Ni en el context del bilingüisme segons José María Rodríguez es podria explicar la malignitat que entranya l’emissió per part d’IB3 d’una espècie de documental sobre la presència del tauró blanc a les nostres aigües. I no perquè la insistència en la relativa normalitat d’aquest veïnatge pugui alterar els qui vetllen pel turisme a Mallorca, sinó perquè, d’alguna manera, en el tractament de l’assumpte hi havia en sal gruixada aquesta forma de pretesa autenticitat que tan sovint confonem amb el sensacionalisme de caràcter exòtic. Era evident que, rastrejant els testimonis de la presència de taurons entre nosaltres, es pretenia configurar un producte d’impacte, que consistia a situar aquí mateix allò que habitualment els documentals ens conten de països llunyans basant-se en les experiències dels aborígens. Aquestes pretensions haurien pogut més o menys fracassar si l’àmbit en el qual es narraven els fets no hagués igualment estat presentat com a molt exòtic.
Per als que no pogueren veure aquest producte televisiu –o, oiats, apagaren el televisor–, un breu esquema us ajudarà a entendre quin era el plantejament per convertir-nos, a nosaltres, els consumidors, en objecte exòtic. El documental el condueix un periodista, que ens parla en castellà quan apareix físicament en pantalla. Quan ens parla en off –qui, si no ell, és qui ens hi parla?–, ho fa en català, de manera que construeix una coartada que permeti a IB3 presentar-nos el producte com a "normalitzat". L’element determinant en tot plegat és el testimoni oral d’una sèrie de pescadors, vells i no tant, mallorquins d’escassa formació en castellà, els quals contesten en aquesta llengua a les preguntes implícites en el relat. Com no és gens extraordinari, la majoria dels testimonis parlen un castellà d’aquests que alguns mallorquins graciosos grunyen quan ens volem riure de nosaltres mateixos. Amb la diferència que aquests pescadors no es volen riure de ningú i són presentats com a persones que suposadament s’expressen en una llengua que dominen tant com la seva pròpia. La seva presència i el seu parlar s’entén que són perfectament normals, de manera que no podem si no considerar-los personatges amb unes mancances d’expressió que els situarien prop dels límits de l’analfabetisme. Si un d’aquests personatges fos mon pare o el meu padrí, servidor hauria fet passes en vistes a iniciar accions legals, per ultratge, contra IB3 i els autors del documental.
Quants de filtres ha d’haver superat aquest producte per rebre el nihil obstat dels comandaments d’IB3? No ho sabem, d’aquests temes no se’n parla, tothom fa el que vol i al final ningú assumeix responsabilitats. Però que una televisió pública, autonòmica, emeti un producte que permeti el tractament vexatori d’unes persones del país pel sol fet de no parlar amb fluïdesa una llengua que, de totes totes, els és externa, constitueix una deslleialtat amb el poble al qual ha d’ajudar a ubicar-se en el temps i en l’espai.
Hi ha massa moments a IB3 en què sembla que Jaume Matas continua al Consolat: com un gran tauró blanc creant corrents submarins, tot aprofitant-se de la mollor de tants dels que ara comanden.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Ferràn: No és una utopia. Crec que hi haurà un eix mediterranii fruit d'interessos comuns, especialment econòmics. Mira com en Camps mira més cap al mar que cap a las meseta hispana. I com Balears i Calalunya, veuen Madrid com una mamella i res més. Mamella generosa alimentada pel treball dels valencians, catalans, mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers, de la qual xuclaven regions o Comunitats disfressades de pobres de solemnitat. .
IB3 va ser un instrument creat per Matas i companyia, com a instrument de propaganda, igual que en el seu temps fou "la prensa del Movimiento" o bé Radio Nacional de España" que, per cert, tenia censors de les notícies com el pare de José María Aznar. El mateix sistema que utilitzaren tots els dictadors -Goebbels, a alemanya- i que fa difícil que quan hi ha un canvi polític la depuració d'ideólegs de l'ancièn regim sigui fàcil. Hi ha encara molts enxufats a IB3, potser la majoria, que provenen d'una designació directe de l'entorn Matista.
Tens raó Francesc, els que em vist néixer TV3 ens cau l'anima als peus de veure la mediocritat amb que es troba i l'auto odi amb que es regeix. En quant IB3, encara ho teniu pitjor, perquè els partits sucursalistes no deixaran mai, no ja que tingui un nivell de qualitat i audiència semblant a la que va tindre TV3 fa ja molts anys, es que no deixaran ni que arribi a un mínim nivell de autoestima per el país i la llengua. La única solució, es un TV privada amb cobertura per Balears, Valencia i Catalunya i regida exclusivament per gent amb autoestima per la seva cultura. Reconec que això es una utopia, ja que els nostres inquisidors no ho permetran. ferran
A IB3 hi ha quelcom de fosc encara. Em sembla que n'hi ha per allà dalt que de tant en tant es deixen "estimar" per aquells que ens volen mal. Ja no rall de l'autoodi que, pel que fa al discurs general, segueix imperant al canal. Sents a dir Espanya més vegades que Mallorca (ja no dic res de Menorca). Es pot considerar que aquesta reflexió és de radicals i que no té més importància que la que li volguem donar, però quan mir el noticiari autonòmic i veig que xerren molt més de coses d'albacete, burgos, madrid o màlaga, que del que passa a Menorca, la cosa ja és greu i requereix cirurgia. Després te foten el programa de xafarderies aquell, i arribam al súmum de l'hispanocentrisme: resulta que les alegries i les penes dels famosos espanyols (altrament anomenats: del país, nacionals, etc) han de ser primordials per noltros. Hi segueixen havent presentadors que canvien la llengua amb gent d'aquí. Se'n foten els qui manen de que encara hi hagi gent que es pensi que rallar en català a ca nostra pot ser de mala educació? N'hi que no tenen cap respecte per ningú, però alerta! si qualcú és sospitós de no ser catalanoparlant li hem de rallar en castellà (encara que sàpiga català i que el castellà no sigui la seua llengua), no sigui que me tractin de mal educat!! En "torito" és incapaç de fer gràcia sense faltar al respecte de la gent i sense rallar castellà? Hem de perpetuar el sentit de l'humor banal, ple d'autoodi i carent de recursos? El mal és que ara tenen l'escusa d'enmirallar-se en tv3, justament quan ha arribat als nivells de banalitat i hispanocentrisme més alarmants de la seua història. I sinó mos diran que han d'anar alerta de no molestar als altres. Prenguin nota d'on està arribant el pspv (properament, si no ja, pscv) fent seguidisme del pp.
IB3 continua essent una tv infumable. Vist el que s'ha vist i qui ho ha fet crec que jac continua volent daurar la píndola a qui només mostra el llautó.
Reconec no haver vist el reportatge, i que si l´hagués vist, possiblement la meva reacció primera hauria estat la mateixa que la vostra. Però reflexionant una mica al respecte, fredament, no és la cosa més normal del món que a la gent li costi en major o menor grau parlar amb fluïdesa una llengua que no és la seva? per què ha de ser això motiu d´escarni, o de vergonya? no estarem caient en el parany dels que se suposa que denunciam? Jo pens que el que és realment denunciable de tot plegat és que obligassin els pescadors a girar la llengua, segons que informa Joan. Deplorable. De la mateixa manera que també ho és a les rodes de premsa, als entrevistats catalanoparlants dels canals estatals, etc... amb el poc que costaria parlar amb la llengua pròpia i subtitular per a la resta de l´estat! Sigui com sigui, crec que és injust obviar el gir en positiu que ha fet IB3 respecte a la legislatura passada, tot i la feina que queda per fer, i rompre una llança a favor d´IB3 ràdio, la "germana pobra" de la que tothom s´oblida, que amb un pressupost molt modest està fent una bona feina (tot i que queda alguna relíquia injustificable de l´antic règim), triplicant l´audiència.
