nubes dispersas
  • Màx: 18.43°
  • Mín: 13.93°
18°

Majoria silenciosa a favor de la corrupció

El 2003, quan el cinisme del govern d’Aznar havia exhaurit totes les reserves de resignació de les persones decents, milions de ciutadans d’arreu de la geografia espanyola ompliren els carrers de les ciutats per exigir un canvi de rumb. A Palma poguérem anar a dues grans protestes, amb parlament final de Cristina Ros i de Biel Mesquida. L’èxit posterior d’Aznar en els negocis d’alta volada ajuda a entendre la seva obstinació en la mentida de les armes secretes i en la coartada maligna de la lluita contra el terrorisme islàmic i contra el terrorisme internacional.

Arribà a dir que involucrar-se en aquella guerra il·legal era també lluitar contra ETA. A les manifestacions contra l’enganxament d’aquest home als plans del lobby encapçalat per Bush, la indignació popular assolia uns graus de temperatura elevadíssims. Era una qüestió d’ètica, de moral, de civisme, de decència humana. I fins i tot d’interès polític. S’han pagat molt cars els interessos d’Aznar en aquella guerra.

Si ara hi faig referència és perquè, amb els carrers de les ciutats com a rius per la pau, es va produir una estranya reacció per part de grups de la dita majoria silenciosa: mentre al carrer la gent demanava la pau, aquestes bones gents silencioses es donaren d’alta en el partit que propugnava la guerra mentint el poble i el Parlament. De les majories silencioses no ens podeu fiar mai: de sobte, silenciosament, fan costat a la ultradreta.

Me n’he recordat en llegir que a la nostra comunitat, amb un PP gangrenat per la corrupció, amb un PP que ja no sap on mirar per no haver-se d’empegueir, les altes de militància han augmentat sensiblement. És clar que una primera lectura es referiria a la voluntat externa de regenerar el partit, però això és ciència ficció. Al contrari, la reacció dels habitants del país dit Majoria Silenciosa s’explica pels moviments que impulsa el crit de La patria está en peligro! Un partit com el PP materialitza una forma de viure, una forma de veure el món, i aquest sentiment passa per damunt de totes les consideracions sobre la moral i la decència, àdhuc els manaments de la Llei de Déu, no robaràs. A les primeres eleccions postmanifestacions contra la guerra d’Iraq, el PP va entrar en els ajuntaments i els parlaments regionals com un tsunami.

Cert que aquella eufòria els anul·là, a molts, el sentit de les proporcions i els conferí un sentitment d’impunitat que, a la llarga, ha resultat letal. Però ara la majoria silenciosa es torna a mobilitzar, hi ha una onada de conservadorisme que es posa a disposició del que manin els més corruptes. La dreta ho té, això, passen per damunt tot quan veuen perillar el més petit privilegi. Tan finolis, molts d’ells, i mira amb quina desimboltura es mouen en la sentor del femer.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per un mallorquí de barcelona, fa mes de 15 anys
M'ha agradat molt els seu article, però també m'han agradat les opinions dels lectors. Pràcticament les podria suscriure totes i ha estat una alegria veure que queda gent sensata, preocupada per la nostra cultura i per la dignitat del home. Gràcies a tots.
Valoració:1menosmas
Per justisiero, fa mes de 15 anys
l'unic que queda...despres de veure tot aquest merde es tirar de la cadena i tancar sa porta, tots ho feim despres d'una bona cagada...jaume!!!, a jugar.
Valoració:2menosmas
Per jac, fa mes de 15 anys
Mestre, crec que, sens dubte emportat per l´esperpent polític en el que hem viscut els darrers anys (aznarat, darrera legislatura Matas), del qual patim les conseqüències avui dia, heu deixat de fer una sana distinció entre dreta i PP, que sí que heu respectat en escrits vostres anteriors. Tot i considerar-me una persona de centre (o precisament per això) crec que al país li cal tant una esquerra com una dreta civilitzades per tirar endavant amb garanties, independentment de qui governi i qui es faci càrrec de l´oposició. Respecte a la darrera, el PP ja s´ho farà per sortir del femer al que feis referència. Però no deixem que la sentor que desprèn ens obnubili els sentits: ara més que mai cal veure-hi clar i, des del respecte a la democràcia i a les majories de govern (i d´oposició) a què dóna lloc, seguir fent feina per dignificar-nos com a poble.
Valoració:1menosmas
Per jac, fa mes de 15 anys
Per favor, no ens quedem en el discurs de "que dolentots que són els peperos i els que els voten", i "quins 'bitxos'-sic- tan meravellosament 'extravegants' -sic- que som nosaltres", Si volem bastir una majoria alternativa de gent compromesa amb el país ens caldrà molt més que la queixa i el retret.
Valoració:0menosmas
Per Txe, fa mes de 15 anys
En aquest món, on predomina l'individualisme; el consumisme; la imatge i l'aparença per sobre de l'autenticitat; la cridòria i l'insult com a mitjà d'expressió; l'enriquiment d'un mateix a costa dels altres de forma professional, la humiliació dels febles, l'acontentament i el servilisme cap els poderosos... i tants i d'etzèteres i etzèteres com dia a dia ens mostra la dinàmica humana imperant, esser vist com un extravegant o com el que se surt de la norma és tot un elogi. Un visca per tots els extravegants!! (com diu en Toni), perquè enlloc de seguir la manada, tenim la nostra pròpia direcció!!!
Valoració:9menosmas
Per Toni, fa mes de 15 anys
Gràcies que hi ha gent com vostè. Tenc 36 anys, professió liberal, mallorquí de pare i mare, més o manco igual que la majoria dels meus amics. Idò ara callen o dieun que tots els polítics són iguals. Pertanyen a la majoria social que vota al PP, i no canviaran el vot passi el que passi. Em veuen com una extravagància, el radical catalanista.
Valoració:12menosmas
Per Humanista, fa mes de 15 anys
Cada vegada hi ha més gent que considera "normal" el robatori que fan alguns polítics del que és patrimoni públic. En canvi quan un xorisset els pispa la cartera tot d'una demanen més vigilància, més seguretat ciutadana, més policia i més presó per al pobre desgraciat.
És una qüestió de decència que es perd.

Per aquest camí els humans estam condemnats a l'extinció.
Valoració:12menosmas
Per Llorenç, fa mes de 15 anys
Demoledor. Gràcies Sr Frontera, perquè de vegades sembla que estem sols, ja que ells s'han instal·lat dins la "normalitat" i els bitxos raros som nosaltres, als qui ens fa tres pams d'oi la soll pepera de Mallorca. I que em perdonin els porcs.
Valoració:15menosmas
Per Miquel, fa mes de 15 anys
Com sempre, Sr. Frontera, no basten les cinc estrelles per valorar aquest article. Gràcies, per dir tan bé, allò que molts no sabem dir.
Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente