Revelar secrets

TW
3

Vint-i-quatre hores després de la declaració de la infanta Cristina, als Jutjats de Palma, totes les televisions del món passaren una gravació il·legal relacionada amb aquell esdeveniment. El video en realitat era un àudio amb algunes imatges orientatives. Una peça de baixíssima qualitat, per cert.

Ningú no ha negat l’autenticitat de la font. Ningú no n’ha reivindicat l’autoria. Ningú no l’ha relativitzat. Els telespectadors i consumidors d’informació en general coneixien les característiques al·legals i il·legals del document, però ningú no es negà a veure’l. La senyora declarant no aportava cap novetat al relat, però el document esdevenia una peça extraordinària perquè ens permetia a tots entrar en un santa santorum prohibit. Un espai reservat a una secta que basa el seu poder en el secret i en mecanismes que a penes no han evolucionat des del temps del tribunal del sant ofici. Tornem, no obstant això, a la gran revelació. Passades les primeres hores, el pressumpte autor de la gravació ha esdevingut el protagonista de la notícia i sobre ell se centra tot l’interès en aquesta trama singular i tan folklòrica. En tenir el rostre identificat i les dades d’aquest personatge possiblement haurà finit el paper de la infanta en aquest serial.

El relat seguirà, però centrat en altres persones i el debat es focalitzarà cada vegada més en banalitats jurídiques. L’anècdota substituirà l’eix central d’un relat que sembla massa traumàtic per una societat feta, majoritàriament, per caparrons de mosca. Jutges, fiscals i magistrats vetlen pel sistema en general, vigilen que les costures dels uniformes no es desfacin i les perruques no quedin en evidència davant les classes baixes. En nom de la transparència informativa, d'acord amb una suposa democràcia formal i en el benentès de què tots som iguals en drets i deures, sembla que allò que es prioritza des del poder es reforçar pràctiques que sense contradir ni qüestionar aquests principis legitimin el model de societat actual. Els secrets de la família reial no són els nostres. Són molts els que defensen, de fet, que convé anar amb compte en voler saber massa coses, no fos cosa que el sistema s’enfonsi definitivament. Revelar els secrets del poder mai no és bo. I no és així, almenys aquest és el discurs del poder mateix. I molts ho prenen en consideració. Per ventura algú s’hauria de plantejar si no fer un monument al registrador il·legal de sons i imatges sabatines i posar-lo en algun jardí de la ciutat, amb un lema: “Aquest home salvà una infanta d’anar a la foguera”.

Pere Fullana, historiador