nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

El càncer industrial (1975)

Michele Fluck publicava en aquestes dates a la revista nord-americana Science for the People, de Sommerville, Massachussetts, un documentat treball sobre una de les causes de mortalitat més freqüents en els dies que corren i que ve a demostrar, una vegada més, que l’home, per interessos bords, mata l’home. I fins i tot, en el cim de l’absurd i per tal d’adorar els diners, s’autoextermina. Escriu, aquesta doctora: "Que l’exposició dels éssers humans a les substàncies químiques produeix el càncer és un fet conegut des de fa més de dos segles. El 1775, un metge britànic observà l’alta incidència de càncer en els netejadors de xemeneies i l’atribuí, molt correctament, a l’exposició d’aquests homes al carbó i a la carbonissa.

Des de llavors, s’ha anat amuntegant una vasta evidència que demostra que moltes substàncies químiques de la indústria són poderosos agents causants del càncer –carcinògens– tant en els homes com en els animals. L’evidència que prové d’estudis epidemiològics mostra que la incidència de diferents castes de càncer varia marcadament pel lloc on es viu i on es fa feina. Per una altra banda, hi ha molt poca evidència que el càncer pugui esser contagiat per algú que el pateix. De manera que si vostè fa feina a una fàbrica d’amiant, una planta de processament de clorur de vinil o fàbriques de tintures d’anilines, o si vostè és un gran fumador, les seves possibilitat de tenir càncer són molt més altes del que ho serien si no estàs exposat a tals elements".

Aquestes denúncies eren fetes també a través de les pàgines de la mateixa publicació pel doctor Samuel E. Epstein, membre facultatiu en el Case Western Reserve School of Medicine de Cleveland. El prestigiós metge redactà el projecte original de l’Acta sobre el control de substàncies tòxiques cinc anys abans, tot imposant un examen previ a la comercialització de noves substàncies. Epstein fou un dels valents que començaren el combat contra els representants de la indústria petroquímica per prohibir el Dieldrin i altres pesticides productors de càncer.

Aleshores, Epstein afirmava que "dissortadament és la societat que produeix el càncer, no la natura verge", i segurament tenia i segueix tenint raó. Afirmava, també, que "el càncer és el major assassí actual i una malaltia que incapacita en proporcions epidèmiques arreu dels Estats Units... No existeix edat, sexe ni grup ètnic que el pugui excloure i l’augment recent de morts per càncer és major que la taxa d’augment de la població, i més ràpida encara que la taxa de mortalitat global". Així eren les coses fa més de tres dècades. Però la industrialització contaminant, lluny de minvar, ha crescut sense mesura. I encara hi ha moltes generacions que fumen, per exemple, com si fos un desafiament contra llur pròpia integritat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.