algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 20°
26°

34 anys després

Hi ha motius per a la celebració? 34 anys després de ser ratificada, la Constitució espanyola s'ha envellit massa. Continuaria intacta si no fos per dues modificacions puntuals que responen a interessos europeus: el dret a sufragi d'estrangers i el compromís d'estabilitat pressupostària. Per la resta, no se l'ha feta evolucionar al ritme de la societat. Tant és així, que la senten com a seva els sectors més immobilistes del panorama polític.

Però no és just l'immobilisme. Molts preceptes de la Norma Fonamental mai no s'han considerat, com l'article 138, que parla de "l'equilibri econòmic adequat i just" entre les comunitats, amb atenció particular "al fet insular". Encletxes que obria s'han anat tancant per part dels legisladors estatals, i d'altres s'han interpretat de manera molt restrictiva pels tribunals. Al final, Madrid sempre pugna per controlar tots els mecanismes de l'Estat.

La Constitució de 1978 ha contribuït a fer moltes passes endavant, però necessita mà de mestre. I és que l'eficàcia de les grans lleis no es troba recercant en el que diu la lletra, sinó en el que hi ha en l'esperit. I l'esperit de 1978 és l'únic que avui val la pena de ser festejat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Antelm, fa mes de 10 anys

Una constitución que una gabia avon mos tenen tancats als qui ineresa

Valoració:3menosmas
Per Berenguer, fa mes de 10 anys

Una catalina damunt un exemplar de la Consti-pada.

Aquest és el meu homenatge a la dissoluble Ejpanha.

Valoració:5menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 10 anys

Però a aquestes altures de sa pel·lícula sa possible reforma constitucional o sa redacció d'una nova constitució donarien lloc probablement a una cosa pitjor, més reaccionària, que allò que tenim ara

Valoració:4menosmas
Per Ropit., fa mes de 10 anys

Avui en dia ja hi ha més gent que no la va votar, per l'edat, que a la revessa.
A refer-la i revotar-la!

Valoració:8menosmas
Per ALM, fa mes de 10 anys

D'"esperit". és a dir, d'alcohol, se'n gastarà molt avui per festejar la Constitució, però no el seu esperit, sinó la seva lletra, deformada i interpretada a conveniència dels qui comanden i la s'han feta seva.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente