nubes dispersas
  • Màx: 19.43°
  • Mín: 12.82°
16°

L'ànima doble

Un estudi publicat aquesta setmana pel CIS ha revelat un contrasentit molt present en la nostra ànima política. El sondeig té per objecte la immigració. El CIS descobreix que alhora que s'està d'acord amb les polítiques del Govern socialista -simpatitzant amb les seves mesures- es considera que el discurs del PP, més preocupat per la tessitura que pugui eventualment crear una immigració excessiva, respon més a les seves alarmes. Així, un 46 per cent dels enquestats afirmen que el nombre d'immigrants és excessiu -afirmació que fa olor de dretes-, però, al mateix temps, es voldria regular massivament els que tinguin treball -pura esquerra. La població, davant d'aquest tema, té postures ambivalents; afirma desitjos d'esquerra però detecta els problemes de la mateixa manera que ho fa la dreta, i s'apunta a mesures pretesament conservadores com el contracte d'immigració, que obligaria el nouvingut a adoptar l'estil de vida i la llengua del país que l'acull.

També, per exemple, pel que fa a l'ús que fan els immigrants del nostre sistema sanitari, la frase "la presència d'immigrants fa que disminueixi la qualitat de l'atenció sanitària" (per molts, fa olor de dretes) és subscrita per la majoria dels ciutadans espanyols, i un de cada dos considera que la immigració n'abusa perquè és gratuïta. Per seguir en aquesta línia, gairebé la meitat dels espanyols considera que la presència d'immigració és positiva o molt positiva, però voldria tenir preferència a l'hora de triar escola o d'anar al metge. La conclusió és reveladora: per un costat, s'està amb els bons desitjos de l'esquerra i, per l'altre, s'està amb les mesures correctores de la dreta, les quals han d'entrar sempre en joc quan la bona voluntat topa amb l'abús o la disminució del propi benestar. Algú podria dir que hi ha molta gent de dretes que encara no s'ha adonat que ho és, però crec que seria més just afirmar que la rigidesa de les ideologies -tal com són esgrimides pels partits polítics- no responen a les inquietuds ciutadanes.

Els partits són monolítics, almenys al nivell del discurs, però la ciutadania és sincrètica. Els partits propaguen una moral del perfeccionisme idealista que abomina del conflicte i que ho vol solucionar tot amb abaixades d'impostos o amb apujades d'impostos, amb policia o subvenció, amb mà dura o mà tova, etc., relats que, tanmateix, ens fan sentir la contradictòria complexitat de la societat real amb una amargor que ens empobreix. Els esquemes teòrics són exigents, però deixen poc marge perquè hi entrin altres consideracions, per exemple les que el cor ordena a la gent de dretes, i les que el sentit comú imposa a la d'esquerres. Com sigui: madurem. Acarem les coses amb intel·ligència, però sobretot amb respecte per un principi filosòfic fonamental: no es pot voler una cosa i la contrària. Un discurs polític que així ho afirmi serà populista; i recordem també que els grans ideals, entre si, solen ser incompatibles.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 14 anys
És que en realitat es problema és mundial perquè s'efecte cridada és una cara de sa moneda i s'efecte expulsió és s'altra. S'ha d'intentar evitar que surtin des seus països per sa situació de misèria que hi ha i que fa que acceptin qualsevol ocupació, inclosa molt especialment sa prostitució. Es drama, es gran drama, es seu i no nostre. I a Eivissa i Formentera sa incidència de sa immigració és el doble que a ses altres illes
Valoració:0menosmas
Per Joan, fa mes de 14 anys
No entenc de cap manera que se'm censuri una fe d'errada en l'escriptura.
Valoració:1menosmas
Per Joan, fa mes de 14 anys
Òbviament, allà on diu Zapatero ha d'evitar, tocaria dir "ha de procurar". Perdó per l'equivocació.
Valoració:2menosmas
Per Joan, fa mes de 14 anys
Molt bon article. Jo crec que una cosa és el que ens dicta el coret i l'altra el que ens convé com a societat. Personalment té tohom clar que s'ha de protegir l'immigrant, ens posam al seu lloc i veiem que se l'ha d'amparar, ajudar, acollir; però existeixen uns imperatius estadístics que delimiten aquests desitjos personals nostres. La vaca dóna llet fins a un punt. Els governs han de saber aplicar les lleis perquè aquest punt no es sobrepassi. Si ara mateix Zapatero vol invertir no sé quants de milions d'euros per activar l'economia espanyola, ha d'evitar que les empreses públiques i privades que s'adjudiquin les obres agafin gent de l'atur i que no duguin ja més immigrants perquè sigui mà d'obra més barata. Tots tenim ben present el que passa amb aquests immigrants quan les empreses acaben la feina adjudicada.
Valoració:20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente