algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
12°

Encara són pitjor del que pensam

Aquestes darreres setmanes m'han arribat dos comentaris de gent conservadora que m'han esperonat intel·lectualment, de fet m'han aborronat. L'ensurt s'amplifica pel fet que quan aquesta gent diu el que diu i en les circumstàncies que ho he sentit, "sense micròfons", crec que són sincers. Voldria equivocar-me i pensar que ens menteixen, però crec que diuen la veritat del que pensen malgrat no captin la magnitud de la tragèdia que invoquen.

El primer comentari sortí de la boca d'un alt funcionari del Govern que, parlant amb un alt càrrec del Bloc, li enflocà un desinhibit "voltros no robau perquè no en sabeu". Ostres, quina castanya!, quina bufetada al mig de la cara, això encara és pitjor que el mateix saqueig de les arques públiques que inspirà el comentari i que ens han destapat jutges i fiscals amb Gürtels i Palmarenas, això és un saqueig moral. "Voltros no robau perquè no en sabeu", és a dir, els humans som, per definició, lladres, i els que no saben robar es mereixen seguir fora del cercle dominant políticament i econòmicament per ineficients en la rapinya i l'espoli. Enteneu ara allò de l'eficiència de la dreta i de la ineficiència dels progressistes?

Els segon comentari el vaig sentir a l'aeroport mentre esperava l'autobús de retorn a Palma. Un anònim empresari encorbatat sobre camisa blau cel comentava a una dona que també esperava el bus que, a les Balears, "los socialistas están robando porque todos son de salario mínimo". Segona bufetada psicològica que m'arriba des del món conservador en menys d'una setmana. Una segona sentència conservadora que, si ens hi reflexionam, veurem que és estratègicament idèntica a la primera però tàcticament diferent.

El primer comentari critica la ineficàcia del progressistes en un suposat objectiu general consubstancial a la condició humana: robar al patrimoni col·lectiu per satisfer el bulímic instint d'acumulació que, cal recordar, com a dors té la despossessió dels que no acumulen. El segon ve a dir que les classes conservadores dominants assacien el bulímic instint d'acumulació/despossessió de manera legal i, per tant, no cal que ho facin de manera il·legal; però com que els de salari mínim no ho poden fer de forma legal ho han de fer il·legalment. Ambdós plantejaments assumeixen com a premissa que l'acumulació i el seu revers la despossessió són la columna vertebral de la condició humana, són "lo normal". Per a ells principis com el de solidaritat, la cooperació o el decreixement no són més que entelèquies.

El mateix objectiu estratègic de la despossessió i el seu revers, l'acumulació, es pot assolir per tàctica pública com invoca el primer comentari conservador: "voltros no robau (a les arques públiques) perquè no en sabeu", o per tàctica privada com invoca el segon comentari conservador: "los socialistas están robando porque todos son de salario mínimo" ja que si no ho fossin no els caldria robar. El primer comentari, acumulació/despossessió per via pública, no podia provenir més que d'un alt funcionari conservador, mentre el segon, acumulació/despossessió per via privada, no podia ser més que d'un important empresari conservador. A l'alt funcionari i a l'important empresari els hauríem de recordar que la tragèdia i degradació ha arribat fins al crític punt on ens trobam ja que, entre ells, cooperen solidàriament per al creixement. Si no entenem això serem com aquell automobilista que quan la ITV li diagnosticà que el seu turisme contaminava ho rebaté tot exclamant: "però si el meu cotxe no fa fum".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Pere Josep Palou i Mas, fa mes de 14 anys
És extraordinari que el comentari del Sr. Ramon Diaz i Villalonga, que es limita a donar fe que una anècdota és certa, i a més signa amb nom i llinatges (cosa que podria servir de lliçó a molts dels opinadors que amollen qualsevol collonada i signen amb pseudònim) tingui puntuació negativa. Què passa, que als que no estan d'acord amb l'article els emprenya que sigui vera la part factual? (L'opinable, naturalment, és opinable). I els comentaris de "Àngel", autoqualificat de pancatalanista, estaria bé que vinguessin completats amb demostracions del que diu. Per la meva part, el catalanisme nacional l'he vist promogut en un 90% per persones que en aquest debat entrarien en la categoria de progressistes (Eliseu Climent, Xirinacs, Joan Fuster, Ovidi Montllor, Lluís Llach, Maulets (tan denostats pel seu radicalisme "progre"! Ei, s'autodeclaren anticapitalistes i la seva moguda en favor dels Països Catalans ens podrà semblar més o menys afortunada, però és real i ben explícita; no conec cap organització "conservadora" que tan explícitament parli de pancatalanisme. Ni una)), i en un 10% per persones "conservadores".
Au, aquí teniu un exemple d'una persona conservadora i catalanista que no comparteix l'opinió d'Àngel per la qual el bon català és el conservador:
"Prefereixo una Catalunya roja a una Catalunya esclava, perquè el feixisme espanyol siginifica l'anorreament de la nostra Pàtria, la destrucció moral de Catalunya, el no ésser català" (Daniel Cardona i Civit, estiu de 1936).
I per acabar, diuen que qui té la coa de palla aviat se li encèn.
Valoració:-2menosmas
Per Livia, fa mes de 14 anys
L'heroina de Poe no pareix saber gaire ni de feixisme ni de democràcia. Frasses com "entrar en el joc democràtic perquè no et queda més remei no és ser demòcrata" són per passar a la posteritat. Deixam que sigui ella la que decideixi qui és demòcrata i qui no? I llavors vol guanyar debats. Patètic. Ja que hi som, que doni arguments per justificar el "feixisme" del PP. Si tot el que se li ocorr és anomenar en Fraga, ja està dit tot. I no ha pensat que si no passen d'una legislatura és simplement perquè, a part de no saber robar (cosa bona, s'ha de reconèixer), tampoc saben governar?
Valoració:1menosmas
Per Ligeia, fa mes de 14 anys
És curiós, molts de negatius, zero arguments...
Així no es guanya cap debat.
Valoració:-7menosmas
Per hipocresia groga, fa mes de 14 anys
Quin personatge que s'inventa anècdotes. El discurs sona al d'un capellà pederasta que des de la trona predica que no se la toquin o a la d'un mestre de postguerra inventant-se fàbules moralitzants.
No conec el senyor Rullan, però posaria la ma al foc que deu ser o un mal capellà o un mal mestre.
Valoració:-2menosmas
Per catalinero, fa mes de 14 anys
Com tot el que surt de la boca del senyor Rullan, aquestes dues anècdotes, o són inventades, o ha posat en boca de qui li ha interessat. No me'n crec res de qui, quan fou Director General de Litoral (i la gestió del litoral no estava encara transferida), va exercir de la pitjor forma de corrupció: no fer res i no deixar fer res.
Valoració:-1menosmas
Per Ramon Díaz i Villalonga, fa mes de 14 anys
Incrèdul: Entenc el teu escepticisme amb les anècdotes, perquè és un recurs fàcil inventar una anècdota ad hoc per muntar-te una teoria adient. Independentment de si estàs d'acord o no amb l'article, vull donar fer que l'anècdota del "salario mínimo" és certa, perquè jo hi era just devora, devers les 8 i busques a la parada del bus. Ho pots creure o no, amb això no m'hi afic. A més, les paraules d'aquest senyor són, certament anecdòtiques; el que no ho és, són els mitssatges més profunds que duen implícites; un d'ells és pensar que qui s'afica en política és per guanyar més doblers; i no entenen ni se'ls passa pel cap, que algú vulgui participar en política per proposar idees: nació, "solidaritat, cooperació, decreixement...". No, la seva idea és el saqueig de la cosa pública.
Valoració:-8menosmas
Per Ligeia, fa mes de 14 anys
Àngel, entrar en el joc democràtic perquè no et queda més remei no és ser demòcrata. Una gran part dels favorables al règim franquista es varen "reciclar" al PP. Basta fer una mica de recerca, comença per un tal Manuel Fraga, per exemple.
I no m'has contestat: com és que els conservadors voten PP si són tan bons? Perquè el PP no "s'ha fet amb el poder", l'ha votat la gent i jo que estic envoltada de peperos t'assegur que són ideològicament conservadors. I aquests conservadors o són d'una ingenuïtat patètica o són còmplices dels corruptes en permetre'ls de continuar. A veure si aquest cop em contestes.
Valoració:-4menosmas
Per Incrèdul, fa mes de 14 anys
NO em crec CAP d'ambdues anècdotes.
Valoració:6menosmas
Per Miquel Amengual Ramon, fa mes de 14 anys
Una altra torquemada de pa amb fonteta, atiar els baixos instints en torn d'un maniqueisme ostentosament sectari es més que impresentable, penso que la corrupció s'ha de desterrar absolutament de la vida pública. Però m'estim més que quedin lliures deu corruptes del PP que no siguin trepitjats els drets fonamentals d'un innocent.

Amb la pressió mediàtica i social que tenim al voltant dels afers judicials fa por les decisions que poden pendre alguns jutjes. A més me sembla d'una irresponsabilitat insuperable els judicis paral·lels i els linxaments mediàtics i/o prejudicials que es fan continuament.
Valoració:8menosmas
Per Àngel, fa mes de 14 anys
Ligeia, tens raó en què al PP hi ha moltíssima de corrupció. Ja he dit que jo no defens els lladres. Tampoc no defens el PP en general, perquè jo som nacionalista pancatalà.
D'altra banda, et diré que el PP no és feixista, ni tan sols realment conservador. Els feixistes hi són a Falange Española o Alianza Nacional. Els del PP són, majoritàriament, socialdemòcrates descafeïnats, però són bastant espanyolistes, això sí, per tant són, també, els nostres adversaris. El PP de Balears no és, en absolut, l'elit moral i intel·lectual, com tu dius. Si han governat l'illa tants d'anys és perquè s'han fet amb el poder. El poder no té res a veure amb la moral ni l'intel·lecte.
Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente