algo de nubes
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.53°
11°

Sa Ràpita: construir per destruir

L'altre dia, mentre es cuinava la presentació del regrés d'UM a l'executiu del Consell de Mallorca, vaig anar a sa Ràpita. Feia prou temps que no passava per allà i ho vaig fer ignorant que aquella urbanització residencial era la moneda de canvi de l'estabilitat política de les Illes. Era un matí de sol. Els carrers convidaven a somiquejar. Hi havia gent que es banyava i d'altres que observaven els renous riallers des de les terrasses. Em sorprengué que la primera línia de mar es mantenia intacta. I sense bars, ni renous ni tumults. Tota una delícia, passejar per aquella zona. I vaig sentir una enveja sana d'aquelles persones que podien gaudir d'aquell petit paradís, prop de la mar, assaborint els valors d'una serenor casolana. Ara, des de la distància, ho veig tot de forma diferent, enyoradissa. Els residents em commouen, però, perquè avui tinc la sensació que es delecten amb els darrers perfums d'un paradís condemnat. Ara sé que sa Ràpita que vaig veure és cosa de només dos dies. Però encara no n'entenc el perquè.

D'aquí, potser, la meva rebel·lia. Estic repassant directament, des de la xarxa, el programa electoral d'Unió Mallorquina, on es fa una apologia del turisme de qualitat. Grans paraules. Així com els dels altres partits. Tot, molt sa. Però, per a mi, persona prou ignorant dels budells turístics -si no, segurament entendria més coses de les Illes-, turisme de qualitat no són només hotels de cinc estrelles; també ho és, fins i tot més, poder llogar durant un mes una casa o habitatge en aquesta zona privilegiada. Fins ara, per als petits propietaris, majoritàriament mallorquins en aquesta zona, ha estat un negoci que funcionava. I eren diners que anaven a parar directament a les seves mans. Però, és clar, no és allò mateix una Ràpita tranquil·la que embogida. Com hi canviarà el turisme? A part del negoci ràpid de la rajola, de construir per destruir, ¿en què millorarà sa Ràpita si hi planifiquen 234 places residencials més, 608 nous habitatges i 1.593 places turístiques? Segons dades del 2006, facilitades pel mateix consistori de Campos a la xarxa, a sa Ràpita hi ha 893 habitants, cosa que, òbviament, augmenta els caps de setmana i per l'estiu.

Amb aquestes mesures, més que duplicaran la població estiuenca. Ja no serà el mateix lloc. Certament, hi haurà una major oferta turística complementària. Però, al cap i a la fi, tot es traduirà en més renous, més cotxes, més brutor, més fums, més males olors, més deixalles incontrolades; i més violència. És a dir, més turisme de masses que rebaixa la qualitat, aquella amb què tots els partits s'emplenen la boca i certifiquen que volen enaltir. I seria ben hora que ho demostressin. Ara en tenen una bona oportunitat. En lloc de massificar a l'atzar, planifiquin. No permetin corroir un indret per interessos polítics estrictament personals. O per conjuntures polítiques sobrevingudes per gelosies o enveges. I permetin sobreviure aquelles zones que encara ens permeten reconèixer les Illes, aquell espai que prou vegades ja no podem identificar si és allà on vam néixer.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume, fa mes de 14 anys
Valentí, que darrera en "Pellisseta" i les seves tèrboles maniobres hi ha la "màfia" de Campos, la de sempre, la de les saques de contraban, la de les timbes de joc il.legal, la dels "xiringuitos" del Trenc, la vella i bruta llecor dels silencis pagats i les complicitats comprades. Aquest bergant ha mostrat el llautó, és un perill públic. I els del Bloc, bàmbols que esperaven un trosset de cadira per reposar el cul i callaven per por totes les brutors, fan pena. No hi ha ni un pam de net pel migjorn.
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente