algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
12°

La llibertat, també en català

L'editorial Moll acaba de publicar Quan les multinacionals dominen el món, el voluminós estudi antiglobalització de l'economista nord-americà David C. Korten. És un llibre gruixut, de més de sis-centes pàgines, al qual ha posat un pròleg una gran autoritat en matèria econòmica, l'actor de Hollywood -cèlebre pels seus èxits globals: Arma letal, etc.- Danny Gloover, un gran intèrpret. A mi em sembla molt bé que les nostres editorials dediquin diners a traduir i publicar el que vulguin; el que m'incomoda, però, és que només tradueixin i publiquin pensadors anticapitalistes, antiliberals. És a dir, se suposa que el poder mundial és del capital i de les ideologies liberals, però per enlloc trobem traduïts i publicats els llibres que suposadament fonamenten aquestes idees. Jo em demano: ¿Per què, si la globalització domina el món, si hi ha, segons pregonen, un "pensament únic" que infla totes les visions, no el trobem expressat pertot?

Si el pensament liberal porta la batuta del globus: ¿per què no trobo a totes les llibreries els pensadors liberals, a qui les pèrfides multinacionals haurien de donar presència? Si la globalització regna: ¿on són els llibres, els autors que la defensen? ¿Per què només puc llegir-ne els seus crítics, com el bon senyor Korten? Si hi ha una conxorxa de poderoses multinacionals: ¿per què no fan més esforços per fer evidents les seves idees? L'obra de Korten val 30 euros, diners que dedicaria de gust a comprar-me la traducció catalana de La societat oberta i els seus enemics, un dels millors llibres sobre la llibertat que s'hagin publicat mai, talment els assaigs de Raymond Aron, o d'Isaiah Berlin, els quals tampoc tenim traduïts a la nostra llengua. Se'ns critica el neoliberalisme que van propiciar els governs de Thatcher i Reagan, molt bé, i se'ns repeteix que legislaven tenint en ment les teories de Milton Friedman, premi Nobel d'economia.

Però de Milton Friedman no se'ns tradueix cap llibre al català, i en té de boníssims; és a dir, que pot fer-se una mena de paral·lelisme amb el temps de la Inquisició i dels llibres de l'índex: hi ha un pensament antiliberal canònic, i els seus opositors són foragitats, així que ni se'ls tradueix ni se'n parla. ¿I el lliure pensament? Korten dedica moltes pàgines a criticar el fundador liberal Adam Smith, però d'una obra mestra com la seva Teoria dels sentiments morals no en disposem de traducció catalana. El senyor Moll és un bon editor, i faria bé, com a empresari d'un país capitalista, com a propietari que no vol que li expropiïn ni l'empresa ni els beneficis, de publicar pensadors sensats i partidaris de la llibertat. Ben segur que compta amb assessors que no volen enfonsar-lo, però m'atreveixo a fer-li arribar, a més dels citats, aquesta petita llista d'autors que faria bé de traduir; potser així ens acabaríem assemblant a un país culte: Benjamin Franklin, Thomas Paine, Frédéric Bastiat, Henry Hazlitt, John Rawls, Robert Nozick, encara que amb una edició i traducció del castellà d'alguns texts liberals de Gabriel Alomar ja n'hi hauria per ballar amb camieta.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Pau, fa mes de 14 anys
Lectures amic Capó n'hi ha moltes a fer. A mi en Sala-i-Marin no em diu res de res. Això sí, du unes jaquetes molt acolorides. Així i tot en Sala com a mínim té una base cultural que en Sionet demostra que ignora. Recomanaria la darrera entrevista d'en Sala a "El Temps" on posa en evidència els neoconservadors i extremistes de dreta travestits a liberals a l'hora de donar receptes davant la crisi.
Valoració:1menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 14 anys
Podríeu llegir el llibre de Xavier Sala-i-Martín "Economia liberal per a no liberals i no economistes"
Valoració:-19menosmas
Per Maria Antònia, fa mes de 14 anys
Jo crec que en Comas no n'ha llegit cap d'aquests autors que esmenta. Els ha tret de la viquipèdia. Si ho hagués fet no escriuria tants de despropòsits. Per cert, qui eren els pensadors que justificaren la guerra franco-prussiana, la 1ª i la 2ª guerra mundial, milers de guerres d'agressió i conquesta, i totes les dictadures que fessin falta per preservar el poder dels poderosos? Quina ideologia econòmica i social inspirava Pinochet? Ha sentit parlar de l'escola de Chicago? Senyor Comes, em permeti la broma, li sembla que li digui que vostè està tacat de sang?
Valoració:5menosmas
Per Rafel, fa mes de 14 anys
El senyor Comes té molt de mèrit perquè amb el seu estil provocatiu ens diverteix a tots una mica. Ara bé, de ser un provocador a ser un inquisidor (un Torquemada en una paraula) hi ha diferència. Ara resulta que els autors "sensats i partidaris de la llibertat" sols són els que a ell li agraden!
Valoració:15menosmas
Per Agnès, fa mes de 14 anys
Però Comes, tu creus que les multinacionals necessiten publicar, explicar, justificar o reivindicar res? Has vist mai pel carrer una manifestació de gerents d'empreses multinacionals reivindicant el dret a un sou millor o a conservar la feina. No siguis bosses, Comes, els que necessiten presència editorial i de qualsevol altra mena són els de sempre: els dèbils, els que no tenen veu. Tan difícil és entendre això?
Valoració:13menosmas
Per Robert, fa mes de 14 anys
Cony Melcion, tu ets colló o el fas: i en Bush, i en Sarkozy, i en Zapatero, i na Merkel, i en Brown, i en Berlusconi, i els bancs centrals, i el FMI, i els partis polítics governants... Tot això no opina ni escriu llibres? I de quins contenguts estant plens la immensa majoria de mitjans de comunicació i de formació d'opinió, en els quals els llibres sols són un aspecte?
Valoració:-15menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 14 anys
Jo crec, si més no no m'han demostrat el contrari, que es sistema capitalista és un sistema d'explotació i que no és es mellor possible, però si es tracta de donar veu a tothom, per a jo que es publiqui fins i tot es Mein Kampf en català (si és que encara no hi està traduït), que tothom puga sentir o llegir totes ses versions
Valoració:11menosmas
Per el capitalista català, fa mes de 14 anys
La gestio en temps de gran canvis,
Peter Ferdinand Drucker
EDITORIAL PORTIC SA, 2000
ISBN: 8473066138

KILLER APP. ESTRATÈGIES DIGITALS PER A DOMINAR EL MERCAT
LARRY DOWNES / CHUNKA MUI
EDITORIAL PORTIC SA, 2000

"The book describes how executives can harness the power of information technology and provides twelve design principles for developing "killer apps."

Sens dubte, aquest és un llibre per a empresaris que no volen ser simples seguidors; és per als qui creuen que la via més bona d'obtenir resultats excepcionals és trencar les regles del joc.
Valoració:18menosmas
Per Pèl curt, fa mes de 14 anys
Què passa Comes, que no t'han volgut publicar cap llibre els de l'editorial Moll? O vols continuar els atacs que la dreta mallorquina, encapçalada pel PP, sempre ha fet per poder fer mal a aquesta editorial? Perquè ets tan pedant de donar consells al senyor Moll? Perquè no dones consells als teus amics d'ideologia perquè tinguin un poc més de cultura i menys ganes de depredar? Perquè no critiques els editors de dretes que no publiquen els autors pels quals tan sospirers? No serà perquè són tan vius que saben que no interessen a la gent que llegeix? O tot és per fer-se l'interessant perquè na Xesca, inefable UeMera, et llepi el cul cada vegada que escrius. O és que tens doble personalitat transvestida?
Valoració:13menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 14 anys
La més cordial enhorabona! L'has encertada de ple!
Valoració:-23menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente