Amos del nostre futur

TW
19

El desembre de 2007 vaig publicar un article a Diari de Balears amb el títol “Les Illes Balears i el Dret a Decidir” que començava dient: “No sé si serà l’onze de setembre de l’any 2014, però estic segur que Catalunya exercirà el seu dret a l’autodeterminació en els pròxims anys.”

Devers la meitat de l’article em demanava: “I a les Balears, on la majoria de les vegades d’aquests debats només ens arriben les galtades provinents de Madrid, què passarà?” i m’intentava contestar amb alguna incertesa i amb algunes preguntes: “Tenim poques certeses, però ben segur que el debat ens afectarà. En primer lloc cal dir que les Illes Balears estaran situades en l’epicentre del debat sobiranista. Es veuran estirades per dues forces de direccions contràries: un imperi espanyol, ferit en el seu orgull, que aplicarà la vella tàctica del pal i la pastanaga i la temptació de provar un futur en llibertat de la mà de la nova Catalunya lliure i sobirana.

Tendrem aleshores la suficient força, valentia, habilitat i intel·ligència per optar per la llibertat o ens entrarà la por escènica i el pànic a allò que és nou? Decidirem junts o cada illa pel seu costat?”

La resposta encara no ha arribat, però mentre passa el temps i bufa un vent cada vegada més propici, no ens queda més remei que anar fent camí. Amb l’avantatge, això sí, que cada vegada són més nítids els senyals de les dreceres que cal seguir.

Des del mallorquinisme cívicopolític cal proposar nous escenaris que ens serveixin per construir una majoria social (que, per exemple, en el cas del suport a la llengua catalana ja hem aconseguit, tal com afirmava un servidor fa una setmana i tal com confirmava el Baròmetre del CIS fa uns dies).

Cal proposar espais de trobada favorables a la recuperació de la nostra sobirania fiscal, cultural... oferir espais confortables per als mallorquins i mallorquines provinents de la immigració i arribar a un acord majoritari perquè allò que passi a Mallorca i allò que passi a les Balears, sigui perquè ho hàgim decidit els ciutadans d’aquí. Per tant, reconèixer-nos a nosaltres mateixos com els vertaders protagonistes del nostre futur.

PS: L’article del desembre de 2007 acabava dient: “Per ventura totes aquestes cabòries us semblaran plantejaments estrambòtics i fora de lloc, en uns moments en què les Illes Balears no tenen garantida la seva supervivència cultural i lingüística. Al 98% per cent dels lituans també els hi hagués semblat bé plantejar la independència del seu país el 1989.”