algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

Cauen els símbols

Setmana de símbols. Cau l’estúpid afegitó que duia el nom de la capital i cau la creu que ens recordava que una part dels ciutadans, per ideologia, per religió o per trobar-se circumstancialment a l’altra banda, no tenien els mateixos drets que els altres. Els drets han esperat molts d’anys per ser recuperats i no som segur que la lluita s’hagi acabat. Especialment si ho hem de jutjar per la urticària que provoquen accions que altres països, amb històries tan o més vergonyants, fa temps resolgueren.

Hem hagut d’esperar l’època del GPS perquè la nostra ciutat pugui lluir el seu topònim sense por que la incultura de molts la confongués. Els nostres governants fins ara la sentien ridícula, empegueïda del seu nom i que només podia afirmar-se amb l’addenda ubicant. De fet, demostraven les seves limitacions i no les d’una ciutat que té nom propi i lloc (petit però infinitament més gran que ells) en la història. Ocuparia molt més espai inventariar les mancances i els complexos d’aquells que defensen l’estúpid afegitó que explicar per què Palma és el topònim pertinent.

Són els mateixos que ens volen fer creure que la cruz de los caídos podia representar tots els combatents morts en la Guerra Civil només canviant-li la inscripció. Com si el nacionalcatolicisme no hagués estat una criminal conxorxa entre col·lectius, entre ells l’església que representa aquella creu, que conjuntament cercaven l’exclusivitat en cada un dels seus àmbits i no dubtaren a eliminar el diferent. Però ja ho veuen: s’ha retirat amb normalitat, sense necessitat d’atorgar caràcter d’afront a la retirada del que sí era un símbol d’afront a, almanco, la meitat de la població.

Però també caigué un altre símbol aquesta setmana. El que suposà la superació de les mancances de la postguerra, cartilla de racionament inclosa, i es convertí en la icona de la modernitat: el Cola Cao i, especialment, les llaunes que omplien els prestatges dels rebosts amb una coloraina d’un futurisme que encara només s’intuïa. Juntament amb el Seat 600, el cacau instantani marcà una època on, voluntàriament o forçats, els habitants d’aquest país retrobaren el somriure encara que fos sobre la necessitat de l’oblit.

Veure la llauna enterrada entre cols i gelosa guardiana dels doblers que ens robaren, és una hòstia a una infantesa que voldríem mantenir innocent. Innocent real i no com els que ho pretenen a força d’assignar-se desconeixements impossibles i irresponsabilitats increïbles.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Joan, fa mes de 15 anys
Andreu, allò més curiós és que alhora que es fan un embull de mil dimonis entre Palma, La Palma i Las Palmas i probablement també entre Formentera i Fuerteventura, no el se fan entre València i Palencia ni entre Huesca (Osca) i Huelva (no diuen ni Valencia de Levante, ni Palencia de Castilla, ni Huesca de Aragón ni Huelva de Andalucía). No sé si vos hi heu fixat
Valoració:4menosmas
Per FRAULES, fa mes de 15 anys
JA ERA HORA, ARA A TOMAR L FEIXINA
Valoració:1menosmas
Per Jordi, fa mes de 15 anys
Andreu tranquil, sempre ens queda l'alternativa de culturitzar-los als espanyols.
Valoració:4menosmas
Per Andreu, fa mes de 15 anys
Ara si que espeninsulars se lieran entre Palma y Las Palmas
Valoració:-1menosmas
Per magi, fa mes de 15 anys
Idò jo trop que shauria de di Palma de Balears
Valoració:-6menosmas
Per Sa Paparra, fa mes de 15 anys
Es veu que les murades de Ciutat, avui les Avingudes, encara foren un mur històric i psicològig durant molt de temps.
Quan jo era nin i vivia al carrer Rei Sanxo, prop de la Sala Augusta, a ca nostra i els veinats, quan partien a comprar a La Filadora o a passejar pel carrer del Sindicat, o a la Sala (Cort), deien :
- Me'n vaig a Palma.
Valoració:3menosmas
Per Joan, fa mes de 15 anys
És més desitjable que illa i capital no es diguin igual, així que crec que es nom més adient és es de Palma, sense afegitons espanyolistes i, per tant, diferent de Mallorca. A Eivissa tenim es problema que oficialment illa i capital es diuen igual, Eivissa, i això pot donar lloc a confusions; no obstant això, sa gent d'Eivissa i de Formentera tradicionalment ha sabut distingir entre Eivissa (illa) i Vila (capital), cosa que, atenció! no saben fer per ara es castellanoparlants no catalanoparlants que viuen a Eivissa (i molts de mallorquins, per cert), i diuen Ibiza a totes dos. Modernament es fa una distinció no oficial però sí molt provinciana en denominar Eivissa a sa capital i Ibiza a s'illa per a distingir-les. Jo trob que s'hauria d'oficialitzar un nom diferent a Eivissa per a sa capital, que podria ser es mateix de Vila o Vila d'Eivissa, o fins i tot Eivisseta (hi ha Marratxinet respecte de Marratxí i la Barceloneta respecte de Barcelona) però que fossin, en definitiva, diferents i en català tos dos. Per cert, jo vaig néixer a Palma encara que som eivissenc d'adopció
Valoració:-1menosmas
Per jac, fa mes de 15 anys
http://bibiloni.cat/blog/?p=484
Valoració:0menosmas
Per jac, fa mes de 15 anys
La denominació tradicional catalana de la ciutat d´Eivissa és Vila. I respecte al dubtes que pugueu tenir sobre Palmva vs Ciutat vs Mallorca, llegiu l´article d´avui del professor Bibiloni al respecte al suplement cultural de dB.
Valoració:4menosmas
Per Mateu-Joan, fa mes de 15 anys
D'acord. Palma és la Ciutat de Mallorca com Eivissa és la ciutat d'Eivissa. Això és com si ara a Calatayud li posassin "Bilbilis", a Alcalá de Henares "Complutum" i a Saragossa "Caesar Augusta". Però els mallorquins ho acceptam tot amb resignació, segurament després de segles de pràctica.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente