cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
11°

PP, UM i el regionalisme

La "nova" UM presentada en públic aquesta setmana, que vira altre pic cap el regionalisme, poc incideix, o més aviat gens, en el PP. En canvi sí que posa entrebancs que un nou partit protagonitzi en exclusiva l'àmbit regionalista. Malgrat que s'entén la voluntat de dir i d'intentar fer creure que UM pot llevar vots al PP, la veritat és que mai no n'hi llevarà d'una forma estadísticament significativa. Els seus espais no s'han mesclat mai, no es mesclen ni es mesclaran. És el mateix, però al revés, del que han intentat en el passat alguns dirigents del PP: absorbir l'espai d'UM. És senzillament impossible. Els d'UM es poden debilitar ells tot sols, fins i tot podrien perdre la representació institucional autonòmica, però no seria perquè els conservadors xuclassin vots seus. De la mateixa manera, el PP pot tenir o no majoria absoluta, però serà indistintament d'allò que faci UM.

Sempre ha estat igual. UM ha tengut per Mallorca entre dos i sis diputats i aquesta enorme oscil·lació no ha tengut reflex en els resultats conservadors. Això vol dir clarament que tot el que ara es diu sobre el regionalisme d'UM que podria incidir en el PP és el típic debat que no té cap sentit, però que de tant en tant anima el panorama. Igual que a la seva manera i en el seu moment va passar amb l'espai nacionalista -se'n recorden?- que, es deia, si s'hi sumaven tots els que aspiraven a representar-lo el resultat seria multiplicar-lo: evidentment era una quimera i així va quedar reflectit a les urnes. Per què? Perquè les parts nacionalistes no sumen ni molt manco es multipliquen sinó que, més aviat, resten o divideixen.

Si representassim sobre el paper els conjunts A (PP) i B (UM) -en una mena d'exercici de geometria política bàsica-, quan entren en contacte no es fonen, no hi ha intersecció i conseqüentment no hi ha pèrdua ni guany per cap dels dos. Si aparegués el partit regionalista (PR) sí que, en canvi, estaríem davant d'un no conjunt (C) que podria crear una intersecció -això seria, representat sobre el paper: que el contacte del conjunt C amb els conjunts A i B debilitaria a aquests dos augmentant el C-, perquè tendria capacitat de xuclar espai i vots dels dos partits. Perquè per una banda podria sumar de la UM que no és nacionalista i per altra ho podria assolir des de les bases conservadores del difús "lo nostro". Aquest és el re de la qüestió.

I la part que hi tendria més a perdre seria UM. Perquè és el conjunt més petit i perquè se n'anava a ocupar un espai, el nacionalista, en declivi i multidisputat per altres formacions, cosa que deixava opcions de surar per a l'espai regionalista. Per això, supòs, que Josep Melià, amb intel·ligència, va decidir el viratge actual. No per manllevar res al PP, que sap que és impossible més enllà de la imatge, sinó per consolidar el seu espai propi, dificultant així la creació del conjunt regionalista, el qual, si xuclàs, per poc que fos, dels conservadors, multiplicaria un espai que restaria a UM.

El viratge de Melià pot despistar a alguns. Però és indubtable que ha estat una demostració de pipella estratègica inusual en la vida política dels partits balears. Ràpid i amb decisió ha fet un moviment que ajuda a consolidar l'espai propi i, sobretot, dificulta que un possible PR ocupi -si arriba a existir- tot l'espai regionalista, cosa que seria letal per a UM.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per sepeyo, fa mes de 12 anys
si que li ha costat veurer-ho, això no és pipella, això és tenir els reflexes behn retardats
Valoració:-1menosmas
Per À., fa mes de 12 anys
L'article del Sr. Payeras suggereix que entre PP i UM no hi ha trasvàs de vots. És a dir, que un ex-votant d'UM no votaria mai al PP, i viceversa. No hi estic d'acord. El perfil d'un votant d'UM té molts més punts en comú amb gent del PP, sobretot amb els més inclinats cap a "lo nostro" com diu Payeras, que amb gent del PSM o Entesa, per mencionar dos partits nacionalistes. Els punts en comú són els punts de vista sobre l'economia (més individualista i liberal), sobre el medi ambient (menor protecció), sobre la política social (menor intervenció publica) o sobre el paper de l'administració pública (més guiada pels interessos privats). Si no, imaginau-vos, per exemple, que Miquel Nadal ja no volgués votar UM per ressentiment. A qui votaria? Una altra cosa és que els votants d'UM s'abstenguin...
Valoració:0menosmas
Per Pau, fa mes de 12 anys
L'article és correcte i lúcid. Si vos sap greu el que diu Payeras és que sou part interessada. I en aquest cas encerta de ple: Melià (i/o Monjo) ha fet una jugada intel.ligent interpretada en clau de la política mallorquina.
Valoració:4menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 12 anys
Suggerim que Payeras parli del provincianisme, que és el que ell pateix.
Valoració:5menosmas
Per marc, fa mes de 12 anys
Amb en Payeras sempre ens trobam amb la intersecció entre l'anàlisis i el seu desig de rebentar el nacionalisme sigui com sigui. Suggeresc que algunes de les seves anàlisis les signi el seu psiquiatre.
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente