algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 16°
15°

El debat empobreix la democràcia

L'orgull nacional d'Espanya es manifesta de vegades amb una ingenuïtat aclaparadora. Aquests dies n'hem tengut una mostra en l'autocomplaença amb què s'ha viscut des dels escenaris polítics la celebració mateixa del debat famós, com si es tractàs de la màxima expressió de la maduresa democràtica. Sembla com si els candidats, pel fet de ser espanyols, haguessin d'acudir a la cita armats d'arma blanca, com en un relat de Prosper Merimée. El fet que, en lloc de rebre una ganivetada perhom, se saludin amb cortesia i parlin sense arribar a les mans, té mitja Espanya encantada, felicitant-se per haver assolit el cim de la civilització.

En plena exaltació de l'orgull nacional, no els aneu a dir que el debat és, al contrari, l'expressió de la petitesa de la democràcia. La democràcia, en un grau de desenvolupament acceptable, tradueix no tan sols la voluntat de la majoria de la societat, sinó també les seves contradiccions internes. Aquí, se'ns embafa amb la qualitat d'una democràcia que simplement posa damunt de la taula dos punts de vista: curiosament, els punts de vista més representatius d'un sistema que ha facilitat una crisi virulenta, devastadora, que es mostra resistent a qualsevol antibiòtic amb què els governs la volen tractar.

És com si només les veus dels dos partits majoritaris tenguessin interès per a la ciutadania. Què passa amb el punt de vista dels comunistes, els quals és menester escoltar més que mai? O amb el dels nacionalistes? Els dos actors de la previsible performança actuaren com si aquesta legislatura no hi hagués hagut cap altra qüestió digna de ser debatuda: el model d'estat, per exemple, que s'ha qüestionat des de veus tan característicament PP com la del seu president d'honor.

La reducció de les possibilitats de la democràcia no és cap bona notícia per a la democràcia. No és res de què els demòcrates es puguin sentir orgullosos, i sí els reticents amb el sistema. Aquest és el missatge dels moviments del 15-M. No l'han volgut escoltar.

D'altra banda, els més escèptics en relació als efectes reals del debat, havien anunciat, com a cosa positiva, un incentiu per desbloquejar l'abstencionisme. Aquesta missió s'atribuïa al candidat socialista. Misses dites, és molt mal de creure que els abstencionistes hagin variat d'actitud arran de la performança. Als partidaris de votar per afeblir una mica el sagnant bipartidisme, sí que el debat els ha suposat un estímul addicional, perquè ha posat de relleu que amb els arguments d'un poden penjar l'altre, tot sia dit en sentit figurat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.