algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
22°

Formentera i Mallorca

Fins a dia d'avui totes les enquestes publicades pels diaris de Palma coincideixen: les eleccions de maig de l'any que ve es resoldran a Formentera i a Mallorca, ja que a Menorca i a Eivissa preveuen que res no canviarà en l'elecció d'escons al Parlament. Alguna enquesta atorga al PP la majoria absoluta i d'altres no, però allò vertaderament important no és això. Perquè, al cap i a la fi, una enquesta pot estar molt ben feta i tanmateix equivocar el resultat concret de si els conservadors arribaran als 30 diputats o es quedaran en 29. L'explicació a aquesta aparent contradicció es troba en la fitxa tècnica que tot sondeig du quan es publica. Si el lector s'hi fixa se n'adonarà que l'empresa sociomètrica adverteix que hi ha un marge d'error. Que tot sondeig té i que és impossible de rebaixar a zero.

En conseqüència, pot ser ben bé que l'enquesta estigui ben feta i que per molt poc percentatge el resultat final -la majoria absoluta- variï en un sentit o un altre. Encara més probable és això en el cas d'una regió que com Balears té dues circumscripcions electorals molt petites -Menorca i Eivissa- i una microscòpica -Formentera-, de tal manera que a vegades la variació fonamental no depèn tant de la quantitat de vot global a l'opció de referència (PP) com de la localització geogràfica d'un grapadet de sufragis d'allò més irrisoris si es considera sobre el còmput general però que en ser localitzats a la microscòpica circumscripció, que tria un diputat ella tota sola, resulten ser decisius.
Les enquestes d'ara ens adverteixen totes d'això mateix. Que a Formentera hi haurà una de les dues claus de les eleccions.

Allà l'escó es decideix per escassos centenars de vots (el 2007, 333; el 2003, 349), que representen sobre el conjunt balear una misèria (2007, un 0.07%; 2003, 0.08%). Si projectam el marge d'error reconegut de cada enquesta sobre el resultat augurat a Formentera ens adonam tot d'una de la impossibilitat de tenir raonables certeses de saber què pot passar allà. Sempre és una incògnita. Ara bé, sí que és ver que el fet que el candidat insular de la dreta, Josep Mayans, hagi decidit no repetir no és una bona notícia per al PP. En el ja gruixat quadern d'errors de José Ramón Bauzá aquest és dels més important que ha comès, i és estrany que a Palma no s'hagi fet quasi menció d'això.

L'altra coincidència general dels sondejos és que, primera vegada des de 1995, el panorama electoral a Mallorca pot canviar. En el sentit ja anunciat abastament per les anàlisis fetes des del desapassionament partidista: els partits petits (ex Bloc i UM) estan en seriós risc de perdre entre 2 i 4 dels 7 escons que aconseguiren el 2007. En funció de la magnitud d'aquesta minva, que anirà en benefici del creixement dels dos partits grans (PP i PSOE), el PP podria tenir un escó més, o fins i tot dos, per l'illa gran. En el cas de perdre el de Formentera evidentment necessitaria sumar-ne dos per Mallorca per obtenir la majoria absoluta. Si no, no la tendria. En qualsevol cas, en el que coincideixen tots els sondejos és que la diferència entre que el PP obtengui o no els 30 escons al Parlament gràcies o per culpa de Mallorca serà mínima. Com se sol dir, vendrà per un pèl del nas. Tenint en compte això, podem afirmar que així com Bauzá ha comès l'error estratègic a Formentera, l'esquerra va camí de cometre'l a Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Si això és esquerra val més l'abstinència, fa mes de 11 anys
L'esquerra no cometrà cap error estratègic a Mallorca per una raó molt simple: no existeix més que en l'etiqueta, perquè per a tot fa polítiques de dret.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente