Quan un producte és bo i posseeix una certificació independent que ho acredita, totes les portes se li obren. Triar la qualitat és l'únic camí possible en unes illes com les nostres. Per això, l'obtenció d'una Denominació d'Origen per a l'oli de Mallorca ha estat un fet remarcable que comença a donar resultats i que, en el futur, en donarà molts més.
Segons l'Institut de Qualitat Agroalimentària de les Illes Balears, l'any 2009, la comercialització d'oli de Denominació d'Origen fora de la Comunitat Autònoma va donar resultats positius, tant a la Península, on se n'incrementaren un 6,8 % les vendes, com en el cas de les exportacions, en què pujaren un 6,2 %. El creixement de les vendes a la Unió Europea va ser del 18,2%, mentre que en els països tercers minvaren. Les dades són reveladores i parlen totes soles.
Les exportacions d'oli mallorquí en representaren el 15% del total de les vendes, una xifra petita, però gens menyspreable. La impressió és que l'oli de Mallorca té possibilitats en el món si es treballa de manera eficient en la seva comercialització. Les dades positives revelen una tendència a la consolidació dels mercats. Així, a Alemanya, que s'ha consolidat com a primer país estranger receptor, s'hi varen comercialitzar en el 2009 uns 8.000 litres d'oli de Mallorca, un 33% més que en el 2008. Altres països on es comercialitza oli de Mallorca són: el Japó, el Canadà, Suècia, Noruega, Holanda i França. La vinculació de l'oli amb el turisme de qualitat és una bona estratègia que afavoreix aquesta expansió lenta però sòlida.
Les dades fetes públiques ara per l'Institut de Qualitat Agroalimentària ens assabenten que l'any 2009 l'oli comercialitzat sota la certificació de la Denominació d'Origen va arribar als 90.899 litres i que la destinació prioritària d'aquesta producció va ser la local, que va absorbir el 77% de les vendes realitzades a les Illes Balears. Són dades a tenir en compte.
No fa gaire anys, el nostre oli era a les portes de la desaparició completa. Se li associaven totes les qualitats negatives possibles. Ara està aconseguint un lloc de privilegi i no està per davall de cap dels millors olis d'altres llocs. Pareix que hi ha temes pendents, com ara la situació de l'oli tradicional fet amb el fruit de les oliveres mallorquines centenàries en relació amb ls afruitats olis moderns obtenguts de les varietats arbequina i picual. L'enyorança d'aquells olis dolços i gustosos del passat ens en fa desitjar-ne la preservació. Però, així i tot, s'ha de reconèixer que el nivell dels olis de Mallorca és elevat. Per això, van fent passes segures en els mercats.
Ara, que tant es parla en els mitjans de comunicació de la crisi financera i de la deficitària balança de pagaments de la nostra economia, potser es podria analitzar com un sector petit, però emergent, va obrint difícils camins a l'exterior. Ningú ho hauria dit quan, fa uns anys, la producció d'oli era insignificant i de cada any davallava. Llavors, l'únic oli de qualitat semblava que era el de la Península, però ara les tornes s'han capgirat, com en el cas dels vins. S'ha fet feina, s'ha fet amb visió de futur i els resultats, en uns moments particularment difícils, acompanyen l'esforç. No podem ser triomfalistes, perquè sabem les dificultats que acompanyen les iniciatives que es mouen en el terreny de l'economia productiva, però almenys una nota positiva a l'horitzó ens alegra i reafirma una vegada més en quins són els camins que ens poden dur a bon port.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.