Gracies Joan per la seva explicacio, es el q. jo imaginava= era autenticament repugnant, com explica el Sr. Frontera.-Xico
I en Romaguera que ja deu ser mort? Ara tenim en JAC, un dretanós uemero que fa el paper del pressumpte difunt. No he pogut veure el documental, però sí el seu trailer (una selecció d'escenes que els autors presenten als possibles compradors per poder vendre el seu producte) i, en la meva opinió, la paraula que millor el pot definir és: cutre. En tots els aspectes és lamentable, de baixa qualitat, i la cirera del pastís fastigós és el tractament dels vells pescadors: obligats a parlar castellà. No sé com IB3 pot comprar aquest producte, ni regalat l'haurien d'haver emès. Com que la qualitat dels productes determina la qualitat de la televisió, ja ho he dit tot. Si els directius no són capaços de redreçar-la, el millor que pot passar és tancar IB3 d'un vegada per totes.
En primer lloc donar l'enhorabona a Guillem Frontera pels seus articles d'opinió, en som un lector fidel. Sé bastantes coses sobre el documental tot i que no l'he vist. M'explic: Fa una sèrie de mesos l'Aquari de Palma va anunciar l'emissió d'un reportatge sobre els salroigs altrament anomenats tauró blanc. A través d'un company hi assistirem i ja vàrem veure que la cosa anava de sensacionalisme, de pel·lícula de por, de manca de rigor científic i de sintonia amb la cultura i la gent de la nostra terra. Un reportatge ha d'informar i donar a conèixer allò que la majoria de gent desconeix defugint els tòpics ,només faltava la banda sonora de la famosa pel·lícula Tiburón, aportant autenticitat i informació científica sobre l'espècie, sense oblidar els aspectes etnològics i culturals entorn a la pesca de la tonyina que de fet era la causat de la captura dels salroig, etc. La nostra assistència a l'Aquari va fer que contactassim amb els realitzadors al final de l'estrena, i els mostràssim allà mateix que hi havia més informació sobre aquests esquals. Els mostrarem un vídeo en color amb l'ordinador portàtil que dúiem d'una de les darreres captures. El vídeo es troba actualment a Arxiu Municipal d'Alcúdia. A Alcúdia se'n pescaren bastants el segle passat quan encara les almadraves de les tonyines eren actives. Crec que els periodistes varen veure que el seu reportatge inicial era coix i la informació desinteressada que els havíem proporcionat els serviria per refer el seu documental. A través de la persona de contacte vàrem quedar que vendrien a Alcúdia sortiríem en barca i entrevistarien alguns dels darrers pescadors que encaren havien pescat salroigs. Les imatges que surten amb els tres pescadors s'enregistraren a Ferrutx aquest hivern i jo hi era, ningú m'ho ha contat. Vist el que havíem vist a Palma a l'estrena del primer reportatge pensava que la cosa a Alcúdia podria millorar. La nostra sorpresa va ser que els periodistes, que eren dos ,obligaren a parlar en castellà als entrevistats, No record els arguments que em va donar un d'ells però si que va dir que feia feina a la Cope. La nostra indignació per la manca de coherència amb el tema lingüístic va ser grossa, per descomptat que el tema sensacionalista de les preguntes ens feia riure tot i que no ens venia de nou. Vaig demanar perquè els feia parlar en castellà i crec que un dels periodistes em va dir que el feien per vendre fora o alguna cosa així. Davant aquesta incoherència i falta d'autenticitat vaig demanar que si els entrevistats fossin aborígens australians els faria parlar en anglès? No em va respondre, però ja us podeu imaginar que m'hauria contestat que de fet és el que va posar en pràctica. Fins i tot dos dels entrevistats es varen queixar sense massa convenciment per aquesta obligació. Sorprèn o potser no, que al títol de l'article hi surti la paraula aborigen. Amb la distància temporal i espacial les idees i la crítica coincideixen mestre Guillem. No sé què passa a la nostra terra però a vegades som capaços de fregar l'excel·lència, un tema com aquest ben tractat pot donar molt però la majoria de vegades tot el que tocam ho convertim amb ... Jo no he vist el reportatge ni el veure sé com s'ha cuinat i en puc preveure els resultats que Guillem Frontera ha descrit tan bé.
Jo opino com voste, Sr. Frontera.Vaix veura aquest documental fins que vaix sentir vergonya aliena i vaix camviar de canal. Els doblers que se tuden amb IB3 podrien servir per millorar la sanitat o l'ensenyansa, cadenes escombreries ja en tenim prou en les castellanes.