algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
13°

Coses de les Illes

El Govern va aprovar els pressuposts de la CAIB un dilluns, 31 d'octubre. El dissabte següent, encara no els havia registrats al Parlament. I potser avui encara tampoc no han arribat del Consolat de la Mar a Palau Reial, trajecte dins la mateixa ciutat. Tenen por de mostrar-los? Per què s'han aturat pel camí? És que ara abans han de passar per Gènova? Probable. Però ha estat una actuació esperpèntica que ens podrien haver estalviat, als ciutadans. Bastava aprovar-los després de passar per la duana, o sigui, Madrid, i presentar-los el mateix dia que ho han fet. No hauria passat res.

El president Bauzà diu que gaudirem dels pressuposts més durs d'Espanya. Com si fos un ou amb tres vermells. Segurament, hauria estat millor no ser-ne els primers, ni els darrers. Pasturar pel mig. Significaria que fugim dels excessos. O de les obsessions, que solen cegar el cervell. Però sembla que ve una etapa d'interès a demostrar que es vol ser el més aplicat de l'Estat. Com el vassall més fidel, vaja. Sembla com si es volgués dir: "Mariano, mira qué guapo soy".

Allò mateix ha passat amb l'increment de la desocupació en educació. Segons informava la setmana passada el Ministeri de Treball, la retallada de contractació de professors ha estat liderada, amb el 52%, per les Illes Balears i amb el 50% per Extremadura. Com poden veure, comunitats amb canvi de govern, que necessiten demostrar al centre popular la seva aplicació preelectoral. En canvi, Catalunya, un 37%. Un 34% a Castella i Lleó i un 16% a Astúries. Amb tot i això, en podem donar gràcies. Perquè l'educació és la prioritat del gabinet Bauzà, segons les paraules del president en el discurs de debat d'investidura. Perquè, si no... I, d'altra banda, resulta curiós que una de les preocupacions més serioses dels economistes sigui el problema que tenim a les Illes amb la formació del nostre capital humà. Com han destacat alguna vegada, el sistema productiu de les Illes ha canviat. El turisme ja no arrossega tant la nostra economia com abans -on són els empresaris emprenedors de la rajola? De manera que la seva milloria contagia menys els altres sectors. No ens queda més remei que cercar alternatives. De manera que tot passa per educació i formació.

El darrer informe mensual de Conjuntura, del Centre de Recerca Econòmica, en la seva anàlisi de la situació, i en referència al sector públic, fa esment d'aplicar una regla d'or: "Estaria justificat mantenir un cert dèficit sempre que estigués motivat per unes despeses d'inversió, amb uns rendiments futurs que ampliassin la base impositiva". Si s'analitzen els grans números dels pressuposts del 2012 -que es poden consultar a la pàgina web del Govern, i que no contenen cap llei, sinó només un simple power point, que podria elaborar qualsevol des de casa-, veuran com les operacions financeres de capítol 9, de passius financers, creixen gairebé uns 500 milions i les operacions de capital (inversions) baixen alhora 255 milions. Sembla que tot a l'inrevés. Com poden veure, però, no passa res. Tot, són coses de les Illes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.