algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 21°
23°

Ecologisme paradoxal

Qualsevol diria que menjar carn de balena i ser ecologista és una cosa incompatible. Els ecologistes tenen tot el meu respecte, òbviament crec que moltes de les revindicacions són legítimes i que gràcies a les seves pressions s’han salvat algunes coses (paisatges, espècies) que algun bàrbar buròcrata, còmplice i subornat per algun tauró del maó, hagués esborrat del mapa sense ni tan sols parpellejar.

Però no n’hem de fer una gra massa: salvarà més naturalesa algun químic que, des d’un laboratori, després d’anys d’estudi i mal dormir, desenvolupi un nou combustible a base de cues de pansa que no cap tropa de barbuts amb samarreta, per molta guitarra que sàpiguen tocar. Es calcula que la pensada de només usar bitllets electrònics a l’hora de comprar bitllets d’avió (facilitada per Internet) salva el tronc a cinquanta mil arbres a l’any, i etc. Doncs bé; tampoc això de l’ecologisme està exempt de paradoxes i de subjeccions a la moral territorial.

Com llegeixo a la premsa anglesa, a Noruega els ecologistes consumeixen carn de balena talment com un pobler menja anguiles, amb la mateixa tranquil·litat a l’ànima. Frederic Hauge, coronat rei de l’ecologisme per la revista Time l’any 2007, prové d’un conegut poble balener, i no té cap problema amb la consumició d’aquest tipus de carn. Un dels grans llibres de la història, un cim de l’esperit humà, Moby Dick, diu en referència a aquesta menjussa: ‘El que més deprecia la balena com a plat civilitzat és la seva substanciositat excessiva. És el gran bou premiat de la mar, massa gras per ser delicadament saborós’.

La vida de les balenes no és una prioritat per als ecologistes noruecs, creuen que és més important vetllar per unes aigües netes de combustible o de pol·lució química. Els nostres abanderats de la causa verda segur que, si no són vegetarians, consumeixen foie gras d’ànec o d’oca, tal vegada ignorant que aquest està prohibit a Califòrnia, Nova York i Chicago, tot perquè els americans no suporten com es fa engreixar el fetge a aquests animalons.

Llegeixo amb estupor que ara també volen prohibir les llagostes (bullides vives), les ostres (consumides en viu) i el caviar (l’esturió perilla). Els ecologistes de les Illes farien bé d’estudiar què passa amb els cavalls trotadors que tenen la desgràcia de no arribar a campions a les curses del diumenge.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Llibert, fa mes de 15 anys
M'han dit que ets escriptor, però jo no ho crec. Més aviat ets un home de la "Propaganda Fide"
Valoració:-8menosmas
Per Joan, fa mes de 15 anys
No té escoltis a nes què volen què es teu cervell sigui com un bonsai!!.Deixe'l crèixer fins què sigui un roure mil·lenari.
Valoració:6menosmas
Per Jordi, fa mes de 15 anys
No hem de descansar fins a aconseguir què Mallorca sigui un santuari per ses balenes i es vells maríns!!.
Valoració:2menosmas
Per pep toni, fa mes de 15 anys
Home! Melcior! No trobes que t'hauries de currar una mica més els articles? Així qualsevol, fillet, així qualsevol... Opinar en un mitjà com un diari és una cosa ben seriosa. Pareix que no t'has informat massa bé sobre què és això de l'ecologisme...
Valoració:-3menosmas
Per marc, fa mes de 15 anys
PS.
Dois maldestres, novel·la inclosa, by the way.
Valoració:3menosmas
Per marc, fa mes de 15 anys
Està bé,és imprescindible, matar el pare, i més si era, pel que pareix, ecologista, vegetarià o progre. "En passant", rei, podies prendre les teves bajanades literàries humilment, com un procès d'aprenentatge. M'encanten els teus dois.
Valoració:-1menosmas
Per C. Adrover, fa mes de 16 anys
Estranyament en els teus articles, aquest és un bullit de coses inconnexes que no van cap enlloc.
Si menjar balenes i cavalls o no, necessita una anàlisi més rigorosa que la que has demostrat aquí. Potser la població de balenes dóna per a què mengin els pobles que tradicionalment l'han menjada, però si s'estén es converteix en un problema ecològic. L'ecologisme no són manaments de l'estil "no menjaràs balena (o cavall)", sinó que necessita una anàlisi de les nostres accions i de les conseqüències que se'n deriven.
Potser els executius de companyies aèries senzillament han fet cas d'anys de sensibilització feta per quatre barbuts amb camiseta.
Els barbuts amb camiseta i guitarra no tenen per què salvar el món, però els afaitats amb corbata tampoc.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente