Universitat i olimpíades: dos sistemes perversos

TW
0

A l’IVAM (Institut Valencià d’Art Modern) feren ja fa un bon grapat d’anys una magnífica exposició dedicada a un dels meus artistes més estimats, Giaccometti. Ningú ha sabut expressar com Giaccometti el que som. Homes prims i/o de consistència feble, desolats, solitaris, sense cap interès per la vida, que no saben què mirar i que caminen, sense cap tipus d’interès per qualsevol circumstància exterior, cap al no- res. La imatge ja tòpica però encara ben colpidora que ens ofereix l’artista –perdonau la insistència– és aquesta: homes amagrits, que sembla que ni tan sols conserven la pell, i ossos, sinó que també hi tenen l’ànima feta, un perellingo. L’antítesi de Giaccometti és Botero. Més alegre, però molt menys intens i penetrant.

En una entrevista que un dia vaig poder llegir, Giaccometti assegurava que quan ell començava una escultura, la seva intenció era representar-hi un home grassó, alegre, satisfet d’ell mateix , però que contra la seva voluntat al final li sortien alts, prims, desnortats, trists i melancòlics. Si jo aconseguia perdre 40 quilos seria un model perfecte per als que volguessin falsificar Giaccometti.

Així m’ha passat a mi –com a Giaccometti– amb les olimpíades: volia en aquests modests articles enaltir els esportistes balears, i mirau els articles que em varen sortir i com varen ser rebuts per dir només que el medalla d’or de tennis era sens dubte menys intel·ligent i les seves opinions sobre la llengua, menys assenyades i menys suggerents que les de Jaume Santandreu, el més poeta i el més semblant a Crist dels nostres capellans. Afegia que sempre procuraria llegir les opinions del capellà Collet sobre la llengua i veuria jugar al tennis Nadal. Mai a l’enrevés. No és aquesta, clar, la idea del senyor Anson, que va lloar amb molt de sentiment el patriotisme espanyol dels atletes que, com Nadal, havian guanyat medalles a Peking. Vaig intentar –els lectors d’aquest diari per ventura en son conscients– fer arribar a Anson, sense aconseguir-ho, una pregunta: què passa amb els atletes que varen perdre? Són tal vegada menys patriotes? Quina ha de ser la valoració del seu patriotisme? Algú ha vist algun membre de la família reial donar exemple i acostar-se a algun perdedor per a consolar-lo?

Jo no crec que el senyor Anson aguantàs un "round" ni a un pes mosca cubà. Hem de menysprear, per això, el seu ben provat i –per ell– rendible patriotisme.

Bé, tornem al tema i deixem els combats de boxa que voldríem veure. Ara, a l’acabament de les olimpíades, vaig creure que era el moment oportú de fer un article estrany darrerament en mi: ben correcte i afalagador d’aquesta tasca impagable en què col·laboren la Universitat i la Federació Espanyola d’Esports Olímpics per aconseguir no solament joves sans i forts sinó, al mateix temps, intel·ligents i cultes. Tanmateix, les dificultats començaren a l’hora de trobar-ne un bon exemple, perquè entre els atletes espanyols que havien guanyat medalles, no en trobava cap que fes cara de lletraferit i, entre els lletraferits o preferentment lletraferides, només en vaig trobar una –absent, ai! na Montserrat Roig– que em permetés pensar que podria tenir unes cuixes semblants a les jugadores de voleí brasileres. Però aquesta persona, ben formada de cos i ànima, sabia, jo, que no era àgil; si no hagués estat pel meu "enxufe" encara duria la gimnàsia de batxiller penjada.

Aquesta manca de bons exemples féu canviar de rumb el meu pensament. Si la Universitat i l’esport no eren complementaris, tal volta podria demostrar que eren semblants. En què s’assemblaven molt? Era mot clar. Bastava veure la llista d’especialitats olímpiques i la llista d’assignatures que oferia una Universitat com la nostra per adonar-se que ambdues llistes estaven inflades. Realment són convenients –ho dic per posar-ne un exemple– tantes especialitats de rem –més de vint? Anau ara al llistat d’assignatures que ofereix aquesta o qualsevol altra Universitat Espanyola. Cercau-hi, per posar-ne un exemple, les assignatures que comencen per història. Podem trobar, a moltes universitats, prop de 50 assignatures que comencen amb la paraula història. Des d’una Història General i Universal fins a una història de l’art castellà –crec que hi podríem substituir castellà per català i la cosa funcionaria igual– de la segona meitat del segle XVIII. Un dia, un amic condemnat –diu– a servir la UIB des del poder –no troba substituts ni ajudants– em digué que ell creia que la qualitat de les universitats es mesurava per la quantitat d’assignatures que oferien als estudiants. Jo vaig considerar que m’havia assegurat abans que el treball que tenia no li permetia dormir més de tres hores al dia, i que aquesta manca de son li havia reblanit el seu cervell. Si la salut i la direcció d’aquest diari ho troben oportú, la setmana qui vé vos contaré quina va ser la meva resposta. I per què en el títol he titllat de perversos els sistemes olímpics i universitaris. Fins llavors.

Catedràtic de la UIB