algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
11°

Davant el fèretre

Ni mil persones. Durant les més de vuit hores que va romandre oberta la capella ardent de Baltasar Porcel a Barcelona, ni tan sols mil persones van acudir a donar-li l'últim adéu, aquell comiat encès de gratitud que sempre devem als qui ens han portat més enllà del que sabíem. Veure'l allà impressionava; aquest articulista va haver de contenir-se per no posar-se a bramar. Em vaig recordar, dret davant el fèretre, d'un text del mateix Porcel, quan ens conta -a Els meus inèdits de Llorenç Villalonga- la seva reacció en veure don Llorenç dins el taüt en un saló del seu casalot de Palma; Porcel sí que confessa que va desfer-se en llàgrimes sense trobar consol. Però potser sí que hi ha un sentiment més poderós que la tristor, i en ell vaig refugiar-me per mantenir-me íntegre: la ràbia.

Era irritant, insuportable, m'accelerava el cor pensar que hi havia un diari -"el més llegit de Catalunya"!- que ni havia esmentat la seva desaparició a la portada, i que tan sols li havia dedicat un article horrorós, enllestit per un becari que ho havia tret tot de la viquipèdia. O que des de Madrid, des del Ministeri de Cultura, no hi hagués cap reacció oficial, cap comunicat, cap condol per un dels gran escriptors d'aquesta suposada Espanya plural en la qual ell semblava que creia -més tard ha arribat una carta, estrictament privada, de Zapatero, a la família-; o l'associació d'escriptors en llengua catalana, que ni tan sols va premiar-lo mai, la qual encara a dia d'avui no s'ha fet ressò d'aquest fet, però, això sí, va enviar una corona de flors, la més esquifida.

O la nostra televisió autonòmica, la qual, mentre la catalana emetia un treball de Porcel -la seva entrevista impossible amb Verdaguer-, s'entretenia a entrevistar una xucladora de cigales per desgràcia ja retirada de les degustacions seminals (és el seu únic talent, una pèrdua pel porno). El país no està a l'alçada d'un home d'aquesta magnitud. El país fa tanta pena com els comentaristes anònims de notícies i articles per Internet, que aprofiten per descarregar contra Porcel el seu autoodi, titllant-lo de no sé quines complicitats amb el poder. José Saramago i García Márquez són comunistes, directament implicats en col·laboracions totalitàries, però això no els fa perdre ni un gram d'estima literària ni els regateja uns lectors que, si guanyassin les seves idees, possiblement fossin afusellats o morts a cops de fam o de furor inquisitorial.

Els seus països els ploraran en massa quan traspassin, a ells -grans escriptors, sí!-, que de les masses en farien la pasta fungible amb què alimentar un projecte impracticable. Però a Porcel se li retreu l'amistat amb el rei d'Espanya o amb Pujol, tanmateix dos demòcrates. En un passatge de La recerca de l'Absolut, Balzac deixa anar la següent reflexió: "Que d'elogis no es fan a aquest segle en què, com en tots els altres, el talent mor sota una indiferència brutal, idèntica a la dels temps en què moriren el Dant, Cervantes, Tasso i tutti quanti. Els pobles comprenen encara més tard que els reis les creacions del geni".

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Xesca, fa mes de 13 anys
Porcel, sempre et llegirem.

Valoració:6menosmas
Per ja me'n record, fa mes de 13 anys
Jo havia dit que un temps als funerals llogaven ploradores. No és cap mentida!
Valoració:1menosmas
Per lector, fa mes de 13 anys
Conxa Forteza COPINYA: gràcies per la correcció. Es nota que som autodidacta i faif el que puc. Gràcies un altra pic. Per una altra banda estic molt content de que vagis reconeixent que alguns articulistes de l´ULTIMA HORA fan vomitera. No havies dit que aquest diari era una altra història i que no el coneixies? Com quedam! No som gens sectari, ja que no m´han caigut bé ideologicament ni personalment, en Cela, en Josep Pla i en Valentí Puig, i els he llegit abastament i
ademés els he recomanat llegir als meus amics.
Bona nit.
Valoració:0menosmas
Per Conxa, fa mes de 13 anys
A Mallorca no és "escaiola" sinó guix. No som na Conxa Forteza o qui sap, hi ha moltes copinyes pel món. Encara seré més dolenta i diré que en Mirando de Sa Pobla com articulista és per rojar. Però com a novel.lista no és dels més dolents, no és gonella i té un gran amor per la llengua catalana i les seves novel.les són bones. Mai he estat d'acord en jutjar l'obra literaria d'un autor en funció del seu pensament polític, com em podria perdre "Mort de Dama" d'en Villalonga perquè era falangista? massa sectarisme pel món.
Valoració:5menosmas
Per lector, fa mes de 13 anys
Lectora: t´equivoques completament. Ideològicament estic molt enfora d´En Joan Font.
Conxa Forteza: et conec molt bé. Encara et record al INDIGO amb la cama ecaiolada. Qin temps aquells! Has pogut llegir les meves critiques, si, però molta de gent no ha arribat a temps. Si m´han censurat. Sinó, on son les meves critiques anteriors?
Jo també defens que el Diari de Balears es mantengui en català per molts d´anys, però aixó no justifica que el seu editor s´amparen aquesta circunstància, per fer, com tu bé reconeixes, mangarrufes i qualque cosa més. Mallorca és petita i ens coneixem quasi tots.
Ja sé molt bé quins son els enemics de Mallorca, també m´han censurat opinions critiques vers la Monarquía. Per exemple EL MUNDO que m´has recomanat.
Valoració:3menosmas
Per Conxa, fa mes de 13 anys
No crec que sigui una llàstima que gent amb tanta qualitat literaria com el mestre Frontera, Capellà, Comes, Bennassar, Ferrà i Martorell, Hilari de Cara i tans d'altres escriguin al Balears. Torn a repetir que, malgrat les mangarrufes del Grup Serra, és l'únic diari en la nostra llengua i no crec que aquesta gent esgriguin on poden sinó on volen, Crec que ningú se farà ric escrivint al Balears, no crec que escriure al Balears els tregui del poll, si hi escriuen és perquè volen.
Ultima Hora és una altra història que no conec.
Valoració:3menosmas
Per Conxa, fa mes de 13 anys
Vejam, hi ha molta gent que ha fet mal a Mallorca. Jo no tenc cap benefici de cap institució, som una 1.000 eurista amb una feina que cau no caig. Si he defensat el Balears és perquè és l'únic diari que tenim a la nostra terra en la nostra llengua i degut a segons quin personal que entra a opinar se converteix en un femer. Tots aquest articulistes que anomenes, la majoria amics meus, s'han vist sollats per comentaris que només eren insults purs i durs, fins i tot el mestre Frontera. Aquí se parlava de la presumpta censura que fa el Balesrs a certs comentaris i jo crec que en molta raó que s'han de censurar. Tu ho has aprofitat per criticar el Grup Serra, ningú és perfecta.Però aprofites l'espai que et donen i no t'han censurat. Tots hem pogut llegir les teves crìtiques. Crec que l'enèmic de la nostra terra i la nostra llengua no és el Grup Serra precisament, poden fer mangarrufes però no volen acabar en la nostra història i la nostra llengua. Hi ha enèmics pitjors. Conxa pot ésser un mal nom o no, pder ventura una endevinalla. Crec que no és difícil la solució, foc o aigo?
Valoració:3menosmas
Per lectora, fa mes de 13 anys
Lector, que no seràs tu un tal Joan Font que era del PP i el treguren a coçes?
Valoració:0menosmas
Per lector, fa mes de 13 anys
Estimada Conxa: per cert, Conxa no és un pseudònim? O és que et fa vergonya defensar publicament el Grup Serra, DON PEDRO, I LES SEVES CENSURES? Lo meu no son insults, sino opinions negatives sobre la linea editorial d´aquest diari i les mangarrufes de DON PEDRO. Aquest senyor no és de dretes ni de esquerres, només l´interesen els doblers i el prestigi social. De tots intenta treure profit. Allò de : FAVOR CON FAVOR SE PAGA. Al marge de la seva valua com a empresari, lo que conta és que a vist que que tenir una plataforma com un diari tan populista com l´ULTIMA HORA ó Diari de Balears, li permet influir sobre els poderosos de tot tipus i a canvi aconseguir lo que un altra empresari no pot conseguir a partir del seu producte. La llàstima, és que en els diaris del Grup Serrae escriuen persones de molta valua, com per exemple: Climent Picornell, Guillem Frontera, Antoni Serra, Felip Munar, Gabriel Janer Manila i tants d´altres. Però aixó no és mèrit del grup Serra, sino d´ells mateixos que escriuen on poden i ademés fan la seva feina. En canvi, és la meva opinió, també hi ha petardos infumables com en Miquel Segura o Pedro Prieto, que tindran molts de lectors, però no per la seva qualitat com a periodistes, sino perque viuen de remoure merder continuament o de la frivolitat més escandalosa en altres casos. Ni aporten res, ni fan reflexionar, ni tenen cap qualitat literâria.
Repetesc, com diuen en castellâ, DON PEDRO SERRA NO DA PUNTADA SIN HILO. Tot el que fa, només té in interés econòmic al darrera o cerca un suposat prestigi social.
En quant al meu anonimat, no es tracta de covardia, sino de PRUDENCIA, perque pens que no val la pena que per donar la meva opinió a en aquest foro tan casolà i minoritari, es puguin venjar a partir de les seves plataformes i contactes, sobre persones molt properes a jo, i qu´estim, al no poder perjudicar-me directament, ja que soc una persona que no té cap dependència laboral, ni interesos en el món de la cultura ni de cap àmbit al que pugui arribar l´influència de DON PEDRO. No estic insultant, només estic donant la meva sincera opinió basada en experiències viscudes molt directament de la manera d´actuar del Grup Serra.
Bones tardes a tots.
Valoració:1menosmas
Per ja, fa mes de 13 anys
Tranquil, és qüestió de temps que se li reconegui la seva gran vàlua, és un dels millors escriptors nascuts a l'illa que mai hem tingut, les seves obres parlaran per ell sempre.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente