cielo claro
  • Màx: 21.73°
  • Mín: 13.08°
21°

Els indignats, la intel·ligència

Podríem dir que la política es venja d'aquells que la menyspreen. Tot aquest moviment de joves que han ocupat les places de moltes capitals de l'Estat espanyol durant aquesta setmana prèvia a les eleccions autonòmiques i municipals, amb les seves reivindicacions i queixes, acabarà donant un fruit enverinat: una pujada encara més espectacular de l'esperada de la dreta moderada i la ultradreta més mala de pair, les dues cada vegada més agermanades. Tot plegat ha estat un enorme error: ja fa quatre dies que ocupen un espai en l'opinió pública i fent arribar un missatge de desmobilització electoral que només tindrà com a resultat que agafin el poder els menys proclius a fer les vagues polítiques que demanen. L'abstenció afavoreix clarament el PP.

¿I per què les concentracions a la plaça del Sol de Madrid han estat portada del Washington Post? Perquè aquest diari, un dels més escoltats en el poder econòmic global, fa mesos que diu que l'Espanya va a la ruïna i haurà de ser rescatada; fins i tot aquestes manifestacions poden tenir un efecte contraproduent: agreujar la crisi. Espanya passa a ser considerada un mercat perillós amb vista a les inversions estrangeres (i també amb vista a la temporada turística!). No tenir això en compte i alhora voler un canvi; voler guanyar la partida ignorant les regles del món en què vivim és d'una puerilitat que posa els pèls de punta.
L'acusació en massa a la classe política ens porta aquí: a fer-se còmplices amb la situació que es doni, sobretot perquè es mostren incapaços de distingir, ponderar i triar, en l'actual situació, el mal menor: l'opció política menys horrorosa entre totes les disponibles. ¿Què vol aquest jovent? Una de les coses més curioses és que ni ells mateixos ho saben: escolto missatges de tot tipus -m'he fet del Twitter per a poder seguir tot això amb més immediatesa-, des dels que volen solucionar el problema palestí fins als que volen llistes obertes, o una suïcida subscripció electoral única, nacionalitzar la banca, jutjar la classe política o portar-la directament a la presó, o els que simplement demanen feina i habitatge.

Gairebé totes són consignes que sintonitzen molt bé amb el que fa anys que diuen els partits d'ultraesquerra, o aquella esquerra de la dreta de Ciutadans o UPyD: no hi ha cap novetat; hi ha partits polítics que poden votar-se que des de fa anys que es fan seves aquestes posicions.

Un últim element a tenir en compte és que, des d'aquestes actituds, també es donen ales a les posicions del sector radicalment oposat. A mesura que aquestes mobilitzacions suposadament llibertàries agafen embranzida, la ultradreta també ho fa, i tot perquè el discurs que nega qualsevol terreny entremig afavoreix els extrems. Féu un cop d'ull al que diuen des d'Intereconomía: estan contentíssims. I, cosa curiosa, comparteixen molts d'aquests postulats, sobretot pel que tenen de populisme.
Després de les eleccions tot seguirà igual: amb la pujada de la dreta també creixerà el descontentament des d'aquests campaments. I així anirem perdent qualsevol sensatesa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tòfol, fa mes de 12 anys

Imaginau si està contenta la caverna mediàtica:

LA SINRAZON (divendres 20 a tota portada): "Quieren acabar con la democracia"

Federico Jiménez Llop-santo a la ràdio: "Mira quienes són los indignados: la extrema izquierda de siempre"

EL INMUNDO (avui diumenge 22, també a portada): "¡Hoy és la democracia real!"

Potser s'hagin conxorxat per mobilitzar el seu fidel electorat, no fos cosa ...

Valoració:3menosmas
Per quin galliner, fa mes de 12 anys

Els oracles i la intel·ligència

Si en lloc de pontificar damunt la trona, els "joves intel·lectuals" com tu, exposassin i defensassin les seves catastròfiques visions a la mateixa plaça, tendria una mica de sentit escoltar-vos. Aquesta prepotència del "jo ja ho sabia" o "jo ja ho deia" fa més oi que l'actitud dels polítics que critiquen els indignats.

Valoració:-9menosmas
Per Xesca, fa mes de 12 anys

@Tomeu, per al·lusions, si fos res que no fos un individu seria la cap dels lectors de Melcior Comes, perquè m'agrada la seva literatura en sentit ampli, pel fons i per la forma.

@Kika, quin comentari més poc democràtic, més absolutista i més intolerant amb la discrepància. Si una cosa bona té aquest diari és que compta amb col·laboradors molt diversos quant a idees i estils. Enhorabona al dB per aquest motiu. Això demostra el seu tarannà liberal, respectuós amb la pluralitat i interessant per a gent d'idees molt diverses a qui agrada llegir, contrastar i discrepar cívicament. Joan Mir, Melcior Comas, Jordi Caldentey, entre altres, fan els articles que més m'interessen a mi. Llauger, per exemple, no m'agrada gens, ni per l'estil ni pel contingut, però no per això deixaré de comprar el diari ni exigiré que el n'engeguin.

Fa falta cultivar més l'esperit democràtic, aprendre de contrastar idees, divergir... És un exercici fantàstic. I el dB ajuda molt a fer-ho.

Valoració:4menosmas
Per Kiko, fa mes de 12 anys

Kika: el diari pot prescindir de tu i de les teves lectures, no de l'articulista, pel que es veu. ¿Nacional catòlic en Comes? Ha fet molts d'articles ateus

Valoració:5menosmas
Per kika, fa mes de 12 anys

Sempre recordaré el dia en què Melcior Comes va tenir un atac d'histèria i va insultar per escrit en aquest diari els lectors que en discrepaven. Incomprensiblement, la direcció del "Diari de Balears" no el va frenar i el deliri li ha anat augmentant fins a resultar grotesc. Ja comença a fer pena.

Valoració:-13menosmas
Per Pere, fa mes de 12 anys

Idò mirau, per una vegada trob que en Comes ha fet un article argumentat i seriós. No ha fet cap referència a les "rastes", a les melenes o a la indumentària dels joves, ni a la mala olior de les tendes de campanya, ni res d'això. Ha donat arguments. Podrem estar-hi o no d'acord, però algunes de les coses que diu (disparitat d'objectius de la protesta, fins i tot contradiccions; existència de partits que mai no han pogut governar i que reinivindiquen coses que el moviment podria recolzar amb el vot; afavoriment del PP amb l'abstenció) són francament males de rebatre. Després de la indigna i absurda equiparació de Ben Laden amb el metge Ernesto Guevara de la Serna (Che Guevara) que féu Comes en l'anterior article, on aprofitava que el Pisuerga opassa per valladolid per fotre uina andanada contra les revolucions d'esquerres, en aquest nou article ha canviat d'estil i ha posat coses raonables. Què hi farem? A vegades fruita l'arbre més eixorc.

Valoració:0menosmas
Per Tomeu, fa mes de 12 anys

Cal observar l'equip d'incondicionals que té Melcior Comes. A les onze del matí ja ha aconseguit 14 notes negatives per als que s'atreveixen a disentir de la seva opinió. És na "Xesca" la cap de premsa dels amics de Comes?

Valoració:-11menosmas
Per Kiko, fa mes de 12 anys

Jo dubto que a La Razón o a Intereconomia diguessin el que aquí es diu: també critica la dreta.

Valoració:8menosmas
Per Yulia, fa mes de 12 anys

Comes, t'ha faltat temps per escriure contra els indignats després de la soflama contra Chomsky. Sembles un editorialista d'Intercoeconomía o de "La Razón". T'estàs convertint en l'inquisidor general!

Valoració:-21menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente