algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 19°
22°

Les sis aplicacions

Segons explica en un dels seus llibres el periodista Thomas Friedman, milions de declaracions de la renda de ciutadans de l'Amèrica del Nord es fan amb data d'avui a l'Índia. Durant aquests dies, molts de nosaltres estem fent la nostra declaració; però hi ha molta gent que ho posa en mans de comptables i gestors, sobretot ho fan així les empreses. Als Estats Units això també funciona així, tot i que contractar un comptable del país té un determinat cost, molt superior al preu a què cobren les hores els nous professionals de l'Índia, que són fins a un seixanta per cent més barats. A l'Índia hi ha empreses que formen els seus professionals en els programes informàtics d'hisenda i en les lleis tributàries nord-americanes, i, gràcies al coneixement de l'anglès, són capaços d'enllestir les declaracions de la renda de milions de persones que viuen a milers de quilòmetres; Internet i el flux d'informació que pot creuar el planeta en qüestió de segons faciliten molt les coses.

Explica Friedman que molts usuaris encara no saben que el món funciona així; hom imagina que contracta els serveis del comptable del seu poble, tot i que aquest subcontracta la feina a una empresa de l'Índia, que li fa la feina a un preu molt competitiu. Fins i tot hi ha agències de notícies que tenen els seus redactors a l'Índia: un periodista indi, atent per exemple a les evolucions de la borsa de Wall Street (tot el dia davant d'una pantalla) escriu les notícies d'actualitat econòmica nord-americana, i a un preu per hora molt inferior al que l'agència de notícies hauria de pagar perquè aquesta feina la fes un periodista local. Aquest és el món en què vivim.

Això, òbviament, suposa un canvi radical. El món ha fet una mudança enorme que obligarà els nostres països a respondre. Igual que l'emergència dels països sorgits de la misèria ha transformat el nostre panorama industrial, l'arribada d'aquests milions de tècnics informàtics pot fer que, per exemple, la gestió de la consulta d'un dentista de qualsevol de les nostres ciutats es faci des d'un altre país, tot perquè li surti més barat una secretària invisible i estrangera que ho gestioni tot amb un ordinador i una línia de telèfon que no la contractació d'un professional local.

El professor de Harvard Niall Ferguson explica que durant els últims cinc-cents anys hi ha hagut sis "aplicacions" revolucionàries occidentals que, convenientment "descarregades" en les societats no-occidentals han contribuït a canviar el món. Les sis aplicacions són: la competència lliure, la ciència moderna, l'Estat de dret i la propietat privada, la medicina moderna, la societat de consum i l'ètica del treball ben fet.

Molts països han après la lliçó, sembla, mentre nosaltres fèiem la migdiada.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys

I si aquestos treballadors de l'Índia es rebel·laven i reclamaven sous dignes com es occidentals (com s'ha rebel·lat sa gent as països àrabs) ses empreses anirien a l'Àfrica negra a buscar treballadors entre sa gent que passa fam? Perquè com manco cobren es treballadors contractats de països des tercer món més ho fan es des primer món qui els contracten i sobretot es accionistes que no foten ni brot. A més, anar a milers de quilòmetres a buscar es qui t'ha de fer sa feina no ajuda mica a caminar cap a un món ecològic. No veig aquí cap lliçò a aprendre i sí una gran injustícia contra la qual lluitar, tant en benefici nostre com de sa gent des tercer món

Valoració:0menosmas
Per Caubet, fa mes de 11 anys

Home, precisament les sub-contrates no es caracteritzen per l'ètica del treball ben fet. Això sols ser incompatible amb la reducció (brutal) de costos per poder dur-se la contrata. A més, com deu ser l'Estat de Dret a l'Índia?? Segur que aquets païssos han "après la lliçò?? O han après allò que els hi convé?? La Xina també es un Estat amb un creixement brutal i es passa per la pedra totes i cada unes d'aquestes aplicacions. Melcior, et pot l'eurocentrisme i l'universalisme!

Valoració:-6menosmas
Per Bernat, fa mes de 11 anys

Aquesta darrera aplicació, l'ètica del treball ben fet, deu ser al revés: l'ètica del treball amb fecha de caducitat per agilitzar el consum. Segons sembla ser, la tècnica de l'obsolescència l'apica tot déu.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente