FITXA
Dia: Dissabte 30 de maig
Acte: Manifestació "Nuestras lenguas nos unen. Volem llibertat d'elecció"
Lloc: Del passeig del Born a la plaça d'Espanya
Intervinent:Jorge Campos i Cia
Públic: Unes 2.500 persones
Missatge: Hostes vengueren, que de casa ens tregueren
S'alcen pancartes, banderes espanyoles, mallorquines, com també de Democracia Nacional (el grupet del fill d'Ynestrillas) a la plaça de la Reina, just devora la Fira del Llibre, els llibreters de la qual avui han badat, perquè podrien haver fet un "negociarro" amb el Mein Kampf. Ningú no s'explica com s'ha autoritzat una manifestació al Born, lloc destinat aquests dies a la cultura, havent-hi ubicacions tan adients per a aquesta com l'esplanada de la Feria de Abril o la del Circo Williams; però, potser, els organitzadors vulguin passar per llocs estrets per aparentar una assistència més nodrida.
La cosa comença a animar-se amb les danses d'un grupet de ball de "vot" que pertany a la nova generació de les llibertats lingüístiques, així que ells no porten mariol·lo, sinó "Marianol·lo"; elles, en lloc de rebosillo, llueixen un Rajoyssillo i cada any celebren el seu "esclafallengua". A un grupet proper, una senyora d'una cinquantena explica: "Es que tsomos aquí porque nosotros tsomos los buenos!".
Per afegir a continuació: "No como los "acampalenguas" esos, que cobran por ir a las "manifestasiones". En canvi, un senyor baixet de cara vermellosa és molt més explícit: "¡A por ellos!, exclama, agafant una bandera com si anàs a clavar les banderilles a una vedella catalanoparlant. Els assistents comencen a evolucionar -exclusivament quant a moviment de translació, s'entén- cap al carrer del Conqueridor (pobre Jaume I) i aquest cronista corre per veure'ls arribar a Cort. Allà uns joves els increpen, quatre policies nacionals se'ls enduen i se senten aplaudiments que quasi ofeguen els crits de "som mallorquins, no catalans".
A la plaça d'Espanya ressona el "libertad, libertad, sin ira libertaaad" mentre la gent, acalorada, se situa a l'ombra dels arbres. Apareix en escena el mestre de cerimònies, Jorge Campos, el "tupè" del qual evoca el fulgurant efecte del "Grecian-2000, maderas de Oriente". Es veu que aquest home s'alimenta bé. Ho diuen dues galtes arrodonides gràcies, potser, a la bona teca que ara ja es pot permetre amb el sou de director de l'Oficina del Canvi Climàtic de Calvià.
Això explicaria el seu interès per canviar el clima social, històric i lingüístic de l'Illa. El moment culminant és quan Campos saluda inicialment la concurrència i anuncia que "somos más de veinticinco mil". Aquí hi ha només unes 2.500 persones, però es veu que com que Campos té Rosa Díez a devora, doncs això, que ha multiplicat per "díez". L'escena no deixa de ser reveladora, ja que el cadafal dels oradors està just davall de l'estàtua de Jaume I, de manera que el monument del monarca, com ha d'ésser i serà sempre, projecta damunt ells la seva històrica ombra catalana.