Liberalisme lingüístic
Quan el propietari d'un supermercat vol col·locar els productes en els prestatges, no ho pot fer de la manera que li vingui de gust. Hi ha una norma legal que especifica -pel bé del client- on han d'estar exactament les galetes, els productes de neteja, els ous i el menjar per a periquitos. ¿Heu trobat mai la farina vora el detergent en pols? En aquest món, tot està regulat: ¿per què no hauria d'estar regulada la llengua oficial a l'ensenyament, doncs?
Pel que vaig deduir dels comentaris a un article de la setmana passada, hi ha molta gent catalanoparlant que s'ha empassat la falòrnia del liberalisme lingüístic, el que ens prescriu, en nom de la llibertat, que els parlants han de poder rebre en la llengua que desitgin l'ensenyament i els serveis de l'Administració. Alhora, però, parlen de quotes, de bilingüisme real, tot a mitges -català i castellà- en l'educació.
Anem a pams. No es pot liberalitzar l'ús de les llengües en els àmbits públics perquè això tindria un efecte perjudicial per al català (és un dret impossible). Igual que no es poden liberalitzar totalment les relacions laborals, perquè els treballadors hi perdrien i quedarien indefensos davant dels seus propis caps i empresaris, el liberalisme lingüístic perjudicaria el català, el portaria a la desaparició. No fa falta ser cap llumenera per adonar-se'n: "La mateixa llei per al lleó i per al bou és opressió". ¿Com és possible ser partidari d'aquest liberalisme lingüístic amb una mica de bona fe i no adonar-se que, emparant-se en la llibertat, es practica el lingüicidi? Si volem, però, militar a favor del liberalisme lingüístic, no comencem per fer compartir el seu pa al més pobre de la taula.
Potser és cert: igual que els Estats ja no tenen religió oficial -perquè això posaria en perill la llibertat de culte-, tampoc no haurien de tenir llengua oficial. Comencem per aquí! Que sigui l'Estat espanyol qui comenci a liberalitzar l'ús de les llengües: que deixi de fer promoció del castellà, de subvencionar els instituts Cervantes arreu del món, de pagar traductors estrangers perquè difonguin literatura castellana, de mantenir la Reial Acadèmia de la Llengua, de tapar la riquesa lingüística d'Espanya. I com que el tresor lingüístic ha de ser defensat, que l'Estat espanyol censuri totes les pràctiques lingüicides, que faci front a qualsevol persecució lingüística, no només a la que pugui practicar-se contra l'espanyol. Ja hi ha molts estudiosos castellanoparlants que se n'han adonat i ho denuncien: Espanya practica el nacionalisme lingüístic; però, tot i les denúncies acadèmiques, hi ha catalanoparlants que no se'n volen adonar.
Fins i tot podem afirmar que això de 'la llengua comuna' és una farsa: aquesta suposada 'llengua comuna' de tots els castellanoparlants no és més que una imposició del castellà propi de Madrid sobre totes les altres varietats lingüístiques del castellà: l'objectiu de 'la llengua comuna' no només és eliminar el català, sinó el castellà tal com és parlat a Andalusia o al Paraguai. ¿Liberalisme lingüístic? No ens deixem enganyar.
També a Opinió
- Un vídeo del Govern sobre l'ús responsable de l'aigua rep una allau de crítiques: «S'ha de tenir un bon fetge...»
- El 78,5 % de les famílies de les Illes Balears varen triar el català com a llengua a l'escola
- Jaume Alzamora dimiteix de tots els seus càrrecs a Més per Mallorca
- L'Ajuntament de Palma demana la destitució immediata del regidor de Mobilitat
- Un grup de joves menorquins responen a les provocacions espanyolistes durant l'acte de Ses Avellanes de les festes de Sant Joan
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Senyor Comas, n'hi ha que som lliberals i no creim que, en base a "ciències sociolingüistiques", l'Estat hagi d'imposar res a ningú. L'Administració ha de ser neutral i garantir que tots els ciutadans s'hi puguin adreçar amb la llengua cooficial que vulguin. Ben igual que l'educació. Ara parlen de la necessitat de la normalització lingüística quan a 1986, quan es va aprovar, aquí a Mallorca no hi havia pràcticament emigrants. Al 1986 es justificava d'una manera la política de normalització i ara els catalanistes han trobat altres raons per continuar-les. Sempre en trobaran perquè viven d'això. El català no es perdrà mentre hi hagi pares que l'ensenyin als fills i això no ha passat mai (inclús quan el català no tenia presència púbica de cap casta i la seva consideració era molt inferior a l'actual) però això en tot cas a una democràcia es un objectiu secundari. L'Estat (nacional i regionals, tots) ha de deixar fer sociolingüística i deixar-se de protegir unes llengües contra les altres. Aquesta no és la seva funció. Les llengües son instruments i no fins en si mateixos. Tal vegada el prestigi del català seria més gran si el seus filòlegs no s'haguessin convertit en comissaris lingüístics.
És altament recomanable la lectura dels llibres del catedràtic de Lingüística de la Universitat de Madrid Juan Carlos Moreno Cabrera. També podeu veure vídeos seus al youtube.
Hay que obligar a todo el mundo a pensar como el emigrante, por el bién del castellano.
Ha y que obligar a todo el mundo a pensar como Ud. Digo ... por el bien del catalán.
Si, si, es cierto, es una persecucion judeomasonica, esta muy claro que la gente por la calle no habla como quiere...