cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.09°

Març marçot, que els malalts s'endú al clot i els joves si pot

Després d’un hivern fred, arribarà una primavera freda. Diu el refrany que Any de fred, mal per als pobres i que Any de fred tardà, la vinya poc raïm farà. Les vinyes del Priorat aquests dies estan de dol perquè se’ns ha mort Josep Ramon Grau. Qui era aquest pagès porrerenc, de Porrera, que tenia només 52 anys? Va ser un dels fundadors de la societat Vall-Llach, en la qual es va encarregar de plantar els primers ceps del cantautor Lluís Llach el 1995. Va ser la persona clau en l’acolliment de Llach com a veí de Porrera. És coautor, amb Cinta S. Bellmunt, del llibre Lluís Llach, el noi de Cal Vall. Un viatge pel seu món a Porrera". Darrerament treballava a la brigada de jardins de l’Ajuntament de Reus. Llegesc el comentari que Lluís Miquel Pérez, el mateix batle de Reus, escriu al seu diari personal: "Es una gran pèrdua per a totes les persones que el coneixíem i apreciàvem. Era un digne fill de Porrera, localitat famosa pel seu caràcter liberal i insurgent, planter de guerrillers austriacistes". Lo Grau, que vaig tenir la sort de conèixer, era un guerriller de la recuperació general de la indústria vinícola i del potencial econòmic i humà del Priorat, essent alhora impulsor de nombroses iniciatives culturals. Es va implicar molt en l’agermanant de Porreres i Porrera.

ANY DE MALALTS, BON ANY PER ALS METGES. En la resurrecció d’unes terres, les del Priorat, que només fa una dècada semblaven tocades de mort, perifèrics com Lo Grau, que tenen unes arrels molt profundes, han jugat un paper molt important. No volia destacar per res. A ell li dec haver conegut el poeta Miquel Martí i Pol, amb qui Llach mantenia una estreta amistat. Com diu Lluís Miquel Pérez, hem perdut un veritable referent prioratí, que ens deixa un record inesborrable d’humanitat. Com es fa per dir adéu a un amic? Crec que és el repte més difícil que la vida ens posa al davant. Per això, els que estimam la vida i, a més, tenim una mala salut de ferro, tenim molta por del mes de març. El pitjor de tots els mesos de l’any.

S’APROPA LA PRIMAVERA. La primavera oficial, l’astronòmica, començarà divendres que ve, dia 20, a les 12 hores i 44 minuts del migdia. Es tancarà l’hivern i s’obrirà un nou cicle vegetatiu a la natura. És la roda del temps, que passa de manera irreparable. L’entrada de la primavera pareix que vol coincidir amb una situació de canvi de temps. Veurem com es desfà, a poc a poc, el potent anticicló i apareixen les brusques. Arribaran a la fi els ocells de la nova estació: oronelles i vinjolites. Almenys així ho indiquen els llunaris. És hora que torni a fer una bona ploguda. Els sembrats ho agrairien. Dijous, dia 19, el calendari arriba a Sant Josep, patró dels fusters, ciclistes, pares de família, mecànics i d’aquells que no tenen casa. Protegeix les dones desvalgudes i és invocat contra la indecisió i per tenir una bona mort. Avui havia de sortir així.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Bernat Desclot, fa mes de 15 anys
Molt bé, Joan. Sempre recordarem Josep R. Grau

Gràcies, amic.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente