lluvia ligera
  • Màx: 10°
  • Mín:
10°

Mateu Morro

Balears » Part Forana

“El nostre oli és un autèntic suc d’olives”

|

Les oliveres de Jornets són arbres sòlids, productius, l'orgull de Mariano Planas Gual de Torrella, que n'obté un oli preciós i valorat.
Quan començàreu a sembrar oliveres?
M'agrada de sempre, el camp. Em va influir en aquest tema el meu senyor avi, que va ser un home molt interessat per la innovació en agricultura. Quan mon pare ens va donar la finca, la vaig voler arreglar i vaig mirar les possibilitats de cultius. Hi havia ametlers, però no hi vaig veure futur. I les condicions físiques del lloc són bones per a l'olivar. Per això vaig decidir sembrar oliveres i arrabassar els arbres que hi havia.

Opinió

L’escorxador de Palma

|

Les infraestructures existents en un lloc determinat per a la producció d'aliments per a la població són un dels indicadors del seu desenvolupament equilibrat i de la seva sostenibilitat. És per això que les notícies de la desaparició de l'escorxador de Ciutat són preocupants i delaten una gran insensibilitat...

Opinió

La llet del poble

|

De bon dematí, abans que la majoria de la gent s'hagi deixondit, a Colòmbia prop de 50.000 venedors de llet tresquen els camins i carrers del país transportant gerres de llet que recullen d'uns dos milions de granges. Diàriament en reparteixen 40 milions de llet fresca a un preu econòmic...

Balears » Part Forana

“Un part dels nostres clients ve a cercar pa com qui va a missa”

|

Albert fa pa. Comença obtenint ell mateix la seva pròpia farina i tot ho elabora a mà i amb productes ecològics. El resultat és excepcional.
Què feis a Ecoforn, Albert?
A mi m'agrada fer coses que m'agraden: poder obtenir diferents productes elaborats per nosaltres i donar una alternativa als productes industrials. Ara feim, sobretot, pa ecològic i derivats. El forn el va començar Britt Müller, però ho va haver de deixar i em vaig decidir a agafar-lo. A partir del pa, anam tocant altres coses, però el tema del pa n'és el principal. Ara, som tres persones que hi feim feina.

Opinió

Reconstruir Europa

|

Una crisi econòmica greu té uns efectes desastrosos sobre les persones i les societats. Però les situacions extremes tenen la utilitat de fer sortir a llum realitats que en circumstàncies normals romanen amagades. Una de les coses que han quedat visibles en el procés d'agreujament de la crisi del deute...

Opinió

Els orígens de la sobrassada de Mallorca

|

La sobrassada és un dels aliments característics de les Illes Balears. Aquest embotit és el testimoni viu d'un garbuix d'influències gastronòmiques que ens lliguen amb el passat medieval i amb les relacions intermediterrànies -en aquest cas, sobretot, amb Sicília i la península Itàlica-. La soppressata...

Balears » Part Forana

“Hem de retornar a la terra la fertilitat perduda”

|

Llucia ha emprès un projecte difícil: recuperar la possessió de les Fontanelles i fer-la rendible. D'il·lusió i dedicació, no li'n falten.

Quina és la vostra professió?
Som apotecària. Vaig estudiar Farmàcia a Madrid, però sempre m'ha interessat el tema de l'alimentació i, durant la meva estada allà, va ser un tema molt present. A les ciutats, no és fàcil menjar bé ni trobar aliments sans, i això em preocupava.

Opinió

Carlo Petrini, a Mallorca

|

Aquests dies tenim en Carlo Petrini, fundador i president d'Slow Food, a Mallorca. El fet és remarcable, al meu parer, per dues coses: per la importància que té aquest home i pel moviment que ha creat en el context de l'alimentació i la gastronomia mundial i, d'altra banda, pel reconeixement de la feina...

Balears » Part Forana

“En l'ambient del vi hi ha moltes ganes de fer feina”

|

Can Majoral és un punt de referència en l'elaboració de vins ecològics i de qualitat. Mireia Oliver hi aporta els seus coneixements i entusiasme.
Sempre heu estat dins el món del vi o fou cap descobriment?
Hi vaig néixer. Can Majoral va començar fa 32 anys, l'any que jo vaig néixer. No va ser cap descobriment, sinó que ja ho tenia integrat dins mi mateixa. Primer, vaig estudiar geografia, però un dia, fent un cafè amb Bàrbara Mesquida, vaig decidir anar-me'n a estudiar enologia a Barcelona.