algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 17°
23°

1229/1492

Sempre m'ha cridat l'atenció que els que critiquen la commemoració del 31 de Desembre del 1229 pel seu caràcter violent mai no consideren la festa nacional espanyola del 12 d'octubre com la celebració d'un desastre demogràfic i cultural de proporcions continentals. No es tracta d'amagar la violència de la Conquesta de Mallorca, un fet d'armes que, fins i tot en el context de l'expansió dels regnes cristians de la Península Ibèrica, va esser especialment cruel i sanguinari. Però limitat a un temps i a un espai relativament petits. En canvi, el 12 d'octubre de 1492 va esser l'inici d'una agressió contra les poblacions natives que ha durat segles i encara es perllonga a l'actualitat a l'Amazònia, l'Araucània o Guatemala, per només posar alguns exemples. El nombre de víctimes mortals fruit de la conquesta castellana d'Amèrica va esser enorme.

Fins i tot si deixam de banda els casos dels grans imperis asteca i inca, relativament més coneguts, i ens centram a les Antilles, la primera àrea ocupada pels súbdits de la Corona de Castella, les xifres aborronen. La conquesta de les grans antilles, Santo Domingo, Cuba, Puerto Rico i Jamaica, va esser bastant ràpida i es va completar cap al 1515. A l'illa de Santo Domingo, la primera que va esser colonitzada, hi havia una població molt densa d'indis, sobretot d'ètnia taina, que havien aconseguit un considerable desenvolupament econòmic i polític. Es considera que podrien esser entre 300 i 400.000 quan arribaren els castellans, encara que, segons Bartolomé de Las Casas, el mateix Cristòfol Colom volia imposar, el 1495, tribut a un milió cent mil indis. Després dels primers contactes amb els peninsulars, la població índia va declinar ràpidament. En aquella primera fase de la colonització, els monarques hispànics encara no havien promulgat la legislació d'Índies que, a partir de 1512, regularà l'explotació dels indis i els atorgarà certa protecció. Però a Santo Domingo, les campanyes militars, sumades a les epidèmies i a l'explotació laboral dels indis, varen provocar l'extermini dels tain.

Els colonitzadors es repartien els indis mitjançant el sistema de les encomiendas i els obligaven a treballar en condicions penoses en la construcció de les noves ciutats, en les plantacions i en l'extracció d'or en rius i mines. A més, sovint eren deportats d'una regió a l'altra i no mancaven ni les violacions ni els assassinats indiscriminats. També havien de pagar un tribut i patien la devastació dels seus camps de conreu a causa de la proliferació de la ramaderia porcina i vacuna, importada pels castellans i fins aleshores desconeguda a Amèrica. Els que fugiren a les muntanyes intentant escapar del espanyols patiren fam i malalties i també acabaren per extingir-se. El desastre demogràfic va esser tan gran que, el 1510, només quedaven 46.000 tains a Santo Domingo. Cap al 1560, és a dir només set dècades després del descobriment, els indis d'aquesta illa ja estaven pràcticament extingits.

Aquest procés, amb poques diferències, es va repetir a Cuba, conquerida per Diego Velázquez entre el 1511 i el 1515. En les immenses hisendes que es repartien els conqueridors, els indis morien com a mosques. D'uns cent mil en el moment de l'agressió castellana, el 1524 només en restava un terç, i cap al 1532, tan sols quatre mil. A Jamaica, inicialment, un petit grup d'espanyols va conviure amb els indis, però quan arribaren més colons la població nativa inicià el camí cap a l'extinció. Pel que fa a Puerto Rico, amb una població ameríndia molt densa, potser de cent mil habitants, que vivien en una illa molt fèrtil, l'hecatombe fou encara més ràpida. Conquerida entre el 1508 i el 1511, quatre anys després només restaven uns 4.000 indis. És ben cert que, com a conseqüència d'aquest holocaust sorgiren unes noves societats a les Antilles i la data del 1429 fou cabdal. Ara bé, no té cap lògica plànyer els antics musulmans de Mallorca i celebrar l'extermini dels indis americans.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ???!!!, fa mes de 13 anys

Miquel Mas:
¿Vols dir que el poble planer actual continua parlant un dialecte llatí i que això que xerram no és un dialecte català i, per tant, no forma part de la llengua catalana?

Valoració:1menosmas
Per Miquel Mas, fa mes de 13 anys

La catalanització de les illes va ser molt fàcil perque els mallorquins mantingueren la seva cultura a pesar de la dominació musulmana. Tres-cents anys no son res. Aqui portem 500 anys d'espanyolització i seguim parlant la mateixa llengua. A més els moros no tenien un sistema d'escolarització com van tenir els espanyols. La catalanització va ser intensa a l'administració i a l'esglèsia però el poble planer va seguir parlant el seu dialecte llatí, com roman encara als nostres dies...de moment, perque les darreres migracions estan posant en perill la nostra identitat mil·lenària.

Valoració:0menosmas
Per Pere Martorell, fa mes de 13 anys

Avantpassats nostres conquistaren Mallorca i, a la manera del segle XIII, ho varen fer molt bé. Tan bé que expulsaren els moros que havien ocupat aquesta illa i que havien eliminat la cultura anterior. En traslladar-se, des del Continent, els nostres repadrins simplement mantingueren la cultura catalana que els era pròpia i ompliren un buit; ja que no quedava quasi res de la cultura pre-islàmica i la islàmica havia estat totalment derrotada. Aquesta incorporació de la nostra illa a les terres catalanes ha estat commemorada i es commemora el darrer dia de cada any; no es pot canviar la Història, aquest fet transcendental va passar el 31 de desembre de 1229.

Valoració:1menosmas
Per R. Vich, fa mes de 13 anys

Tots dos fets son sagnants i varen provocar molt de patiments a les poblacions indígenes americana i mallorquina. Convenien a les forces ocupants la manipulació de la història per fer presentables uns fets amb un transfons econòmic i una justificació religiosa.

Valoració:1menosmas
Per manuel, fa mes de 13 anys

como dice Jeremías en la biblia "el hombre ha dirigido al hombre para perjuicio suyo"

Valoració:1menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 13 anys

Jo, per coherència, repudí tant un fet com s'altre, no és cert allò que es diu a sa primera frase de s'article i no només en allò que respecta a jo mateix. I crec que tan important com ses dimensions absolutes des genocidi ho són sa intensitat d'aquest. Allò que pateixen ses poblacions sahrauí, kurda o txetxena (o naltros mateixos si no anam vius podríem patir) és tan repudiable com allò perpetrat a Amèrica

Valoració:5menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 13 anys

L'any passat va fer 600 anys de la mort del rei Martí. L'any que vé farà 600 anys del compromís de Casp. Perquè ningú no en parla?

Valoració:3menosmas
Per SALADINO, fa mes de 13 anys

Tanto en una fecha como en la otra, quien celebre algo, celebra un exterminio.Si los catalanes no conquistaron America, fue porque no pudieron no por pacifismo precisamente...

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente