algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.63°
15°

Unitat per les Illes

Una nació malferida que vol reviscolar no pot badar posant la tasca política per la construcció nacional en segon terme, ni tan sols en pla d'igualtat, devora l'acció política social de tendència més dretana o més esquerrana. Per a la construcció nacional a Mallorca, posem per cas, si un empresari surt mallorquinista, disposat a dedicar temps i doblers a la causa patriòtica, aquest home ens serveix, és dels nostres.

Però si és un empresari botifler, contrari a la nostra refeta com a poble, no és dels nostres. Ben igual passa amb un obrer: és dels nostres o no segons la seva militància nacional. Pot haver-hi gais i lesbianes botiflers, empegueïts de la cultura i de l'idioma natural de Mallorca, i pot haver-n'hi de patriotes, orgullosos del mateix tresor. Pot haver-hi cristians -o ateus- botiflers i pot haver-n'hi d'independentistes.

Aquests són els nostres. Vénc a dir que sempre serem a temps a lluitar per una causa socialista, liberal, feixista, cristiana, atea, pro gai/lesbiana, anti gai/lesbiana. Hi serem a temps tant en una Mallorca realment autònoma, tota sola o federada amb Catalunya i València, com dins una illa que hagi perdut la seva identitat, les seves arrels i hagi acabat com una illa totalment forastera, així com surt en aquella sèrie de la Tele 5.

En canvi, només podrem reconstruir una Mallorca madona de la riquesa que ella genera, lligada de bell nou a les arrels lingüístiques, culturals i nacionals que la defineixen del 1229 ençà, si feim via, si no badam, si no tudam temps i forces en divisions internes que no treuen cap enlloc. Mallorca, juntament amb les altres Illes, el Principat, la Franja, Andorra, la Catalunya Nord i València, ha resistit l'intent espanyol i francès de fer-la desaparèixer com a comunitat identitària. Però no ens hem de pensar que tinguem per davant gaire generacions, gaire dècades, gaire anys per continuar existint en la mateixa situació.

Entram a l'era postautonòmica. Els mallorquins hem de triar reconquerir el poder a ca nostra o acabar-hi com uns estrangers de segona i en vies d'extinció. Primer construïm el país. Després ja discutirem si el volem tradicionalista o modernista, socialista o conservador, ecològic o consumista. No n'hi ha prou amb una esquerra nacional unida. És tot el mallorquinisme, que s'ha d'unir! Una vegada, això sí, que totes les forces polítiques hagin fet dissabte de tots els aprofitats que hi arrosseguen el cul per dedins i tanmateix no hi creuen.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Pere, fa mes de 14 anys
Va per a en Pau: La sèrie es diu Golpe de suerte i tracta de gent espanyola que passa l'estiu (o més) a Mallorca, però només es relaciona amb castellanoparlants, de manera que la impressió que fa és que Mallorca és España i no Mallorca.
Valoració:1menosmas
Per Antoni Martiàñez, fa mes de 14 anys
"És tot el mallorquinisme, que s'ha d'unir!" Totalment, d'acord. Ben dit, Jordi! Basta que n'aprenguem dels espanyols al País Basc. Ells ens indiquen el camí a seguir.
Valoració:5menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 14 anys
No podem destriar sa lluita per s'alliberament nacional de sa lluita per altres alliberaments perquè cada individu pot pertànyer a un col·lectiu oprimit o privilegiat segons un aspecte o s'altre; una mateixa persona serà d'un determinat sexe, heterosexual o homosexual, rica o pobra, parlant d'una llengua d'ús restringit a sa pròpia terra o no, amb sa pell d'un color o d'un altre, tendrà una edat o una altra, usarà amb preferència sa part dreta o esquerra des cos, etc. Totes elles condicions que et situen en es costat oprimit o privilegiat i depèn molt més des tarannà d'aquesta persona es prendre partit per s'alliberament o s'opressió i generalment es pren partit per un o altra en tots es aspectes (sexe, raça, llengua...), tant en aquells on es pertanyi an es oprimits com en aquells altres on siga an es privilegiats. I per això ses formacions de dretes tenen tendència a posar-se de part de s'actitud opressiva en tot i ses d'esquerres (ses autènticament d'esquerres) de sa part alliberadora també en tot. Això de trobar formacions d'esquerres i estatalistes com ara Esquerra Unida o de dretes i autoctonistes com Unió Mallorquina crec que és perquè es conflicte nacional no acaba d'aflorar com hauria de fer-ho; si ho feia aleshores canviarien significativament ses postures i es qui diuen defensar es obrers però s'espanyolitat deixarien de defensar es obrers o vice-versa i es qui defensen es formigó i s'autoctonitat es passarien a s'espanyolisme o vice-versa. Esquerra Unida, per exemple, té una postura molt més defensora des sense papers i Unió Mallorquina, per contra, hi manté un cert discurs xenòfob i aquí veim una coherència entre es fet que es primers siguin d'esquerres i es segons de dretes, una coherència que no s'acaba de veure en es tema nacional
Valoració:2menosmas
Per Poverello, fa mes de 14 anys
La meva pàtria no és Mallorca. sinó els mallorquins i mallorquines que més o menys lluiten pels mateixos interessos obrers que els meus,. A mi no m'interessen els empresaris mallorquins o catalans que voten a favor de la mobilitat geogràfica dels treballadors mallorquins o catalans. A mi m'interessen només els mallorquins pobres i la seva lluita per deixar de ser-ho, però els mallorquins rics amb els doblers trets aquí fan les Amèriques, les Àfriques , les Àsies i les Europes-.
Valoració:3menosmas
Per En Pere de Sa Butza, fa mes de 14 anys
No em ve al cap res més "friqui" a Mallorca que passi un cotxe "tunejat" amb els vidres baixos i el ràdio-cd a tota pastilla fent renou (no-música)

O no, MATI?

Valoració:5menosmas
Per Toni, fa mes de 14 anys
El País Valencià i la Catalunya nord, hauran de fer algun dia un pensament, federar-se amb la resta dels Països Catalans i esdevenir un Estat Lliure de la U.E. Jo demanaria als EE.UU i a la U.E., que estableixin bases militars els dos territoris perquè en el moment d'esdevenir independents està protegits amb exèrcits amics. Com Kosovo, com Montenegro, com tants d'altres països europeus que ho han aconseguit, sense sang i democràticament.
Valoració:6menosmas
Per MATI, fa mes de 14 anys
Seguid soñando, en esta isla la gente vota PP o PSOE y es por algo.El mallorquin es inteligente y pasa de partidos frikis...
Valoració:-11menosmas
Per Pep de cas garrover, fa mes de 14 anys
Jordi,és exactament així, primer tenir, país i nació i després cadascú que trii la seva tendència política, social o econòmica. Hem de fer front a la escomesa nacionalista espanyola votant tots junts amb una sola papereta que reflecteixi la unitat nacional, sense mirar-nos la guixa i filar tan prim. Una vegada assolit l'objectiu de tenir els espanyols controlats i desarmats, després que cadascú parteixi cap allà on li dicti el seu rol ideològic . No es pot fer d'altra manera, sinó està fet de nosaltres. Totalment d'acord amb en Jordi.
Valoració:6menosmas
Per independentista pragmàtic, fa mes de 14 anys
Sr. Caldentey, no tenc paraules per agrair-li, el que diu en el seu escrit d'avui. Fa tant de temps que pens el mateix, que em fa vergonya escoltar o llegir desavinences entre nosaltres mateixos, prou de dois, tot plegats podem estirar del carro identitari, per separat no arribarem a la cantonada. Tots els polítics que així no ho entenguin per favor que es canvien de partit, n'hi molts per anar, i que ens deixin en pau i units.
Valoració:5menosmas
Per Pau, fa mes de 14 anys
Per curiositat, algú sap a quina sèrie de Telecinco es refereix en Jordi? Des de que no tenc tele vaig una mica perdut (he aprofitat que ha Eivissa ja han tret la TDT per descansar una mica de caixa beneita).
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente