cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
21°

Les eleccions basques

El resultat de les eleccions basques són, primer de tot, la prova que el terrorisme està vençut políticament. Tal com es comentava en un article anterior, el fet que cap dels partits nazis no hagi pogut concórrer als comicis era una de les maneres per lluitar contra l’aberració terrorista. En efecte, el seu suport queda reduït –simbòlicament– a les, en números rodons, 100.000 paperetes nul·les. Una tercera part manco de suport social a la marca amable que va concórrer a les urnes fa quatre anys. Els nazis devien esperar –com quan els il·legalitzaren– que hi hauria una reacció social massiva. Sí, hi ha estat, però ignorant-los. Votant amb normalitat. Amb un enlairament de l’independentisme democràtic d’Aralar que els provoca atacs de pànic, als nazis.

En segon lloc, els resultats bascos indiquen que els ciutadans continuen votant partits nacionalistes i no nacionalistes pràcticament per meitats. Els constitucionalistes fan 482.000 sufragis i els nacionalistes, 496.000. Enmig, EB, que no se sap què és i que, en conseqüència, va esvaint-se progressivament. En tercer lloc, aquests resultats mostren la complexitat de la societat basca. Si bé és cert que hi ha la clara separació en dos blocs ideològics –nacionalistes i no nacionalistes–, també ho és que a l’hora de la política, que fan els partits, la riquesa és molt superior perquè cada àmbit està representat per tres forces. I aquesta evidència condueix al fet que qualsevol combinació aritmètica que pugui sorgir serà legítima, però n’hi ha de més raonables i d’altres de manco.

En quart lloc, i directament relacionat amb el tercer element comentat, tanta complexitat política no pot tenir receptes senzilles a l’hora de formar govern. Per això mateix donar per feta una coalició de govern o una altra és massa arriscat. Podria ser humanament comprensible que Patxi López cerqui ser president, però no són les circumstàncies adequades. Com es podria justificar un front governamental constitucionalista (PSOE-PP-UPD), sigui en coalició o amb suports a la investidura exclusivament, quan López, si quelcom ha criticat d’Ibarretxe, és justament la seva afició a aquests fronts –pel cas, naturalment, de nacionalistes i adherits– que, segons el socialista ha dit sempre, divideixen la societat? No seria una resposta política intel·ligent i, sobretot, no donaria estabilitat social.

Tot el contrari: donaria ales al discurs victimista nacionalista i, el que és molt més perillós, alimentaria el discurs nazi. Com quasi sempre ha defensat el PSOE, i en especial López, el que cal és trobar solucions polítiques transversals. Només n’hi ha una i tothom ho sap. Una aliança PNB-PSOE. Seria l’únic govern que permetria estabilitat, que al PSOE nacional li interessaria, que obriria la porta que en el PNB s’iniciàs un retorn a la pràctica política constitucionalista –sense renunciar a res ideològicament–, que és la que s’avé amb la realitat electoral i que evitaria fronts socials que no duen mai a res de bo. Com a mal menor, els socialistes podrien deixar governar en minoria el PNB. Però qualsevol de les dues úniques opcions que respondrien al mínim sentit comú xoquen amb l’ofensiva que a Madrid s’ha decretat per evitar-les. Digui el que digui en públic la direcció nacional del PSOE, hi haurà d’intervenir, perquè si no el desastre està assegurat. Qualsevol combinació serà legítima, no n’hi ha dubte, però amb aquests resultats López no hauria de ser el president basc, excepte que l’hi fes el PNB, cosa que no pareix gaire probable.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 13 anys
Jo aniria una mica més lluny que n'Inquer: nacionals bascos i nacionalistes espanyols. Són es castellans-espanyols es qui envaïren es País Basc, es Països Catalans, Galícia o Canàries amb es seu exèrcit, són ells i només ells es nacionalistes, igual que es del KKK són es racistes i no en Martin Luther King o en Malcolm X. Bé, es etarres no diré que no (també dins ses files des negres pot haver-hi racistes) però de partida, així com sorgí es conflicte, es nacionalistes són es espanyols, no es altres
Valoració:-1menosmas
Per Llorenç, fa mes de 13 anys
Això, Inquer, són les directrius del PSOE. És el que li han dit que ha de dir. També se'n diu criteri independent.
Valoració:-8menosmas
Per Inquer, fa mes de 13 anys
Nacionalistes i no nacionalistes? Encara? Nacionalistes bascos i nacionalistes espanyols seria més correcte dir, sr. Payeras!
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente