algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 18°
18°

Els llibres i/o jo

Des de ben petita una servidora sempre ha estat una afamegada de la lletra escrita. No feia l’alçada d’un ca assegut i llegia qualsevol paper que caigués a les meves mans. Dels primers "tebeos" que tenc record eren els de Diego Valor, amb els seus fidels Beatriz, Kira i Portolés, lluitant en contra del malvat Gran Megonk, que, a més a més d’ésser molt lleig, era molt dolent. Volia dominar la terra i que tots ens convertíssim en marcians de color verd.

Després va arribar el Capitán Trueno i els seus castos amors amb Sigrid. Al joves lectors, Víctor Mora mai no ens va donar el gust de veure entre els dos enamorats ni una trista besada de les anomenades de "cine"; no li ho podrem perdonar mai. Per a les nines hi havia "tebeos" específics: els "Claro de Luna". El dibuix no se’m donava malament i vaig aprendre a copiar el tipus d’al·lota que sortia a la col·lecció. Omplia planes i planes de dibuixos de nines, sempre amb la mateixa cara, però diferents vestits.

Un dia, en què els meus dits em devien fer pessigolles per les ganes de dibuixar, no se’m va acudir altra cosa que, amb un tros de guix, pintar el gran rostre d’una al·lota de les meves a la façana de ca les monges de la plaça Quadrado. I vaig firmar Picasso. No vull bravejar que fos tan llesta, als deu anys, de conèixer l’obra de Picasso, em devia sonar com a pintor, res pus. La conseqüència  dels meus deliris artístics, a banda d’un bon eixabuc per part de mon pare per embrutar parets, va ésser una foto de la meva obra mestra al Diario de Baleares. Amb el comentari que per una vegada no s’obsequiava els vianants amb pintades obscenes o polítiques i que un  Picasso sempre és  d’agrair. Supòs que per l’esperit de la Palma dels cinquanta el dibuix primitiu i ben coneixedor que era fet per la mà d’un infant i que coneixia Picasso era cosa digna de sortir als diaris. A la dècada dels seixanta encara durava la meva pintada a la paret, quin èxit! Hi ha pintors que no han durat tant.

Ja de més grandeta vaig espigolar per l’exigua prestatgeria familiar i vaig descobrir les novel·les de Pérez y Pérez i les del pecaminós Pedro Mata. Com em va fer sofrir en Pérez y Pérez amb les desventures del comte d’Urgell i les seves pretensions a la corona d’Aragó i sa mare que a la novel·la, La Doncella de Loarre, ja li deia en bon català "Fill, rei o no res". Era el primer contacte amb una història que coneixeria molt més tard.

També vaig trobar La Custodia, de Mariano Aguiló, finalista al Ciutat de Palma l’any 56, i em va sobtar molt poder llegir a un llibre el que es parlava al carrer en veu baixa. Les rondalles són una altra història, formaven part de la nostra vida quotidiana i hi vàrem créixer. Abans la gent, acostumada al valor de les coses que havien de durar i durar, feien enquadernar els llibres, s’enquadernava el llibre més humil. Vaig tenir la sort de tenir el meu padrí de fonts que, a banda de fer feina a la impremta Ordines, enquadernava per encàrrec a ca seva.

Les comandes les deixaven a cals meus padrins i, com que jo feia vida allà, tenia ocasió de llegir tot el material en espera de gaudir de tapes dures. Aprofitava els dos o tres dies en què els llibres romanien a cals padrins per llegir-los i després, quan ja estaven de tornada i fent oloreta de llibre nou, continuar fins que els venien a recollir. La majoria de vegades em quedava al bell mig d’una història i mai no sabré com va acabar.

Quan vaig entrar dins la literatura en majúscules va ésser arran d’un regal que em va fer el meu germà: Crimen y castigo de Dostoievski. Jo devia tenir devers divuit anys i la lectura d’aquesta novel·la em va canviar la vida. Mai no he pogut oblidar el personatge de Raskólnikov. En poc temps m’havia empassolat tota l’obra de l’escriptor rus. Actualment en seria incapaç. Només pensar-ho m’agafen calfreds. No és culpa de Dostoievski, ell no ha canviat i la seva obra continua tan vigent com sempre. Qui ha canviat som jo, ja no som aquella joveneta amb el cervell verge. Actualment som una vella malsofrida i estic dins el llimbs de  rebolcar-me amb les novel·les d’atrotinats detectius tant malsofrits com jo. Llevat de qualque incursió a la literatura de la terra per no acabar de perdre el nord.

A ca nostra tenc quasi quatre mil llibres a un pis de 65m2. Hi ha dies que agaf coratge i començ a  fer-ne una selecció, per desprendre’m del que sé que mai pus tornaré a llegir, però acab com la processó de la moixeta. El coratge em fuig a l’hora de firmar la sentència de mort de planes que m’han donat tanta vida. No sé què fer, hauré de prendre una decisió: els llibres i/o jo.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Carmen, fa mes de 15 anys
No chicos, soy Carmen de Tabeira, una Ulloa y Salgado cualquiera que ya buceaba por este diario cuando aún se leía en "voz baja", seguramente interesada en conocer algo más sobre su nueva tierra , en el que descubrió las primeras rondallas que cayeran en sus manos y q aún conserva ... eso si, recortadas y posteriormente plastificadas, para evitar en parte lo que aflige a sa nostra estimada relataire.
Valoració:2menosmas
Per La Abubilla Felanigense, fa mes de 15 anys
Mira que la duu de Na Conxa, aquesta ditxosa "Carmen" de discurs ininteligible!!
Quina n'hi has feta?
O és que a Ca'n Mestres han posat "wifi"?
Valoració:3menosmas
Per Car man, fa mes de 15 anys
No! És na Carmen de Mairena! I a més de dolenta, a aquesta xinxa no hi ha qui l'entengui!
Afegesc que també som un diògenes dels llibres. Tenc por que un dia el pis no s'esbuqui, però no em veig amb coratge de tirar-ne cap.
Valoració:6menosmas
Per Vudyalien, fa mes de 15 anys
Carmen...¿Polo de Franco?
Carmen ...¿de Ronda?
Carmen...¿de Merimee?
Valoració:5menosmas
Per Toni, fa mes de 15 anys
Ben volguda Conxa. N'Albert Cohen deia que l'amor d'Anna per Wronsky tant sols valia el pes dels dos incisius del amant, volguent dir que si hagues estat esportallat ella l'hagues despreciat i no hi hauria hagut ni amor ni tragedia. Una forma ben realista de tomar un mite romantic tant sublim. Ara no se perque te deia aixo, be, per res, perque aixi es la vida. A mi em passa igual que a tu, dispos d'un espai molt reduit i tenc molts de llibres, sempre em faig el proposit de fer una bona buidada, a la fi, tot ho torno colocar en el seu lloc i no tiro res, una excusa per llevarlis la pols, suposo. M'agraden molt les teves contalles, em fan recordar coses que la meva memoria tenia cuasi oblidades. Salutacions ben cordial, i no deixis que la malsofridura t'esborri el somriura que tant et caracteritza.
Valoració:3menosmas
Per Carmen, fa mes de 15 anys
Permítame q le insinúe, cordialmente, q en primer lugar renuncie a los q estén escritos en la ·voz baja· actual, señora, sea usted consecuente con la legislatura de sus amores, tan metida en lenguas ... total ... y siguiendo por la vía de lo absurdo, tales dispendios en su día no mereceran seguir ocupando esa atmósfera tan vital en su hogar barceloni.
Valoració:-11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente