algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

Pel Pilar el tord ve i l'oronella se'n va

Entre Sant Francesc i la Verge del Pilar arriben els tords a les Illes, precisament en els dies de tardor, quan el temps comença a canviar. La davallada de la temperatura i el retorn benigne de les pluges estimula la hivernada al nostre territori d'aquests ocells de color grisenc per damunt i blanc vermellós amb taques brunes en el pit i a l'abdomen. Han vengut per alimentar-se d'olivó, olives, llentiscle, insectes i fruita. I moltes vegades per morir com a objectiu de caça. A Mallorca i Menorca el coneixen també com a tord blanc perquè té la gargamella i el ventre blancs. Sembla que els tords i les oronelles són incompatibles perquè uns i altres coincideixen tant en la seva arribada com en l'anada. I així ho han registrat els refranys.

SI ÉS TORD, SI ÉS MÈRLERA...
Aquesta manera de dir les coses expressa una discussió insistent sobre detalls que no arriben a resoldre's. De tords, n'hi ha moltes espècies, com el tord cellard que en diuen a Mallorca, o el tord sard, tal com el coneixen a Menorca, on també l'anomenen tord calandrol. En aquest cas, es caracteritza per tenir l'esquena bruna-olivàcia i la part inferior blanquinosa amb taques longitudinals fosques, els costats vermells i el ventre blanc, amb una ratlla blanca i una de negra damunt cada ull, el bec negrós i les cames grises vermelloses. Els caçadors castellans el coneixen com a zorzal.

MÉS VAL UN TORD EN LA MÀ, QUE MIL I CINC-CENTS QUE VOLEN.
I és que a l'hora de caçar és una de les peces preferides. Com ho és el tord reial o tord burell, més gros que el tord ordinari, amb colors predominantment gris cendrós i bru castany. El tord flassader de Mallorca o tord de collaret de Menorca és el mateix i és de color negre brut amb una taca blanca o vermellosa en forma de mig collar damunt el pit. El tord pàssera és el que a Eivissa coneixen com a griva, molt més grossa que qualsevol altra espècie d'aquest gènere. Els menorquins a la mèrlera li diuen tord negre i un tord reguer és la merla roquera de Catalunya. Finalment, la dita que encapçala l'apartat vol dir que és millor tenir una cosa segura que moltes de possibles.

SI VOLS UN BON FAVAR SEMBRA'L PEL PILAR.
La Mare de Déu del Pilar, dimarts dia 12, patrona d'Aragó, és molt present al refranyer en forma de consells agrícoles com aquest. No debades, la sembra és una de les tasques més importants, ara mateix, al món rural. A partir del Pilar els dies tornen imprevisibles i una mica traïdors. Tant pot ocórrer que les gotes fredes es quedin aïllades en posicions pròximes a l'Arxipèlag com que els estiuets sembli que no hagin de tenir fi. Les borrasques, a partir de la segona quinzena d'octubre, faran acte de presència i al seu pas, hi haurà precipitacions, a vegades intenses, amb molts de llamps i trons.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.