algo de nubes
  • Màx: 19.17°
  • Mín: 9.02°
19°

La Conselleria, les orquídies i Son Bosc

El titular és el següent: la Conselleria de Medi Ambient d'un govern progressista permet un camp de golf en un parc natural. Podem disseccionar la proposició anterior per analitzar la veritat o falsedat de cada una de les seves implicacions. Primera, que la conselleria en qüestió forma part d'un govern progressista: ho deixam a la valoració del lector. En tot cas, la Conselleria de Medi Ambient no sembla ser la que més aporta al progressisme del govern. Segona, que és aquesta conselleria la que finalment ha donat llum verda al camp de golf.

Vertader: basta llegir la premsa de dimecres passat. Hi havia dades, arguments i informes suficients perquè el pla de conservació de l'orquídia de prat que feia la Conselleria retallàs de manera considerable l'àmbit del camp de golf, fent-lo difícil de dur endavant en la pràctica. No estic proposant un subterfugi, sinó una mesura efectiva de protecció d'un endemisme que, de passada, hauria pogut evitar aquest desbarat ambiental. Tercera, que el camp de golf se situa en un parc natural.

Falsa, diran alguns: el camp no cau dins dels límits legalment fixats per al parc. Però vertadera, en un altre sentit: Son Bosc era part del parc natural de S'Albufera de Mallorca, i el Govern Matas, a instàncies de l'Ajuntament de Muro, el va excloure amb traïdoria. D'altra banda, és veritat que Son Bosc és parc natural en el sentit que forma part del seu àmbit geogràfic i ecològic. Una zona degradada? Degradada, però amb prou valors com perquè una bona rehabilitació ambiental sigui una solució preferible al camp de golf. Posats a analitzar, també podem analitzar el significat de la paraula "orquídia".

Per a ecologistes i per a persones amb un coneixement elemental del medi, el terme "orquídia" designa les flors d'una àmplia família (les orquidiàcies), moltes de les quals es troben a difents ecosistemes mediterranis. Els millors coneixedors de la qüestió podrien donar detalls de la seva bellesa d'alguna de les espècies o del seu valor com a peces amenaçades del gran teixit de la nostra flora: és el cas de les orquídies de prat de Son Bosc. Hi ha, després, un altre sentit de la paraula "orquídia": un objecte ornamental, de naturalesa vagament vegetal i d'origen suposadament tropical, que s'adquireix quan un es vol mostrar distingit en la demostració de l'enamorament.

La distinció entre les dues maneres d'entendre la paraula és important: per als primers, les orquídies importants són les silvestres; per als segons, ho són les de la floristeria. Per als primers, les orquídies valen més que un camp de golf. Per als segons, la frase anterior no té sentit, perquè la construcció d'un camp de golf mai no podrà impedir que comprem orquídies, ben embolicades en paper de cel·lofana, per oferir com a present d'amor.

És possible que se'ns digui que el pacte de govern no impedeix un camp de golf com el de Son Bosc. El pacte parla d'impedir camps de golf amb oferta hotelera complentària, i el de Son Bosc no en té. L'argument tampoc no és molt convincent: el de Son Baco sí que ve amb oferta hotelera i n'hi ha que bé que el defensen, digui el que digui el pacte. Hi ha un altre punt més important: una de les coses que donava sentit a aquest pacte era un canvi, respecte del passat, pel que fa a la protecció del territori. Fent un camp de golf a un parc natural no anam pel bon camí.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Egoistas privilegiados sed mas democraticos, fa mes de 14 anys
Flores y pajaros los que quieras, una cosa no esta reñida con la otra. Que pena que tengas esa mente tan cerrada, hipocrita, egoista, demagoga y maniquea, Sergi. Disfruta de tu xalet en una zona privilegiada, pero deja que los demas tb tengamos la posibilidad de hacerlo
Valoració:6menosmas
Per Sergi, fa mes de 14 anys
Ni una flor ni un pájaro,sólo vosotros los muertos-vivos y nada más.
Valoració:-13menosmas
Per Sobrassada de col flori, fa mes de 14 anys
Una definicio d'ecologista mallorqui: algu que viu dels imposts que pagam tots, te propietats i construccions alla on no vol que els altres n'hi facin, i que se dedica a putejar qualsevol projecte que no li reporti benefici propi.
Valoració:1menosmas
Per Joan Monjo i Tudurí, fa mes de 14 anys
Ara anam! Prou de peus bruts i espardenyes! I prou d'hipòcrites que aturen els altres mentre ells gaudeixen d'un "xaletarro" a sobre la sorra de la platja.
Valoració:3menosmas
Per Primer les persones i llavors les herbes pudentes!, fa mes de 14 anys
Molt be pel conseller Grimalt! Visquen els qui tenen el cap clar! Abaix la curtor i la brutor! De 4 herbes pudentes ningu en viu
Valoració:0menosmas
Per Aina, fa mes de 14 anys
Emprant els mateixos mètodes que en Jaume Font o pitjors la Conselleria del senyor Grimalt pressiona, lleva tècnics incòmodes d'enmig,.... I sobretot no té en compte ni un sol informe seu que li diu ben clar i llampant que pel que fa a les espècies S'HA D'INFORMAR DESFAVORABLEMENT el projecte del golf perquè és una zona amb els índexs de biodiversitat més grans que fins i tot el propi Parc de s'Albufera. Solució a això?: no fer cas als propis informes i tirar cap envant el golf dels seus amics d'UM i PP.
Realment penosa la curtor d'aquesta Conselleria i del Govern per extensió que permet un golf (el número 24) a un lloc on ells mateixos al 2003 ho varen declarar Parc Natural. I és que caminam com els crancs!
Valoració:-8menosmas
Per BÉ PER SON BOSC, ARA SON BACO, fa mes de 14 anys
A Muro estan d'enhorabona. A la fi ha imperat el seny i les necessitats reals del país sobre les xorrades pseudopreogres. Llocs degradats converits en camps de golf, una opció bona, però si vénen acompanyades d'hotel, molt millor.
Valoració:-3menosmas
Per Toni, fa mes de 14 anys
Es clar que van pel bon cami, pel bon cami de perdre les proximes eleccions per fastic dels votants d'esquerra. Despres que tornin a dir que perden perque els d'esquerres quedem a casa en lloc d'anar a votar. A veura si ells no ho provocan amb tanta mentida i desproposit, que mos venen a contar si tots son uns giracasaques mentiders.
Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente