algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 17°
17°

El centre mallorquí

Una de les batalles secundàries de les eleccions de diumenge era la que enfrontava Convergència i la Lliga. El resultat ha afavorit el projecte liderat per Jaume Font, però per molt poc: una mica manco de 400 vots. De la qual cosa algunes anàlisis conclouen que s'haurien d'ajuntar per poder tenir algun futur.

Aquestes anàlisis parteixen d'una presumpció que mai no és real: que els vots de partits diferents es poden sumar. Però bé, suposem-ho. En resultarien 24.235 sufragis, als quals haurien correspost dos escons. Però és que aquestes sumes no existeixen en la realitat. Convergència-Lliga no són la suma d'allò tret per separat. Perquè hi ha parts, si més no això: parts, de l'electorat respectiu que es refusen. Per tant, el nombre de sufragis hauria estat inferior. Quants exactament? No ho podem saber, és clar, però sí que sabem que el 5% s'ha situat aquesta vegada en 17.066 vots. Massa alt per tan poca cosa, encara que fos una sola cosa. Una altra teoria que corre aquests dies sobre el centre mallorquí és que la desaparició d'UM ha determinat, o almanco facilitat molt, la majoria absoluta del PP a Mallorca. No és així. Fins i tot sumant Lliga + Convergència -segons la projecció anterior-, els dos escons que el centre obtendria s'haurien de restar -segons la distribució de la llei d'Hondt- un al PP i l'altre al PSOE. Els conservadors haurien quedat, per tant, amb devuit escons a Mallorca i trenta-quatre a les Balears: majoria absoluta històrica. Però és que ni tan sols si UM no hagués desaparegut hauria canviat res.

Perquè la seva evolució ja era clarament negativa. Va obtenir, el 2007, el tercer escó per una mica més de sis-cents vots. Encara que s'hagués presentat enguany, amb o sense corrupció, ni remotament no hauria aconseguit els tres diputats. Amb prou feines hauria superat el 5%. De fet, en cap enquesta d'abans de la seva desaparició no se li donava ni una possibilitat de superar-lo. No, la desaparició del centre no ha influït decisivament en la majoria absoluta del PP. El que l'ha determinada és l'enfonsament del PSOE, el qual perd a tot Mallorca vint-i-dos mil vots, gairebé a parts iguals entre Palma i la Part Forana; i queda a tota l'illa 23 punts per davall del PP. Aquesta n'és la clau, no UM ni, tampoc, Convergència-Lliga.

I què ens diu tot això? Que el centre mallorquí està desapareixent perquè l'ocupa plenament el PP. És una fenomen conegut en altres regions, com ara la Comunitat Valenciana, on Unió Valenciana desaparegué fruit de, primer, l'estancament i, després, la caiguda socialista que dugué, com a conseqüència, el brutal creixement del PP. Fins i tot ara, amb tot el que cau sobre Francesc Camps, quan el PP baixa lleugerament, com que el PSOE continua enfonsat, és Compromís (una mena de PSM, per entendre'ns) i EU qui se'n beneficien, però no el centre (que ja no existeix).

Aquest és el procés vertaderament important -com amb molta perspicàcia detectava Quim Torres en la seva anàlisi publicada ahir- que s'ha iniciat a les Balears. La valencianització en aquesta tercera gran època política (1983-1995, 1995-2007, 2007...) que diumenge es va encetar a la nostra regió. Si l'esquerra no l'atura, res del centre no podrà surar. Si els progressistes el fan reversible, aleshores només la Lliga, perquè en tres mesos ha aconseguit més suports que UM-Convergència, podria tenir alguna, ara es veu que escassa, possibilitat de futur.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Toni Tur, fa mes de 11 anys

Crec que el comentari sobre el què podrien significar la suma de Lliga i Convergència és correcte. El què no entenc és per què en Payeras no aplica el mateix raonament quan intenta parlar d'Eivissa i s'entesta a parlar de la "divisió" de l'esquerra com raó del resultat electoral del PP.

Valoració:0menosmas
Per Karko, fa mes de 11 anys

I que ho són de curts. Alló que no han pogut fer Delgado-Rodríguez-Campos-El Mundo, ho ha pogut fer el senyor Font i la seva Lliga: enviar als uemites a l'infern.

Valoració:-1menosmas
Per Sa Monja, fa mes de 11 anys

Pep Melià un polític nacionalista de principis li diu a en Font per pactar amb ell: si no t'agraden els meus principis, te'ls puc canviar.

Valoració:4menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 11 anys

Si les enquestes deien que UM no arribava al 5 %, per quin motiu no varen tornar posar el mínim al 3 %?

Valoració:7menosmas
Per Un de liberal, fa mes de 11 anys

Veim les mancances de la Lliga i som votants d'en Pep Melià però continuaríem votant-lo si s'ajuntàs amb la Lliga perquè l'única manera que el nacionalisme d'aquí vagi endavant és que sigui aglutinador i obert.
Tot nacionalisme/independentisme ve d'un regionalisme. Per progressar pel camí nacionalista no es poden tancar portes. S'ha de mirar què es té en comú i no trobar ossos al lleu.

Valoració:5menosmas
Per Jutge dred, fa mes de 11 anys

Sr Payeras, el panorama polític ha canviat però els seus anàlisis polítics segueixen essent tan dolents com sempre, Convergència a obtingut 58 regidors i la Lliga del senyor Font només un 10!!!! No sigui tan sectari o ....

Valoració:12menosmas
Per Toni, fa mes de 11 anys

La Lliga no és de centre, és un partit creat per enfonsar la renovació del mallorquinisme polític, talment com va ser Sa Clau i altres experiments que el PP ha ajudat a crear

Valoració:13menosmas
Per Joan, fa mes de 11 anys

Vaig assistir a un meeting de Jaume Font i va assegurar que el seu partit no és nacionalista i que, a més, aposta pel bilingüiesme. Jo he votat en Melià, però mai no el votaria si s'ajuntàs amb un partit que es declara NO NACIONALISTA I BILINGÚISTA.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente