algo de nubes
  • Màx: 20.15°
  • Mín: 13.46°
19°

Concepte i sentiment de balearitat (II)

Tot illenc neix amb una illa dins el cor. És una constant dels nadius de les Balears. I, el que és més determinatiu no és haver nascut a una illa, és el fet que neixen amb una illa dins ells. Formenterencs, eivissencs, menorquins i mallorquins glatim amb l’illa nostrada. Ens aïllam en la gràcia de la pròpia illa. Oblidam que al rerefons del blau horitzó, de la mirada, hi glateix una illa germana. Allà on acaba la vista i comença la realitat hi ha una altra guspira de balearitat, a l’horitzó marí. Una altra illa.

Aquesta aquosa blavor és l’eterna qüestió, la vella incògnita geogràfica i antropològica. La mar separa o uneix les illes? Les aigües de l’antic mar Hesperi, el mar balear, és barrera i és camí entre les illes.Al llarg de la història, Mallorca i Menorca i Eivissa i Formentera, en determinats moments, s’han sentit unides i, en determinats moments, s’han sentit separades. Mai no ha quallat entre la població de les illes la noció ni el caliu de balearitat. Les Balears, i sovint s’oblida, no tengueren unitat històrica fins a la romanització. I fou un miratge la idea baleàrica d’unitat.

Des de fa uns anys, amb l’autonomia, sia molta sia poca, per bandera, els illencs tenim el sagrat deure de bastir un ferm sentiment de balearitat, i brandar-lo per damunt les aigües que ens apropen, fins a convertir-lo en un concepte de vital pragmatisme.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan, fa mes de 15 anys
Catalanitat, balearitat i pitiüsitat en concret en es cas d'Eivissa i Formentera no tenen per què estar renyades, ja que totes tres vénen determinades pes fet d'associar allò que mos és pròxim i paregut; fins i tot es podria afegir s'occitanitat per sa gran afinitat lingüística, com entre Galícia i Portugal, que hi ha entre es Països Catalans i [la resta d']Occitània. Si, per contra, se les presenta enfrontades és perquè alguna d'elles no és entesa com allò que és sinó com un instrument d'opressió. No crec que quan es espanyolistes contraposen balearitat a catalanitat ho facin amb ànim d'agermanar ses Balears sinó tot el contrari. Per altra banda, sa idea segons la qual entre ses illes no toca haver-hi una relació qualitativament més estreta que entre cada una d'elles i es altres Països Catalans se sembla molt a aquella altra segons la qual entre Balears, es Principat de Catalunya i València no toca haver-hi una relació qualitativament més estreta que entre cada una i [la resta d']Espanya, que aquesta i no Balears sí que em sembla una entitat molt artificial (sobretot considerada sense Portugal). Per altra banda, es deure de bastir un ferm sentiment de balearitat que diu es senyor Ballester l'entenc sense necessitat d'associar-lo a sa molt deficient autonomia que tenim.
Valoració:0menosmas
Per Sa lletra, fa mes de 15 anys
Un bellíssim article, senyor Ballester. Endemés, hi estic d'acord al cent per cent amb allò que vostè diu.
Valoració:0menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 15 anys
Balears, tot sol, fa renou de buit. El que ens uneix és que tots som catalans.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente