nubes dispersas
  • Màx: 18.87°
  • Mín: 13.93°
18°

Se cerquen cirurgians

Va ser Berlusconi, el 2008, qui va expulsar sense contemplacions immigrants albanesos i balcànics de Milà, Roma i Nàpols irrompent en els seus assentaments. La immigració irregular era considerada delicte i el rigor no escoltava sensibles defensors de drets humans. Llavors, al Regne d'Espanya, diputats de diferents grups polítics, des de la dreta al centreesquerra, censuraren Berlusconi com critiquen ara Sarkozy. No cal anar a les hemeroteques per recordar que aquests mateixos representants polítics votaren l'ominosa Directiva del Retorn, que permet allargar fins a sis mesos (i per casos dotze) el període de retenció d'immigrants en centres d'internament pel sol fet de trobar-se en fals, o sigui en situació d'irregularitat administrativa. Fins i tot, els mateixos que aixequen el crit al cel per la impresentable actuació del govern francès, que retalla drets fonamentals de l'Europa social i democràtica, van beneir amb el seu vot la reforma de la llei espanyola d'estrangeria, la qual ha imposat a milers d'immigrants una situació no gaire diferent de la dels gitanos expulsats de França.

"- Que cerques crancs? -va dir Medardo-. Doncs jo pops -em va ensenyar la seva presa. Eren pops grossos, foscos i blancs. Estaven tallats pel mig amb un cop d'espasa, però continuaven movent els tentacles. - Tant de bo que es pogués esmitjar així tota cosa sencera -va dir el meu oncle, estirat bocaterrosa damunt l'escull, acariciant aquelles meitats convulses de pop-, tant de bo tothom pogués sortir de la seva enteresa obtusa i ignorant. Estava sencer i totes les coses eren per mi naturals i confuses, estúpides com l'aire; creia que ho veia tot i només era l'escorça. Si mai et converteixes en la meitat de tu mateix, i t'ho desitj, al·lot, entendràs coses més enllà de la intel·ligència comuna dels cervells sencers. Hauràs perdut la meitat de tu mateix i del món, però la meitat restant serà mil vegades més profunda i preciosa. I tu també voldràs que tot sigui migpartit i esqueixat a imatge teva, perquè bellesa i saviesa i justícia només són en allò que està fet miques".

Aquest fragment d'El vescomte migpartit, la novel·la d'Italo Calvino, descriu metafòricament la dualitat de l'ànima humana. Comptat i debatut, ¿no vam quedar amb Bush, Blair, Aznar, senyors de la guerra, que érem en temps que dirimirien batalles terribles entre els dos eixos irreconciliables, entre el Bé i el Mal? Maniqueisme lacerant, vivint sota terrorífiques amenaces, un món migpartit entre els bons i els dolents com a les pel·lícules de la meva infantesa, on decideixen uns i clapeixen molts. ¿Caldrà dir adéu per sempre a l'Europa del pensament il·lustrat, on el matís era possible, on la llum de la veritat, que ens arriba descomposta en els set colors que hi ha en els núvols, es podia recompondre mitjançant el diàleg i les aportacions de tots els qui convivien sota l'arc de sant Martí?

No hauríem de confondre, emperò, l'esquizofrènia dels qui es diuen d'una manera però actuen d'una altra ben diferent, amb els qui són capaços de distanciar-se de si mateixos, de migpartir-se per veure millor quins són els mecanismes interns que operen i així comprendre millor la complexitat de tot.

Atribuir, com ha fet el director del Banc d'Espanya, el dèficit pressupostari a les comunitats autònomes i als ajuntaments (amb una generalització frívola on justs i pecadors cauen dins el mateix sac) o focalitzar els més vulnerables, tot presentant-los com els principals culpables de la inseguretat, el col·lapse dels serveis socials o l'atur, ja va bé a alguns sense escrúpols per pescar vots o per no deixar veure els vertaders responsables de l'endemesa. És una tàctica molt antiga. Mentre es parla d'aquestes coses, retallen sense feda drets laborals i socials, i ara arriba el torn de les pensions.

Què els pareix, idò, si els migpartíssim, com al vescomte de la novel·la de Calvino, per descobrir-ne els mecanismes que operen de part de dins? Se cerquen cirurgians.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.