nubes dispersas
  • Màx: 18.27°
  • Mín: 13.93°
18°

La desaparició de la creu dels Caídos

Aquest monument era una apropiació partidista d'un símbol dels cristians i una humiliació dels vençuts

Cort eliminà ahir del paisatge de Palma la creu dels Caídos, que ha estat durant dècades situada entre la Seu i el palau de l’Almudaina. Era tot un símbol de la supremacia dels vencedors sobre els vençuts, exaltació. A més a més, amb l’apropiació partidista i interessada del més preuat símbol dels cristians: la creu. Era un insult a la pluralitat democràtica. Allà on es trobava la creu, el 19 de juliol del 1936 el general Goded, que havia sublevat les guarnicions militars de Mallorca, s’acomiadà dels seus subordinats, anà cap a un hidroavió i partí cap a Barcelona, on es trobà amb la sorpresa que els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil i diferents organitzacions polítiques i sindicals plantaren cara als copistes i els derrotaren. Goded, tot just va arribar, demanà per telèfon al general Aranguren, cap de la Guàrdia Civil, que el secundàs. Aranguren li contestà: "Si demà m’afusella vostè, matarà un home lleial al seu jurament. Però si l’afusellam a vostè, haurem acabat amb un traïdor a la seva bandera i al seu compromís".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per joanot colom, fa mes de 15 anys
I perquè no lleven el nom den José alemany Vich, que era un oficial de la División Azul que anà a matar russos amb els nazis? Jo crec que és per la influència barroera del seu fill, n'Antonio Alemany, perquè si no, no ho entenc de cap manera.
Vaja quin coratge, aquest de llevar la creu i deixar el nom dels que encara peguen coces de mula vella.
Valoració:4menosmas
Per nofre, fa mes de 15 anys
molt bé. ara ens queden les ofenses de la faixina i els monuments dels " caidos " de Santa Maria del Camí i Soller.
nofre
Valoració:3menosmas
Per Miquela, fa mes de 15 anys
Joana, per ventura hauries de fer arribar el teu comentari als del PSM, que sembla que vieuen una època de DESORIENTACIÓ!
Valoració:-2menosmas
Per Joana, fa mes de 15 anys
Venga, que és hora de donar feina. Ara que hi ha molts aturats és ben hora de retirar totes les plaques de feixistes i col·laboradors del feixisme, jous i fletxes. Mallorquinitzem la nostra illa i llevem del mig tota la influència del nacionalisme espanyol que és des de sempre un nacionalisme imperial i opressor.
Valoració:5menosmas
Per Llorenç, fa mes de 15 anys
Ja veis el que pensen alguns. N'hi ha molts d'aquests. S'escandalitzarien si a un plaça de Berlin hi hagués una estàtua de Hitler, però en memòria del feixista assassí Franco Bahamonde ho troben ben fet. El fet de que no hi hagi consciència de condemnar el franquisme es deu a la fal·làcia que suposa considerar modèlica una transició tan condicionada pels desitjos dels franquistes amb escó que hi havia a Madrid al 75, i la consegüent "Constitución", pactada amb el partidaris del la dictadura militar feixista. Damunt d'aquella gran mentida s'assenta l'actual democràcia, i el "Estado de Derecho" dels collons, que només serveix per garantir la "unidad de la patria española" i convertir en delinqüents els qui desitjam la no dependència respecte dels colonitzadors ( vegi's la balança fiscal).
Valoració:6menosmas
Per jac, fa mes de 15 anys
Independentment de la diatriba sobre la idoneïtat (?) d´un afusellament o un altre, enhorabona pel coratge polític demostrat per l´actual equip de govern de Cort
Valoració:1menosmas
Per jaerahora, fa mes de 15 anys
Me sembla molt be, pero encara en queden molts noms de carrers i damunt tot el monument de Sa Faixina, a veure que en fan d´aquest.
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente