algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

La fal·làcia dels judicis paral·lels

De tant en tant sorgeixen aquesta mena de mites; el que últimament es repeteix als articles d'opinió i a les tertúlies és el següent: ‘no podem fer judicis paral·lels'. Aquesta frase es diu amb solemnitat, inflant les galtes i elevant una mà pontifical, amb la qual es tallen totes les polèmiques. D'aquesta mena de tòpics se'n diu que es repeteixen ‘com mantres', tot i que els mantres budistes aspiren a alliberar la ment dels pensaments que la confonen. I un d'aquests pensaments confusos que no alliberen la ment sinó que la fan esclava és aquests que ‘no podem fer judicis paral·lels' sobre el cas Matas o el cas Gürtel o sobre qualsevol cosa que estigui en mans de la justícia ordinària. ¿Per què no podem fer judicis paral·lels? Jo em pensava que el paper que ha de jugar la premsa lliure dels països democràtics és el de dir la veritat, encara que quan algú s'atreveix a enunciar-la, basant-se en fets contrastats i prou evidents, algú li tapa la boca amb això de ‘no podem fer judicis paral·lels'.

No són judicis: són fets! I encara que els fets fossin dubtosos i s'emetés algun tipus d'opinió, parer o sospita no s'estaria sinó realitzant la feina que té encomanada la premsa: constituir-se, amb la lliure discussió, en protectora de la veritat. M'imagino els senyors periodistes Bernstein i Woodward, després de fer cas de l'informador Deep Throat (‘seguiu els diners, seguiu el rastre dels diners'), fent-se enrere de l'afer Watergate per por de fer judicis paral·lels... Això, dit en boca d'un polític que pretén distreure el cas que esquitxa algun dels seus companys de partit és més o menys excusable, però sorgit de la ploma d'un periodista o d'alguna tertúlia televisiva no deixa de fer una certa vergonya.

És així com sorprenc Maria de la Pau Janer a la taula d'opinadors de Josep Cuní a TV3 repetint la lletania dels judicis paral·lels quan toca ponderar les noves informacions del cas Matas, però emetent multitud de judicis paral·lels i opinions brillants i fonamentades quan qui toca rebre és la part valenciana del PP. No m'explico com una dona tan guapa i tan elegant comet aquestes contradiccions; tot i que no faré judicis paral·lels i deixaré que la justícia ordinària avaluï si hi ha una relació d'amistat implícita que enterboleix el tan savi judici de la bella dama.

La tasca de la premsa és més vasta que la del jutge. El jutge es limita a escatir els fets i a sospesar si aquests són constitutius de delicte. La feina de la premsa, però, va més enllà, explora territoris més vastos que la llei, avalua assumptes morals, econòmics, d'ordre públic, culturals, ètics, posa el seu ull indagador en multituds d'aspectes de la realitat que no tenen per què ser mai objecte d'anàlisi dels jutges. ¿Per què el jutge hauria de fer la feina del periodista? La veritat del periodista és més ampla i rica que la del jutge; aquest només ha d'interessar-se per allò que la llei castiga, mentre que el periodista estén el seu focus d'atenció en els mil meandres de la realitat. Tot i això, si el judici paral·lel cau en la difamació el jutge hi haurà de dir la seva.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Carmesina, fa mes de 14 anys
Na Maria de la Pau Janer és tan guapa i tan elegant com brillant és la ironia de l'amic Melcior Comes. N'hi ha que tenen un morro que se'l trepitgen, i d'això viuen luxosament. Deuen creure's que els altres som idiotes. Molt bé, Melcior! La doble lectura del teu article és digne del més sincer aplaudiment.
Valoració:2menosmas
Per lluis, fa mes de 14 anys
Sr. Comes, això dels judicis paral-lels també s'ha d'aplicar a Son Oms, Can Domenge, pla territorial i altres... es a dir a tots els casos de corrupció. Ja ens comencem a cansar de que per aquest diari només hi hagi corrupció a una banda i no a l'altre. Als ciutadans ens roben igual tant uns com els altres i per aquest diari pareix que només un.
Amb el paràgraf final vol dir que el cassos de corrupció destapats pel Mundo han de merèixer un mèrit especial no?. Mai han tingut el suport institucional que altres investigacions si han tingut

Valoració:1menosmas
Per Biel, fa mes de 14 anys
Bon article, Melcior; però no te rompis el cap amb la qüestió de la Maria Pau Janer, com tu dius, és una dona molt guapa i molt elegant.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente