algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
17°

Cinema en català

Demà, dilluns, al Principat de Catalunya es produirà un fet curiós: unes quantes sales de cinema tancaran per tal de mostrar el rebuig dels seus amos (bàsicament el grup Balañá, amos de les places de toros de Barcelona, perquè ens situem una mica més) al projecte de nova llei de cinema, que intenta garantir que la meitat de les pel·lícules que es projecten allà siguin doblades o subtitulades en català.

Al Principat ha crescut de manera exponencial la demanda d'oci en català i els empresaris que monopolitzen el sector no responen a aquesta demanda, de manera que el Govern ho intenta garantir per llei. Jo crec que la llei no exigeix cap absurditat, ben al contrari, intenta garantir la presència d'una llengua amb prop de deu milions de parlants al nivell de les llengües de similars dimensions.

La llei, a més a més, podria tenir efectes positius per a Balears, ja que en haver-hi més pel·lícules en català, aquestes podrien arribar també aquí i, de retruc, la nostra incipient indústria de doblatge es veuria reforçada.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per renitent, fa mes de 13 anys
Cada vegada que un català consent d'anar a veure una pel·lícula doblada o subtitulada en espanyol està col·laborant en el fet que la resta no puguem anar a veure-la en català.
Valoració:1menosmas
Per fart, fa mes de 13 anys
Si el Gremi d'Empresaris de Cinema ha girat l'esquena al públic català, el públic català no ha d'anar a veure pel·lícules doblades o subtitulades en espanyol; no un dia: mai. Aquest és l'únic llenguatge que entendran.

Valoració:1menosmas
Per Jorge perez, fa mes de 13 anys
Hola amics espanyols,... vostès ja no recorden que franco,...sí amics..aquell jovenet tant trempat... ens va repoblar amb més d'un milió d'espanyols per colonitzar-nos,abolir el català, i convertir-nos amb una província cutre com Múrcia o Valladolid..oi?... amics.....només tenen memòria per el que els interessa oi?......facin memòria que no queda tan lluny...
Valoració:1menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 13 anys
Balañá, amb ñ i accent agut
Valoració:2menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 13 anys
"Ablar" ve d'"ablació", luuuciiia?
Valoració:1menosmas
Per luuuciiia, fa mes de 13 anys
esto es una tonteriiiia!! estamos en españa i todos los catalanes saben ablar en españooll!! si no que aprendannnn que pa eso estan aquiiiiiiiiiii
Valoració:-2menosmas
Per Joan, fa mes de 13 anys
Ja fa molts d'anys que no vaig al cinema; hi pensava tornar quan els qui haguessin de mirar amb lupa per trobar una pel·lícula en la seva llengua no fóssim els catalans.
Valoració:2menosmas
Per Un altre Tomeu, fa mes de 13 anys
¿Què podem esperar d'un país que no tolera la mínima incidència de les llengües minoritàries ni tan sols en la comunidat que les parla i troba lògic, per exemple, que la televisió espanyola, el passat 2009, per a fer la campanya d'anuncis d'autopropaganda empràs "All together now" dels Beatles en anglès?
Valoració:1menosmas
Per Ai, si cau el Principat, fa mes de 13 anys
Com sempre, anam a remolc del que fan al continent.
I pregam perquè no afluixin, perquè si depèn de nosaltres, anam arreglats.
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente