nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

La nostra història grotesca

Vaig dir en una nota anterior en aquest mateix diari que no entenia la superioritat moral en què es mira l’actual situació dels EUA després de l’arribada del nou president. Les reaccions del nostre cos polític van ser tòpiques o molt mediocres, fins i tot una representant del PP balear es va permetre la següent afirmació: "Ara Obama haurà de demostrar què és un bon producte". ¿Està vostè, estimada senyora, en condicions d’exigir probitat o decència política a ningú? ¿Quin pedestal té sota els peus per a permetre’s aquestes paraules? Les seves ximpleries consolen perfectament amb la d’aquells que invoquen el Ku Klux Klan per a posar un exemple de la barbàrie americana.

Recordem unes dades: la quinzena esmena de la seva constitució, aprovada el 1870, dóna dret legal als negres a votar. L’any 1870! Certament fins ben entrat el segle XX no van gaudir de normalitat democràtica a alguns estats, però, posats a contrastar amb el nostre país, ¿no és una vergonya? Encara avui, a Espanya, les dones no poden ser cotitulars de les explotacions agràries familiars…

L’any 1870 (fem història comparada) a Espanya hi van posar un reietó italià que es deia Amadeu de Savoia, tot perquè la reina legítima s’havia fugat. Hi havia dret a vot, sí, però no universal, sinó tan sols masculí: tenien dret a la papereta només un 25 per cent de la població. Després va venir la Primera República (4 presidents en 11 mesos, vot masculí), la Restauració borbònica (sufragi censitari), la dictadura de Primo (no votava ningú), la Segona República (per primer cop sufragi universal! No va durar gaire), i en Franco, 40 anys de foscor d’una vulgaritat aclaparadora després d’una guerra de la qual, encara avui, n’estem obrint les fosses comunes! Sí: i ens permetem mirar amb suficiència i menyspreu els EUA!

Ara mateix estem regirant els ossos pelats dels nostres padrins ajusticiats, d’un i l’altre bàndol, mentre riem perquè els americans han fet president Obama! És tan vergonyós! Deia Pere Antoni Pons que aquí ens ha governat el Ku Klux Klan durant 40 anys, i jo posaré una altra dada per ajudar la seva tesi. La persecució, ja no parlaré dels catalanoparlants i de l’edició de llibres en aquesta llengua, cosa sobradament coneguda per tots, ni dels dissidents polítics…, sinó de l’ètnia gitana.

Gairebé un milió de gitanos segueixen vivint a Espanya, i molts de la seva ètnia van ser apallissats, torturats, detinguts, i fins i tot assassinats sense motiu durant el període franquista. Quan vegi que un gitano de parla catalana arribi a president del Govern espanyol sabré que per fi comencem a posar-nos a l’altura d’un país civilitzat. Mentrestant, pot sortir a rotlo Catalina Soler, portaveu del PP, i ens explicarà, ben segur que no pensant en Jaume Matas, què és un bon producte polític. Jo hi poso cadiretes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jac, fa mes de 15 anys
Estam d´acord, Pessoa. No pretenc defensar un xovinisme de pa amb fonteta, tan poc productiu com ho pugui ser l´emmirallament ingenu en altres realitats. Però els mallorquins arrossegam, en efecte, un enorme llast polític de dictadura, caciquisme i colonització, amb la conseqüent càrrega d´autoodi, que cal amollar si el que realment pretenem és poder alçar el vol, encara que sigui mínimament (si l´objectiu és un altre podem seguir autocommiserant-nos i autoflagel.lant-nos i no sortir del llot de la història). El que defens és l´autoredescobriment (autoestima) com a passa indispensable per a la recuperació de la dignitat que ens neguen de fora (no ens la neguem nosaltres!). Sense cucales. I prenent llum de qui en tengui per donar, és clar; però també sense cucales.
Valoració:1menosmas
Per Pessoa, fa mes de 15 anys
Idò, sincerament, Jac, a mi no em sembla que els articulistes que vosté meniona ignorin els vessants obscurs dels EEUU, un país que, lògicament, també en té i molts. Probablement uns pedaços tan bruts com els nostres. En els meus comentaris tampoc jo pretenia ignorar-los. Em sembla, per contra, que els articles de Comes i Pons van en la línia de la condescendència amb que, habitualment, Europa es mira els EEUU. Una condescendència que està prou estesa arreu del vell continent: que si són uns cawboys incults, bàrbars, etc. És clar que de condescendència també n'hi ha d' una altra mena des dels EEUU envers Europa, però açò són figues d'un altre paner. A les illes tenim prou coses bones, açò és indubtable, de la mateixa manera que potser no hauríem de caure en l'error de creure que pel fet de ser bones són les millors. Hi ha vida més enllà del nostre petit horitzó.
Valoració:1menosmas
Per jac, fa mes de 15 anys
Una cosa és (pretendre) donar lliçons i una altre ben diferent opinar, equivocant-se o no. Tenim la desgraciada història que tenim, però això no ens invalida per mirar d´il.lustrar-nos com bonament puguem, i prendre llum de qui considerem més oportú: en el meu cas, sense cap tipus de complex, dels americans i de la cultura anglosaxona en general, tot i que m´agrada ser conscient també de les seves ombres. Voler ignorar-les, com fan alguns americans i com sembla que s´entossudeixen a fer (basant-se en el contrast amb el trist historial de cacics i dictadors que arrossegam els mallorquins) els srs. Comes i Pons (en un curiós tàndem que em recorda el de l´estiu passat, en el que establiren una pública competició articulística per veure qui s´excitava més amb les dones amb poca roba que passejaven pels nostres carrers i agafaven els nostres trens) crec que s´allunyen de l´esperit crític indispensable per per interpretar de manera madura, i, per tant, productiva, el país propi, la terra admirada (promesa, per a alguns), i el món i la bolla en general.
Valoració:2menosmas
Per Ferran, fa mes de 15 anys
Tenim moltes coses per aprendre de la filosofia zen d'Orient, però a l'altra banda també!!!!
Precisament una cosa que tenim per aprendre dels americans és la capacitat de reconèixer el mèrit d'altres i APRENDRE'N.
Aquí a vegades sembla que només sabem veure en els altres les coses dolentes, i axí no s'avança!!!
Valoració:3menosmas
Per jordi, fa mes de 15 anys
Ho sento, potser és fruït del desconeixement o dels tòpics, però sóc racista. No crec que posar a un gitano a la Gene sigui comparable amb tenir un negre de President dels EEUU. Els negres s'han integrat completament a la societat en la que viuen, i formen part d'ella amb sentiment de membres...
Valoració:-1menosmas
Per Pessoa, fa mes de 15 anys
Absolutament d'acord, sr. Comes. Crec que a casa nostra no estem per donar lliçons a ningú. Tampoc ens n'hauríem d'avergonyir tant del que som ara: algun dia s'haurà d'acabar la vergonya d'haver deixat que aquell assassí petit amb bigotis es morís al llit tranquil·lament, sense cap mena de judici civil. Hauríem de mirar endevant. Però, com bé diu vosté, sense tenir el coratge de pretendre donar lliçons a ningú, no fóra cas que amb la comparança sortíssim escaldats.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente