algo de nubes
  • Màx: 19.68°
  • Mín: 9.02°
19°

Justícia històrica

La proclama que compartesc amb vosaltres és la mateixa que vaig predicar dimecres al cementeri de Binissalem i divendres passat al sopar de Can Lliro, mentre que avui la confiaré als amics que des de fa 22 anys ens reunim a Son Coletes entorn de la làpida dedicada "als republicans que moriren per la llibertat".

Un petit grup -el poble segueix patint un alzheimer brutal- hem intentat recobrar la memòria històrica. Però tot quedaria reduït a una litúrgia civil, si no seguim lluitant per rapinyar la justícia històrica. Per fer justícia als assassinats i represaliats pels feixistes ens cal forçar unes mínimes passes. El Govern i la societat han de condemnar els criminals alçats contra l'ordre establert i els que, a hores d'ara, són els seus continuadors. Al mateix temps, s'ha d'esborrar qualsevol signe que s'hagi petrificat pel seu honor.

Les institucions que consentiren i fomentaren el genocidi han de demanar perdó als familiars de les víctimes. En aquest punt, l'Església mallorquina té pendent un deute sagrat. Alguns capellans foren inductors i fins i tot actors dels assassinats. Però tot el clergat encapçalat per l'arquebisbe Miralles pecaren de complicitat i d'omissió.

Tanmateix, el punt cabdal per a la justícia històrica encara ha de començar. Hem de retornar els màrtirs als seus altars. Hem de reconstruir la República.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per A.L.M., fa mes de 14 anys
Ens hem de fer a la idea que els nostres genocides mai no demanaran perdó, i ni tan sols reconeixeran mai que fessin res mal fet, i que sembla que encara tenen prou poder per aturar la justícia en aquest aspecte. Potser quan tots ells, i els seus fills, siguin morts (això succeirà algun dia, potser d'aquí a deu o vint anys) podrem parlar lliurement del que va ocorrer, perdó, PODRAN, volia dir, perquè jo som vell i ja no crec que ho pugui veure. Amb tot, és una pena, perquè ja no quedarà ningú a qui poder castigar ni ningú a qui poder fer justícia, en no ésser donar una satisfació a nets o besnets dels qui foren assassinats o d'alguna manera ultratjats per aquells colpistes.
Valoració:3menosmas
Per Apòstata, fa mes de 14 anys
Les esglésies són buides. En voleu més?
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente