cielo claro
  • Màx: 21.73°
  • Mín: 13.08°
21°

Santa Rita no fa miracles

Poques creences em quedaven però, a vegades, qualque cosa em revé i m'encoman a qualque sant, si em convé, evidentment. La patrona dels impossibles, santa Rita, era dipositària de la meva esperança i ahir era el seu dia. Ja ho veis, no era prou forta la fe que em mou i no mou res més. Volia creure que la campanya no era el sus d'unes generals, perquè no entenia que una majoria de la població cregués que allargar l'estat de campanya era el millor. Ja ho veis, la lectura més clara és la contrària.

El que em costa creure és que un partit amb la força i estructura del PSOE no fos capaç de fer una campanya intel·ligent, fins i tot amb certa claveguera i a la recerca del cos a cos que, aquí, a les Balears, els era teòricament favorable. Paraules farcides de conceptes confusos -que ve la dreta més radical, n'era el més recurrent, talment existís ideologia en les motivacions dels electors- i el canvi com a lema, el mateix de Felipe González. Ni una floreta als companys d'esquerra, talment el matrimoni del Pacte fos concertat i obligat i no l'única fórmula alternativa real a la dreta. Poques explicacions de les conquestes del Govern i les fetes apareixien tímides, parcials.

Els resultats de Palma encara em fereixen més. M'agradava el projecte de ciutat que es comença a veure. Però ni m'agrada el mateix que a la majoria ni he estat capaç de veure venir la necessitat d'un cap de turc que penàs tot el dolent que la gent percep, i és molt. Cap matís, cap adaptació a l'autèntica raó d'aquestes eleccions, que, ho hem de recordar, eren locals.

Podria començar a parlar de què ha de passar a dia d'avui, l'endemà del tsunami, però, atesa la meva qualificació com a pronosticador, faria riure. Em queda el consol del bon resultat del PSM-Iniciativaverds-Entesa, l'únic que va fer una campanya digna d'aquest nom. Al PSOE nacional no sé quin marge d'acció li queda, perquè a ZP ja l'havien retirat, però al de Balears, que els seus cartells present i futur han rebut, com diria Antich, una pallissa de ca extern, no li queda més remei que la catarsi. N'han massacrat els titulars, però també la banqueta. Llarga marxa pel desert, dura i seca, i a més desnortada i sense brúixola. Poden anar a rebuf, xuclant roda, de la direcció nacional i consolar-se amb el fet que no són els únics, que tots els seus companys han rebut tant o més. Però serà un consol que no servirà per reparar la via d'aigua, més gran, ara mateix, que el buc del vaixell.

Si m'obliguen a cercar-hi res de positiu, des de la perspectiva del que som i sent, és que la indignació que ha tomat el PSOE no s'aturarà amb el PP, potser fins i tot s'ajuntaran al moviment d'indignats aquells que vergonyosament han callat mentre la crisi corcava les esperances de la gent. Perquè l'esquerra organitzada (partits, sindicats i organitzacions no governamentals), mentre demanava confiança a la població, no confiava en ella a l'hora de plantejar batalles al poder per por d'erosionar l'equip de Zapatero. Ara ve la recuperació del discurs d'esquerres, el que no és contemporitzador amb el poder econòmic. Això ha quedat clar, almanco per al votant d'esquerres, i no serviran ni les fórmules clàssiques ni els invents de terceres vies. El PP té els mateixos vots que el 2007 (a Balears), qualcú ha perdut el crèdit que els ciutadans li atorgaren.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Capó, fa mes de 12 anys

Els partits polítics podrien dedicar el dia de reflexió a llevar els cartells i pancartes que han posat.

Valoració:1menosmas
Per Llonguet, fa mes de 12 anys

Ara a pel diputat, ja és hora de tenir una veu a Madrid al marge de PP i PSOE, que com s'ha vist mil i un pics per a segons què són escopits.

Valoració:-1menosmas
Per bernat, fa mes de 12 anys

Santa Rita Barberà, a València, sí que en fa, de miracles.

Valoració:2menosmas
Per Pepet, fa mes de 12 anys

Totalment d'acord amb el teu comentari. I ara que diran els anti-PSM ?

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente