Les fites clares!
És cosa sabuda, no només per cartògrafs i geògrafs, que els mapes constitueixen una font d’informació extraordinària que vinculen la geografia amb la història. Els canvis en el control dels diversos territoris tenen una incidència transcendental sobre els seus habitants. El poble dominador acaba imposant els seus eixos d’identitat sobre els pobles dominats i es consuma, fins i tot en el cas que es faci per les bones, l’etnocidi; l’extinció de la cultura dominada. Tot va a l’encant! La simbologia (heràldica, himnes, institucions, referents...), la llengua, els costums, les festes, els temples i els déus, tot el compendi que defineix una identitat cultural, es posen en quarantena i comença la cerimònia d’assimilació i suplantació, mitjançant la força o les lleis, sempre amb abús. Els dominadors confien que el procés conclogui amb l’èxit absolut: l’anorreament dels dominats, amb l’assimilació dels annexionats a la cultura del conqueridor. La majoria d’unificacions (en realitat, hauríem de dir uniformitzacions) es poden llegir en els llibres d’història, però sempre amb cautela, perquè la crònica la solen escriure els guanyadors. Els mapes, en canvi, són com una fotografia d’un període històric que ens mostra, amb més objectivitat i precisió, les modificacions de les fronteres i una mala fi de dades afegides (topònims, escuts, banderes...). Un exemple recent significatiu per "llegir la història des dels mapes" és comparar l’Europa d’avui amb la de fa 20 anys, just abans d’esbaldregar el mur de Berlín (no sé com els historiadors cauen en el parany dels polítics i anomenen "caiguda" un enderrocament forçat políticament). Al llarg del s. XX, Europa havia vist néixer diferents estats: Albània (1912), Finlàndia (1917), Hongria (1918), Noruega (1920), Malta (1918), Polònia (1918), Islàndia (1944), Irlanda (1949), fins al cas especial de Xipre (1960). Això no obstant, la segona guerra mundial havia posat pals a les rodes a la creació de nous estats i, amb l’excusa de l’estabilitat i d’evitar nous conflictes bèl·lics, es va privar Europa de seguir l’exemple recent d’Amèrica o el procés del continent africà. S’havia acabat!
També a Opinió
- Un policia dispara contra un vehicle que s'ha saltat un control a Capdepera
- MÉS es reforça per liderar l’esquerra del país i fer front al discurs d’extrema dreta imperant
- Consideres que importar residus d’altres illes a Mallorca és un despropòsit?
- La comunitat LGTBIQ+ reivindica la lluita de Margarida Borràs, primera dona trans dels Països Catalans
- 'No excloguis ningú. Comparteix el català', la campanya per a sensibilitzar els parlants de la importància de mantenir la llengua pròpia
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
El primer que cal és, com diu l'article, tenir les fites clares. El dia que siguem molts serà quan haurem de dir prou. D'això que dius dels partits no cal ni perdre un segon de temps. Els partits són plataformes per canviar nòmines amb renúncies. Mai a la història un partit polític ha servit per assolir la sobirania. La independència la fa sempre la societat civil.
Ben clar!
Punt primer: en Balutxo té més raó que un sant. Som la España canyí i estam escopint sobre la història d'aquesta terra i els nostres avantpassats. Segon: és ver que els espanyols ho tenen molt clar i ens volen fer pell (com a poble). Tercer: els espanyols són experts en genocidis. Quart: ho tenim cru, però mentre hi ha vida hi ha esperança. Cinquè: junts, podem? o junts, podem! Que triï cadascú.
Balutxo, punto 1, pierdes mucho aceite.Punto 2, tu englobarias a Valencia en los paisos catalans? punto 3, tu cres q un menorquin, quiere saber algo de un mallorquin? punto 4, tu estas seguro de q los mallorquines quieren ser catalanes? bueno ya paro de puntos...
Tens raó amb el que dius però, què hem de fer, si ells són més poderosos: tenen l'exèrcit, la policia, l'administració de justícia, els mitjans de comunicació estatals i els llepaculs privats. PP i PSOE defensen el mateix sistema. Hem de posar bombes, Balutxo? Fins quan haurem de fer de Ghandi per no anar enlloc? Aquest país no té pas solució. El Rosselló era nostre i mira ara, com s'ha desfigurat i esvaït. Ja m'agradaria deixar d'escoltar lliçons tan notables com la del teu article a canvi de saber que hem de fer, com anar-hi i amb qui. Mentre, ja veus, els partis nacionalistes es fan l'harakiri per una cadira.