L'atur a Balears ja afecta 81.683 persones. Era previst que el pas de setembre a octubre fos especialment sagnant. I no ha decebut: un increment del 13,27%. En números absoluts, 9.567 persones més al carrer.
Poques coses es poden dir davant de la contundència de les xifres conegudes. Vivim en un país on el president del govern va dir fa molt poc que "el pitjor de la crisi ja ha passat, a pesar que encara pujarà l'atur". El pitjor de la crisi què deu ser per Zapatero? Perquè si no ho és que la gent quedi sense feina, ja em diran vostès què ho deu ser. Les manifestacions del president connoten l'actitud d'un polític que no sap què dir ni què fer davant de la crisi. Diu el que sigui necessari per donar cobertura al fet que no fa res per combatre-la. Sí, posa en marxa mesures pal·liatives, com els plans E, però, com s'ha dit tantes vegades aquí, són projectes que matisen l'atur -i així i tot, està disparat a l'alça- però alhora són inútils com a mesures de política econòmica.
Perquè és impossible mantenir aquest nivell d'inversió pública en construcció -més encara pel fet que Zapatero està multiplicant el dèficit públic- a mitjan termini. I aleshores, què passarà? Idò és senzill. Tota la gent ocupada en aquests projectes se n'anirà a l'atur. Cosa que passarà dins l'any vinent, o enguany en alguns casos. És el mateix tipus de mesura que posa en marxa en tants d'altres àmbits -ajudes a la compra de cotxes, als bancs, als empresaris turístics, els ordinadors portàtils per a al·lots...-: són pal·liatives però no combaten l'essència de la crisi, la qual continua instal·lada en el país, destruint treball i empreses, mentre que d'altres països comencen a superar-la.
Pel que fa a Balears, el Govern poc hi pot fer. El que està fent, que és concentrar el màxim de recursos possibles cap a la política social. S'estan confirmant els pitjors temors de l'executiu de Francesc Antich. Ja estam en més de 80.000 aturats, i augmentant. El nombre de persones que demanen ajudes públiques s'està multiplicant. Ja ningú no espera que l'any vinent sigui molt millor que el present. La pròxima temporada alta turística s'endevina plena d'incerteses, amb un creixement important del "tot inclòs" i amb contracció del nombre de contractes laborals -per l'estil d'enguany-. El comerç, l'altre gran sector d'ocupació, passa per moments molt difícils i segons els seus responsables -de PIMEC- la destrucció d'empreses i llocs de feina prosseguirà durant el 2010.
La traducció política d'aquesta severa crisi la dóna el darrer sondeig d'intenció de vot fet pel Centre d'Investigacions Sociològiques. El PP tendeix a confirmar l'avantatge sobre el PSOE, ja un 3,3%, segons l'enquesta que mostra que per segon trimestre consecutiu els conservadors eixamplen diferència. No coneixem enquestes regionals, però tenint en compte el diferencial a favor conservador que sempre s'ha donat a Balears, no és difícil imaginar que la situació és encara més bona per al PP. Si, a més, tenim en compte els fronts de desgast suplementaris que té oberts la majoria actual -cobertura de la corrupció, incompliments, corrupció directa, bregues contínues, sensació que fa poc...-, el panorama s'està complicant molt per al PSOE, Bloc i UM. I les previsions econòmiques per al 2010 són a Balears molt dolentes. Les expectatives de futur per al 2011 no milloraran per a cap dels partits governants.
L'atur, la crisi i el 2011
Comenta
Normes d'ús
Avís legal» El contingut dels comentaris és l'opinió dels usuaris o internautes, no de dbalears.cat
» No és permès escriure-hi comentaris contraris a les lleis, injuriosos, il·lícits o lesius a tercers
» dbalears.cat es reserva el dret d'eliminar qualsevol comentari inapropiat.
Recordi que vostè és responsable de tot allò que escriu i que es revelaran a les autoritats públiques competents i als tribunals les dades que siguin requerides legalment (nom, e-mail i IP del seu ordinador, com també informació accessible a través dels sistemes).
Comentaris
Pàgina 1 de 1
El pitjor de la crisi encara ha de venir sigui amb el PP o amb el PSOE perquè no hi ha un sol pais europeu on minvi l'atur.A final d'any tots hauran sumat aturats, perquè és amb l'atur i baixos salaris com els liberals (que ho són tots) responen a la crisi, però menys salaris i més desocupats significa també alimentar la deflació actual, de manera que si no s'activa la capacitat de consum i no es canvia de xip, podem tenir crisi per més de 10 anys.
Crec que l'anàlisi econòmica que es fa en aquest article és molt simplista i estàtica. Es tracta el tema de les ajudes com si fos l'única font d'ingressos i que amb la seva desaparició, s'acaba el món. Com si no hi hagués altres variables que afectin l'ocupació. M'atreviria a dir que cap de les previsions que en fa es compliran. L'anàlisi política, en canvi, és més encertada.
Pàgina 1 de 1