algo de nubes
  • Màx: 18.11°
  • Mín: 13.93°
18°

El rearmament moral d'Occident

Tenc la mania que una idea que originalment era tan bella com la del socialisme (tothom igual, fora diferències de classe social) se'n va anar en orris perquè no es va fer des de la llibertat de l'home sinó des de la imposició forçosa. Sé cert que hauria anat bé si s'hagués fet a partir d'una regeneració humanista prèvia, aprofitant i aprofundint en les valors cristianes de justícia social i d'esperit de germanor que una part de l'Església catòlica, justament la part de més amunt, va prostituir i va fer malbé al llarg dels segles.

Descartat el model socialista de vida, no hi ha més remei que fer funcionar l'economia d'empresa. Vol dir això que les empreses han d'anar a lloure, sense regulació de cap casta? No! La llei del més fort també ha fracassat. El capitalisme fora corda ha fet tornar l'home un depredador d'ell mateix i del planeta alhora, un afamat de doblers destructor del sentit de la vida. Ha fet malbé tota casta de valors que no siguin l'obsessió per gastar, comprar i tenir. És que aquest consumisme malaltís ha aconseguit augmentar un sol somriure per dia de mitjana a les cares amargades de tants d'occidentals esclaus de la comprera rabiosa i dels crèdits bancaris? Sé cert que no.

Europa i Occident en general s'han de rearmar moralment tornant a les arrels cristianes de la nostra civilització. No per imposar cap creença a ningú, que això és cosa totalment personal, sinó tot al contrari: perquè tothom tengui llibertat de triar. Avui Europa desconeix les seves pròpies arrels. Per fugir del beatisme d'estat, ha caigut en l'autocensura de la seva pròpia cultura cristiana. I com podem triar mai una cosa que no coneixem? El cristianisme original, a part d'una fe religiosa, és una doctrina humanista carregada de valors com la solidaritat, la igualtat, la justícia social, el diàleg, o el respecte per la vida i per la família. Si tothom els coneixia, tendríem més de mig resolt el problema de la salvatgina social i del mirar cadascú per ell que ha causat el capitalisme.

Amb aquests fonaments cívics, ja seria molt més bo de fer que el lliure mercat no degeneràs en l'explotació sense ànima de l'home per l'home. L'empresa seria un bé per al propietari i per a l'obrer.

L'administració ha de malavejar que el jovent recobri l'homenia de fer feina. I de fer-la ben feta. Fins ara, només ha recompensat el qui ha fet de viu, d'especulador, de politicastre aprofitat, de torrapipes que no va de feina i que només cerca l'atur a posta, la baixa per "mal d'esquena" o per "depressió". Ha enllepolit el funcionari bufallaunes que no en fa ni brot i que embruta la bona anomenada de metges, de professors i tants d'altres funcionaris necessaris que fan bona feina. Per això ara l'economia productiva està per en terra. Hi ha una feinada tan sols de posar fonaments.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 14 anys
Es socialisme -o per ser més exactes, aquell socialisme- no va funcionar perquè en el fons era un capitalisme d'estat per dir-ho d'alguna manera (s'expressió no és meua). Si en es països occidentals hi havia (hi ha ) oligarquia, en es de l'est d'Europa hi havia burocràcia, si sa Unió Soviètica envaí Txecoslovàquia, Hongria o l'Afganistan, es Estats Units intervengueren un fart de vegades a Iberoamèrica i amb infanteria i tot. No eren tan diferents es dos règims; per què un finiquità i s'altre continua? Una altra cosa podrien ser es ideals (i es fets) de gent com na Rosa Luxemburg, n'Antonio Gramsci, en Pierre-Joseph Proudhon ("sa propietat és es robatori"), en Bakunin, En Volin, n'Ernesto "Che" Guevara, en Salvador Allende...
Valoració:1menosmas
Per Pastís, fa mes de 14 anys
Seguim sense comentaris...
Valoració:4menosmas
Per lluis, fa mes de 14 anys
De moment no hi ha comentaris.
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente