algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

Per què no hi haurà eleccions

No hi haurà eleccions anticipades, entre d’altres coses perquè uns comicis imminents durien a la reelecció de la majoria dels parlamentaris actuals. I aquest és un risc que el país no pot córrer. Abans d’encomanar-se a la Mare de Déu del Jastabeixí, l’elit del govern ha elevat consultes per fonamentar l’"ara no toca" que coregen a l’uníson el president Antich i la líder dels populars.

Rosa Estaràs tampoc no vol eleccions, i no és perquè dubti d’una hipotètica contesa. Sap que la crisi no desgasta l’oposició: per molts d’escàndols que protagonitzin exalts càrrecs del Govern anterior, el dia a dia –tot i l’alè virtual que ens dóna l’euríbor– confirma que quan ells governaven vivíem més bé. A més, la dita afirma que tots són iguals, i cada cas de corrupció destapat la confirma, no hi fa res si tots els imputats pertanyen a la mateixa família política. Cada pastís referma el mite i engreixa les llistes dels qui, ara i aquí, fan bandera del no anar a votar. Tanmateix... I apel·laríem a l’efecte Obama si no estiguéssim convençuts que amb les estructures que encarcaren avui els partits balears –n’hi ha algun que se’n salvi?– abocarien un hipotètic Barack balear als ansiolítics.

Principi de Peter, diríem. Només un cop d’efecte insòlit deslliuraria unes possibles eleccions avançades del mal més temut de la democràcia occidental: l’abstencionisme. La participació en les autonòmiques es fonamenta en la crida conjunta amb les municipals i les autonòmiques de pràcticament tot l’Estat. I mirau Andalusia, que podent programar els comicis per lliure els fa coincidir amb les generals. Deu ser per qualque cosa. Potser un altre dels emperons que troben PP i PSOE a la convocatòria anticipada és precisament aquest. Unes eleccions extemporànies mobilitzarien només l’electorat sensibilitzat, que és més aviat poquet.

I si són poquets els qui voten, el control pot ser més gran. UM té la fama de saber mobilitzar i motivar els seus, fins i tot en les condicions més hostils. Per aquest motiu –i per un altre d’ordre intern, que ara mateix no ve al cas i ens faria perdre el fil– ha estat l’única formació que, sense embuts, les ha reclamades.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Lleonard, fa mes de 15 anys
Cap dels partits vol arriscar les cadires actuals. Uns perquè la corrupció els ha tocat amb més o menys grau, i altres perquè han deixat les promeses electorals de banda i saben que el seu electorat serà abstencionista. El Bloc, que hauria de reclamar eleccions no ho fa precisament per això, perquè s'estimen més la cadira actual que ser condemnats pels seus votants. Senyal de que no han fet massa bé els deures.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente