muy nuboso
  • Màx: 30°
  • Mín: 21°
29°

K. Popper i el Grupo Ramón Llull

Gràcies a la magnanimitat de Jaume Rosselló, que em va ajornar el termini de lliurament d'un article per a la revista de l'IEB, vaig tenir temps per anar a veure el Gran Premi Nacional. En Jaume, bon psicòleg com és, va comprendre que el meu estat d'ànim podria patir danys irrecuperables si no anava a veure els cavalls i, per afegitó, Francina Armengol, la dama que, encara que amb un estil diferent, ha substituït, en el meu cor de cavallista enamoradís, Maria Antònia Munar.

L'article que ja -t'ho promet Jaume- estic acabant té com a títol una pregunta: "És el darwinisme un paradigma?". Empr la paraula paradigma en el sentit que Kuhn li donà. La meva mala memòria m'ha obligat, per poder confegir l'escrit, a tornar a llegir alguns texts de Kuhn i també -no s'entén un home sense l'altre- de Karl Popper.

La lectura de Popper -el genial pare dels neoconservadors, aquell que va dir que mai podrem demostrar la certesa definitiva d'una teoria, però sí podem afirmar amb tota seguretat que una idea no és certa, perquè basta una sola dada empírica contrària a les seves afirmacions o prediccions perquè quedi desmentida per a sempre- m'ha originat una sèrie de reflexions i/o preguntes que m'agradaria sotmetre a discussió. El problema és, com en tot debat, trobar un interlocutor vàlid. Pens que no són multitud els lectors de Popper que hi ha en el nostre arxipreste: no estic segur que els meus estudiants facin cas de les meves recomanacions.

Els únics que he vist citar Popper per escrit -jo sí llegesc els adversaris- són alguns integrants del Grupo Ramón Llull. A ells aniran, doncs, dirigides les dues preguntes que formularé. Anem-hi. Si hom observà la discussió que hi ha en la nostra societat sobre el model de bilingüisme, en la qual n'hi ha uns que defensen -defensam- que cal arribar a una societat en la qual els individus dominin les dues llengües oficials, i els altres, que cada persona ha de tenir la llibertat per a triar la llengua que vol aprendre i no deixar-se imposar l'altra, no ens trobam en un cas dels que Popper anomenava d'incommensurabilitat?

De l'existència de dues teories - i de dos grups socials que els donen suport- per les quals les mateixes paraules -llibertat, imposició, drets, país, llengua pròpia, etc.- tenen significats absolutament distints. En els casos d'incommensurabilitat, cada teoria té la seva veritat, i, ai!, les maneres de provar-la. No hi ha manera de posar-se d'acord, ni de saber quina és de manera comprovable la més ajustada a la realitat. La polèmica es fa, realment, interminable. Popper diu que en casos així només hi ha una sortida: trobar una prova objectiva acceptada pels dos adversaris per provar de desmentir una i/o altra doctrina.

Jo crec, modestament, que l'he trobada, aquesta prova, i voldria proposar-la. Començaré pel model vigent d'ensenyament actual i la possibilitat de ser falsat. Trobaria algú, en tot el nostre arxipèlag, qualque persona educada en aquest sistema que no sàpiga el castellà, que no sigui, com a mínim, bilingüe? Si la trobam, nosaltres haurem de canviar de model. I, al revés, trobaríem en el model de "llibertat d'elecció de llengua" persones aferrissadament monolingües que ignoren el català? Crec -és l'opinió d'un balearico, naturalment- que no hauria estat difícil trobar-ne una bona embosta, d'aquests espècimens diumenge passat a Son Moix.

Acceptarà el Grupo Ramón Llull la prova impecablement popperiana que he formulat? Contestarà com Popper voldria: adduint fets? Són realment popperians, els que en presumeixen? I finalment: no hauria d'ampliar una mica, el bisbe, el segon manament i afegir al costat de Déu els noms de Popper i Ramon Llull?

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume Rosselló, fa mes de 15 anys
Molt lúcida la teva forma d'abordar el tema, Xesc. Que fàcilment els hi has demuntat el "xiringuito" amb les seves pròpies "armes". Ara no es caldrà més remei, ni que sigui calladament, que renegar de Popper i cercar-se un altre intel·lectual que els hi serveixi de coartada. Jiménez Losantos, potser?
I molt agraït per la lloança inicial.

Jaume
Valoració:-9menosmas
Per francesc bujosa, fa mes de 15 anys
Encara no he après ni a escriure el meu nom: Bujosa
Valoració:-9menosmas
Per francesc bujsa, fa mes de 15 anys
Benvolguda Àngels: Ets d'una duresa extrema amb mi. Conscient de les meves limitacions jo ja sabia que per a mi seria impossible llegir molt –aviat– i bé –de forma comprensiva. Vaig haver d'optar: o aviat, o bé. I em vaig decidir per lo segon. Tampoc, ai, ho he aconseguit. Què hi farem? T'ho assegur: el meu propòsit és el d'esmena. Pel que fa a Melcior Comes he de dir-te que ser el seu amic és un “desideratum”, per ara la meva casta de relació amb ell és molt més modesta: la de simple admirador. Pel que fa al seu conservadurisme, crec que hauries de llegir Gramsci i allò de que la veritat és sempre revolucionari. Ai!, que ens aniria de bé si el Grupo Ramón Llull tengués una dècima part del seny, la raó i la intel·ligència del pobler Et diré, també, que qui no és conforma és perquè no vol i això és el que faig jo, i, axí, pens que Popper en surt pitjor parat que no jo dels teus tan poc generosos comentaris. Ell que va lluitar tota la vida per trobar un mètode per aconseguir un coneixement objectiu i ara una joveneta –quants d'anys tens Àngels ?, si no és massa demanar– de Mallorca li diu que no volia veure els fets que no li interessaven. Si fos viu, es suïcidaria. Pel que fa als cavalls i al Balears, hauràs de cercar la solució tu mateixa. T'ajudaré una mica: llegeix Voltaire i el que diu sobre el Quixot. Gràcies per l'interès. Xesc
Valoració:-7menosmas
Per Àngels, fa mes de 15 anys
Xesc, penosament he de constatar que llegeixes poc i malament, ja que en Popper ha estat citat entre altres pel teu amic i afí neoconservador (o simplement home de dretes) Melcion Comes. La veritat és que el teu exmple és poc adequat. Popper sols volia veure els fets que li interessaven i els altres els negava de manera sistemàtica, sobretot els que no interessaven als poderosos. I pel que fa als cavalls i al Baleares ja n'hi ha prou de tòpics estantissos que no representen res i ni tu mateix hi creus.
Valoració:13menosmas
Per consuelo, fa mes de 15 anys
La calificación de especímenes a los valientes patriotas que asistieron a ver el partido R.Mallorca Barça, habla por si sola. Ahora que si sirve para proporcionar felicidad a su escala planetaria, bienvenida sea.
Hoy no le pongo estrella.
Valoració:-9menosmas
Per Pere, fa mes de 15 anys
Com sempre, molt bo, l'article, però com tu ja sospites, els teus adversaris ideològics ni han llegit Popper, ni saben qui és: I a més, els importa un pebre!
Valoració:-9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente