La guerra d'hivern
Ara fa setanta anys, l'hivern del 1939-40, mitja Europa es trobava en guerra. Alemanya havia esclafat Polònia amb una rapidesa sorprenent i els polonesos començaven a patir el duríssim jou nazi. Les províncies més occidentals havien estat annexionades al III Reich i els polonesos i jueus eren expulsats sense contemplacions. A la resta de la Polònia ocupada pels alemanys, es va crear l'anomenat Govern General, una mena de colònia explotada sense pietat. Pel que fa a la resta d'aquesta desgraciada nació, va caure en mans de l'URSS, que assassinà bona part dels seus oficials i intel·lectuals al bosc de Katyn. A l'Europa Occidental, França i Gran Bretanya (que tenia el suport de tot l'Imperi) no s'atreviren a engegar cap ofensiva i el front occidental restà inactiu tot l'hivern. Aquest període fou anomenat la "drôle de guerra", la guerra estúpida, uns mesos d'espera que perjudicaren molt la moral de les tropes franceses. Però, de sobte esclatà la guerra molt més a l'est, ni més ni manco que a Finlàndia. Aquesta petita nació no arribava als quatre milions d'habitants i era una democràcia relativament estable, que tenia molt males relacions amb l'URSS. I, precisament, els acords entre Berlín i Moscou, el famós i miserable Pacte Ribbentrop-Molotov (agost del 1939), situava Finlàndia dins l'òrbita de Moscou. Aquella tardor, els països bàltics (Estònia, Letònia i Lituània) acceptaren guarnicions soviètiques i, de fet, perderen la seva sobirania, sense oposar resistència armada.
També a Opinió
- Educació reuneix els directors dels centres de secundària de Mallorca per informar-los sobre el pròxim curs escolar
- Alexandre Miquel fa la seva darrera classe després de trenta anys de docència a la UIB
- Com valores els dos anys de legislatura del Govern?
- El president de RTVE descarta que el nou canal en català (2CAT) es pugui veure al País Valencià i a les Balears a través de la TDT
- Josep Melià Ques reivindica un mallorquinisme «centrat» amb capacitat de «defensar els interessos de les Illes i afrontar els reptes econòmics i socials»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.