algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
14°

LAPAO, LAPAPYT, LAPOLLA, Argentina

Bona l'ha armada el govern aragonès amb la nova llei de llengües. Amb l'objectiu d'arraconar, encara més, l'aragonès i el català, el Partit Popular i el Partit Aragonès Regionalista, han canviat la tova legislació lingüística que era vigent tot just des del 2009, que reconeixia l'existència del català i l'aragonès a l'Aragó i alguns drets als seus parlants, malgrat que no en reconegués l'oficialitat. Les principals novetats consisteixen en una pèrdua de drets per a tots aquells aragonesos que parlen una llengua diferent del castellà i, sobretot, la introducció d'una nomenclatura que, si no fes plorera, faria rialles. Amb la seva mania de no voler reconèixer la realitat i voler fugir de tot allò que soni a català com si fos la pesta, s'han inventat els termes LAPAO (Lengua Aragonesa Propia de Aragón Oriental) i LAPAPYT (Lengua Aragonesa propia de las Áreas Pirenaica y Prepirenaica), dos eufemismes acientífics que ja han rebut crítiques de molts de prestigiosos lingüistes. Per cert, que ja hi hagut que ha descobert que el lapao existeix de bon de veres. És una llengua parlada al sud de la Xina.

Per Internet circulen moltes opinions i acudits sobre el tema, el més divertit dels quals és un que mostra un mapa d'Aragó que marca les tres àrees lingüístiques amb l'etiqueta LAPAO, a la Franja de Ponent, LAPAPYT a la zona nord i LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón), a la zona castellanoparlant.

Tanmateix, la cosa no fa rialles. La màxima del Partit Popular i els seus adlàters és "divideix i venceràs" i com que la finalitat justifica els mitjans, tot és poc per mirar de dividir el català en tantes llengües diferents com sigui possible mitjançant tota la desinformació i manipulació que són capaços de propagar. I aquí hi podem ficar el Partit Popular Valencià, que es nega fins i tot a acatar les sentències judicials que han declarat legítim anomenar català el valencià, i José Ramón Bauzà i els seus acòlits, que fan totes les voltes possibles per no anomenar la llengua pròpia de les Illes Balears amb el seu nom científic i, quan no els queda més remei, hi afegeixen tot allò de les modalitats per distanciar-se'n tant com poden.

M'agradaria saber què en pensen aquesta genteta de la decisió del govern argentí de crear la seva pròpia acadèmia de la llengua, quelcom que a la llarga pot significar un distanciament entre l'argentí i l'espanyol, fins al punt que el titular del diari argentí Clarín per anunciar la inauguració de l'acadèmia argentina per part de la presidenta Cristina Kirchner, va ser "Argentina ya no habla español, habla "argentino". Supòs que no estaran gaire contents de tastar la seva pròpia medecina. No és igual receptar que prendre.

Però haurien de ser conscients que això és exactament el mateix que el que ens fan ells a nosaltres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per ianekin, fa mes de 10 anys

Au, ara són els polítics els que decideixen els noms de les llengües... Idò jo vull que me deixin operar-los del cap a l'hospital de Son Espases!!! I òbviament no som cirurgiana, si no no estaria ben qual·lificada per a tal tasca.

Valoració:6menosmas
Per Aquí en català!, fa mes de 10 anys

Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en la llengua cooficial distinta del català o LEPE (Lengua Española Propia de España). I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí l'idioma foraster no és útil ni necessari.

Valoració:7menosmas
Per rafa, fa mes de 10 anys

Una vez mas los redactores de este TBO vuelven a hacer el ridiculo, ya que la noticia del diario Clarin es un "fake".
Estas cosas pasan cuando se hace panfletismo en vez de periodismo.

Que poquito os queda, catalanets

Valoració:0menosmas
Per TALIBAUZÁN ARRUIX DE MALLORCA, fa mes de 10 anys

Au, Talibauzán!
Què putes esperes a llevar es lllibres en foraster i a fer-ne en modalidádes argentínas i en modálidádez andalússas?
Au, parteix de Mallorca, immigrant madrileñufo!
Barco de rejilla!

Valoració:29menosmas
Per Argentona filla i neta de mallorquins, fa mes de 10 anys

Els argentins no volem espanyols invassors. A Argentina es parla Argentí. Espanyolufos pancastellanistes, arruix, arruix, vaixell, vaixell cap a Espanya!.

Valoració:7menosmas
Per Argentona filla i neta de mallorquins, fa mes de 10 anys

Els argentins no volem espanyols invassors. A Argentina es parla Argentí. Espanyolufos pancastellanistes, arruix, arruix, vaixell, vaixell cap a Espanya!.

Valoració:-3menosmas
Per HA, HA, HA!, fa mes de 10 anys

Molt divertit, aixÒ de LAPOLLA.

Valoració:22menosmas
Per LENGUA ARGENTINA? PERO SI ES UN HOAX!!, fa mes de 10 anys

Dbalears, comprobau tota sa informació que vos arriba amb so mateix rigor que aquesta? Sa ACADEMIA DE LA LENGUA ARGENTINA no ès vera, com podeu picar amb una cosa així? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAH,

Valoració:-19menosmas
Per Joan, fa mes de 10 anys

El català i l'aranès són dialectes de l'occità, s'haurien anomenar occità del sud o occità ibèric .... la paraula català ni tan sols se sap amb certesa d'on ve, Occità (sud de França), ve de Llenguadoc, o llengua d'oc.

Valoració:-1menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 10 anys

Sa Franja de Ponent per a naltros és, des des punt de vista aragonès, sa de llevant o oriental

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente