Revitalitzem els contes
La possibilitat d'utilitzar les narracions breus com a recurs per a l'ensenyament-aprenentatge és quasi infinita. És una tècnica motivadora molt utilitzada a infantil i que va disminuint el seu ús a mesura que l'alumnat avança cursos a primària, quan es comencen a treballar les novel·les adequades a l'edat, i es torna a recuperar aquest gènere a batxillerat, quan es tracta la literatura en general. Els contes permeten esser contats, llegits i escrits. Escriure contes i fer llibrets amb ells motiva molt l'alumnat; és molt profitós i divertit modificar-los: es poden canviar els animals per persones o a l'inrevés, es pot canviar el final, es pot fer que algun personatge canviï el seu caràcter o la personalitat pel d'un altre, canviar detalls d'un conte, modificar l'ordre cronològic dels fets, intercanviar personatges de diferents contes, afegir personatges, canviar la persona en què es narra el conte, etc.
- La defensa de la llengua de Toni Nadal: «A Mallorca xerram català, no mallorquí»
- PP i Vox voten en contra d’invertir tres milions d’euros en ajudes a petites explotacions agràries
- Una vintena de pobles de Mallorca preparen marxes nocturnes simultànies pel proper 31 de juliol
- Un vídeo del Govern sobre l'ús responsable de l'aigua rep una allau de crítiques: «S'ha de tenir un bon fetge...»
- El primer tinent de batle de Petra va construir una bodega il·legal
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
conte = rondalla
Estic d'acord amb tot el que diu l'escrit. El conte, per la seva brevetat, sol anar molt bé per treballar molts dels continguts programats i per apropar els nins, de qualsevol edat, a la literatura. Un recurs més que s'ha de fer servir de totes les maneres que sigui possible.
Només voldria que els contes clàssics es contassin tal com els escriviren els seus autors i que no els almivarassin fins el ridícul. La Caputxeta vermella i la seva padrina acaben dins la panxa del llop, i Fi! Perrault ho va escriure així. Que ara no ens venguin amb caçadors salvadors, llops que tornen bons al·lots o que duen una cremallera a la butza...etc. El pare de na "Pell d'ase", el rei, s'enamora de la seva filla i vol cometre incest. En "Barba Blava" havia escorxat sis dones. En Pulgarcito i els seus germanet foren abandonats pels seus pares al bosc... Els Grimm així ho escriviren, idò que així es contin. Com les rondalles, que na Munar , tan moralista i evitadora de "traumes", volia llevar de les rondalles, els gigantarros caníbals, les bruixotes, les fades punyeteres... tot els que té més saborino i que fa por primitiva, impressiona i atreu més de les rondalles, i que el Mossén va escriure com ningú ho haguera fet! I si no els agrada així, que escriguin o contin contes "bledes", que n'hi ha caramulls. "- Tengo un osito de peluche que se llama Pipo y duerme conmigo ¿sabes? " Ooooogggg!
Toni, ja ho sé veig que has escrit conté també amb é supòs que te'n volies enriure de l'iphone i del senyor apple, conta-li a ell perquè només fan l'iphone amb castellà, i amb anglès jejejje el català el deixen de banda. I tornant al tema del conte, clar que és bàsic i que s'ha de fomentar a totes les edats. Partint del conte es pot treballa globalment totes les àrees, es poden treballar per projectes, i es poden utilitzar els racons d'aula, i això ha de ser un deure d'infantil per convertir-se en un dret de l'alumne per a tota la seva etapa evolutiva dins el món escolar.
Conte sense accent Xisca
El recurs del conté es fonamental
Dramatitzar un conte despres d'haver-lo treballat dins l'aula es fomentar l'us de la memoria als infants, i es una manera de conscienciar i vivenciar d'una forma practica un conté escrit.