Són necessaris

TW
3

M'agradaria pensar que el rebot de la Part Forana amb les polítiques espanyolistes de Bauzá és el principi d'una erosió real de la sòlida base del PP a Balears. Els ajuntament de Pollença i Manacor s'han manifestat majoritàriament en contra del TIL, com no podia ser d'altre manera en municipis governats per minories que suquen les miques en el plat popular. Moltes mosques maten un ase, deia la padrina, però ni són mosques ni són moltes i l'ase té paquidèrmica pell. A partir de prendre consciència d'aquesta realitat, podem celebrar que Antoni Pastor s'hagi convertit en la mosca d'ase del partit que el va fer créixer i que rapinyi vots dels descontents amb les madrilenyes formes.

Jo encara celebr més que la Xarxa de Municipis, amb ell com un dels principals impulsors, s'hagi fet part de l'Institut Ramon Llull, que mai no hauríem d'haver abandonat. Malgrat tots els emperons al seu funcionament, la tendència arterioscleròtica de la cultura oficial i la guarda d'infladors d'egos que hi pul·lulen, la vocació d'exportar la catalanitat cultural és irrenunciable per a qualsevol que es reconegui part d'ella. Només els que rebaixen la llengua i la cultura pròpies a una subcategoria molt per davall de les espanyoles poden renunciar a fer-les créixer fronteres enllà. De fet, aquest que duen acomplexats les seves arrels són els que tot el dia piulen orgulls espanyols conquerits més enllà dels seus dominis. No és curiós, és complexe d'inferioritat; res pus.

Per això s'ha d'oferir tot el suport als que intenten arrelar la seva proposta política en l'irrenunciable estímul i promoció de la nostra llengua i cultura, tot i que les propostes polítiques no siguin les nostres. Hi ha altres camps per la batalla, i allà ens hi trobarem. Però, declarar que el TIL és un nyap ideològic dissenyat exclusivament per fer recular el català i que sortir del Ramon Llull només ho pot proposar un acomplexat, és una necessitat en un país en que els necessaris dimiteixen, els imprescindibles no hi són i els accidentals arrelen.