algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
12°

Valencianisme & anticatalanisme

Un senyor valencià, de llinatge Catalán, va encarregar un estudi genealògic exhaustiu per demostrar que cap dels seus avantpassats no havia estat català: volia, així, posar fi a les indirectes i a les burles de què era objecte el seu fill en el col·legi; i deixar clara la seva puresa de sang. Aquesta història ha servit a l'escriptor i historiador Miquel Barceló per embastar el misteri de la no catalanitat com a afirmació de valencianitat. De l'anticatalanisme com a expressió de valencianisme. Aquest fenomen es dóna obstinadament en el redol de la dreta espanyola i, encara amb més aferrissament, en la dreta valenciana. Ser anticatalanista és una modalitat d'afirmació d'espanyolisme, però qualsevol manifestació de valencianisme va associada, de manera grollerament explícita o maldestrament implícita, a l'anticatalanisme. Les identitats que es basen en la negació de l'altre deriven cap a actituds feixistitzants -o obertament feixistes.

L'Estat espanyol és un parc temàtic de varietats identitàries construïdes amb material extret de la negació i de l'odi. La dreta es nodreix d'algunes d'aquestes negacions i de bona part de l'odi que generen. Però amb això no s'ha d'entendre que l'esquerra espanyola sigui la Immaculada Concepció. Ja hem comentat aquí alguna vegada com la versió de Mort de Dama, de Llorenç Villalonga, dirigida per Pere Noguera, havia de recalar a València i que es va suspendre perquè gent de la UCD -Abril Martorell, per als que tenen memòria- no podia permetre que aquella representació, en un mallorquí saborós i punyent, no servís per negar la unitat de la llengua -el conseller illenc, Conrado de Villalonga, havia deixat clara la seva posició en aquesta qüestió. Ara, amb motiu de la Diada de la comunitat valenciana, el Palau de la Música Valenciana estava en ple muntatge de l'òpera Roger de Flor, de Ruperto Chapí i Mariano Capdepon, que s'havia de representar demà, quan uns components del Cor de la Generalitat valenciana denunciaren que se'ls obligava a canviar el text, dient "poble valencià" o "poble aragonès" on l'original deia "poble català". Finalment, s'ha optat per suspendre aquesta representació.

Per evitar que en un escenari valencià es canti un llibret on hi ha escrit "poble català", s'ha canviat tot un programa institucional i s'ha llançat al clavegueram una quantitat de diners que no es farà mai pública.
L'anticatalanisme de la dreta valenciana puja sempre, respecte de l'espanyola, un escaló més en virulència, que en definitiva és el toc final d'un identitarisme violent i inevitablement ridícul. La segregació lingüística duta a terme en temps de Francisco Camps -al final, tot lliga- fou la primera gran cristal·lització de tot plegat, i, quan hi pensam, des d'aquí encara ens sorprèn, d'un principi, que aquesta barbàrie cultural fos consagrada per l'estatut valencià amb la conformitat i el suport dels socialistes llevantins. Però Roma de vegades no paga traïdors i el valencianisme segregacionista i anticatalanista no ha duit a les urnes ni un sol vot amb la marca de la rosa. (Avui no parlarem d'aquí, de les diverses línies i sensibilitats presents en la gran família socialista balear.)

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Mallorquí (i català), fa mes de 14 anys
Però el més important: aquell de llinatge Catalán tenia avantpassats catalans? Crc que amb el nom queda bastant clar ;)
Valoració:3menosmas
Per Xiqueteta, fa mes de 14 anys
"El conocimiento y uso del castellano figura entre los derechos y deberes que recoge el anteproyecto de Ley de Integración de los Inmigrantes de Castilla y León."

Ells ho fan i nosaltres no podem?
Obligatorietat de saber i usar el català per viure a les Balears JA!
Valoració:34menosmas
Per X, fa mes de 14 anys
300 anys son massa anys per estar ocupats...
Valoració:-2menosmas
Per En Miquelet, fa mes de 14 anys
Joan Ramis: només pots citar casos personals però qui realment es posa en evidència ets tu: què t'importen a tu realment els aranesos? La identitat espanyola es basa en la negació de centenars d'identitats oprimides o anihilades de manera sistemàtica. Els moriscos havíen de demostrar que eren catòlics convençuts, el valencià-no model és aquell que demostra ser més espanyol que ningú. Sembla mentida com alguns no voleu veure aquesta constant, la negació de la diferència, que és sustancial, essencial, estructural, la veritable raó d'esser d'Espanya (imperatiu del verb 'espanyar' per si no ho sabíes)
És possible que el catalanisme o alguns dels seus portaveus l'erren de vegades.
Però és que Espanya és un error des del principi.
Valoració:-13menosmas
Per Joan Ramis, fa mes de 14 anys
"Les identitats que es basen en la negació de l'altre deriven cap a actituds feixistitzants -o obertament feixistes."

Com ara el catalanisme vols dir? O com na Rahola que exigeix ser respectada com a catalana no espanyola i nega aquest mateix dret als aranessos?

És ben fàcil fer-vos quedar en evidència.
Valoració:6menosmas
Per Joan R. Bosch, fa mes de 14 anys
El mes trist de l'anticatalanisme de molts valencias influits per la dreta castellana i el servidor seu, el diari Las Provincias, es que també estan renunciant a la seva identitat de valencians per mor de que pogui fer olor a català. I també i ha un rerafons politic: a Catalunya mai ha governat la dreta cavernicola del PP. A Valencia, sí. Per ells, l'anticatalanisme es un eina, com ho era a l'Alemanya del 1933, antisemitisme. I el mes trist, el PSOE col·laborant-hi
Valoració:14menosmas
Per Mallorqui., fa mes de 14 anys
Hi ha molts de gonelles per aqui, que els castellans diguin que els catalans son imperealistes, te collons.
Valoració:4menosmas
Per En Miquelet, fa mes de 14 anys
Entra les fites socialistes valencianes d'aquesta infàmia de negar la identitat pròpia d'arrels catalanes hi figura ,en un lloc preferent, la prohibició d'utilitzar 543 paraules a Canal Nou per ser 'massa catalanes', mesura adoptada en temps de Joan Lerma fa més de vint anys. Entre el material extret de la negació i l'odi que serveix per a recrear una pressumpta identitat dels valencians podríem parlar també de quan treuen a passejar la marededeueta a la plaça on hi ha la catedral: ho fan a l'estil més genuïnament andalús, amb empentes, violència, crits forassenyats, tot en un ambient intimidatori per als no iniciats. Segons alguns autors aquest comportament gairebé fanàtic prové de quan els moriscos volíen demostrar la seva convicció en la nova fe que havíen abraçat.
Quan parlam d'aquests temes de l'estat espanyol la realitat, la trista realitat, sempre supera la ficció.
Oposar-se amb totes les nostres forces als gonelles, blaveros, apàtrides,forasters volguts, etc, és no només una necessitat per a sobreviure en la nostra identitat sinó un acte de justícia cap a milions de persones que ens han precedit i que varen sofrir de manera iniqua el fanatisme espanyol.
Valoració:13menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 14 anys
Es País Valencià seria es MIgjorn
Valoració:5menosmas
Per jac, fa mes de 14 anys
Mestre Frontera, això de "llevantins" per referir-se als valencians té unes connotacions geogràfico-polítiques que crec que convindria evitar, sobretot de cara a aquells valencians, que tampoc són tan pocs, que consideren que el seu país és quelcom més que el "Levante español". Tot depèn d´on considereu que s´ubica el vostre centre vital pel que fa a aquests temes, i m´hi jugaria el coll que el vostre és més aviat a Alanària i no pas a Madrid ;) amb la qual cosa el País Valencià no queda precisamentt al vostre, ni nostre, Llevant.
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente